rana pe col

Afectiuni uterine

Postata de cosminioana cu 13 ani in urma.

Buna ziua
Numele meu este Ioana si as dori sa stiu ce riscuri pot aparea dupa cauterizare.....persoana care a suferit interventia este mai predispusa la cancer uterin?as dori un raspuns urgent si sigur...
va multumesc.Ioana

Adauga raspuns

Raspunsuri (2)

o femeie

acum 13 ani

Sunt dr care nu mai recomanda cauterizarea. Ei spun ca sub cauterizare tesutul se poate imbolnavi fara a se vedea la suprafata. Acelasi lucru am citit si pe internet.

Raspunde
 
0
 
Advertisement
o femeie-

acum 13 ani

Tratamentul corect si complet al ranilor de pe col

Dupa depistarea unei anomalii a colului uterin la examenul cu valvele, medicul preleveaza secretie in vederea testarii bacteriologice. In caz de infectie, se impune un tratament local cu ovule sau general cu antibiotic si abia dupa vindecare se face testul PAP.

Daca rezultatul acestui test ridica suspiciuni de evolutie spre o leziune precanceroasa sau chiar evidentiaza o leziune precanceroasa, medicul recomanda un examen colposcopic si o testare
ADN-HPV.

Doar atunci cand rezultatele ultimelor teste sunt nefavorabile se trece la metodele interventioniste de tratament ERAD (electrorezectia cu ansa diatermica) sau conizatia, in functie de caz.

In ambele situatii, fragmentul de col scos trebuie trimis la analiza histopatologica si numai in functie de acest diagnostic trebuie stabilita o conduita ulterioara de supraveghere si tratament medical (imunostimulant) sau chirurgical (pana la o amputatie de col).

Atentie! Pentru ca rezultatele analizelor sa fie relevante, se recomanda ca vizita la medicul ginecolog sa aiba loc intre cea de-a 8-a si cea de-a 18-a zi a ciclului menstrual, iar contactul sexual este interzis cu 72 de ore inainte.

De ce spunem NU cauterizarii? Intrucat zona astfel tratata se epitelizeaza in cateva saptamani, existand riscul ca, in profunzime, in spatele cicatricei, rana sa evolueze in continuare. In plus, investigatiile ulterioare cauterizarii (testul PAP si colposcopiile) sunt ingreunate.

Colposcopia este o metoda neinvaziva, de precizare a diagnosticului si a intinderii leziunii, in cadrul careia colul este colorat cu 2 solutii neiritante, iar imaginea lui este marita pentru a putea fi observat indeaproape.

ERAD reprezinta excizia unui fragment de la nivelul colului uterin din zona lezionala sub colposcop.

Prin conizatie se indeparteaza portiunea de col afectata.



„Pentru prevenirea riscului de cancer de col uterin, femeile de peste 30 de ani ar trebui sa isi faca regulat testele Babes-Papanicolau si de depistare HPV.

In cadrul noilor protocoale de diagnostic si tratament, elaborate la nivelul Uniunii Europene inca din anul 2002, s-a renuntat la cauterizarea leziunilor cervicale ca metoda terapeutica. Singurele metode de interventie acceptate sunt electrorezectia cu ansa diatermica (ERAD) si conizatia, precedate de colposcopie si urmate de examenul histopatologic.”

Raspunde
 
0
 
Adauga raspuns

Vezi si alte informatii utile

Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Fimbrioplastia, metoda de deblocare a trompelor uterine obstructionate Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament

Nu ai gasit ce cautai? Cauta intrebari similare

sau adauga o intrebare noua

Adauga o intrebare noua
Cere sfatul medicului ×