Reflexomasajul are o vechime de 4000 de ani, si cu siguranta chinezii sunt marii lui cunoscatori. Aceste metode s-au folosit si in alte culturi, ca De exemplu la incasi, egipteni si romani. In multe triburi indiene vrajitorul a folosea masajul punctelor de presiune. in 1913 Dr. Fitzgerald a facut cunoscute si in culturile occidentale zonele de reflex si eficacitatea lor.
Zonele de reflex sunt acele puncte, arii, care sunt in conexiune neurala si energetica cu anumite organe. Zone de reflex se gasesc pe talpa, palma, de-a lungul colonei vertebrale, pe urechi si limba. Cel mai des reflexomasajul se face pe talpa, mai rar pe palma, si cel mai rar pe coloana vertebrala. Pe limba sau ureche niciodata, datorita suprafetei lor de mica marime.
De aceea s-a raspandit ideea, ca reflexomasajul este in primul rand masajul in talpa. Reflexomasajul este masajul zonelor de reflex pentru un interval de timp definit (1-10 minute), cu miscari stabilite (circulare, de tragere, de impingere, fixe si mobile), cu o anumita forta de presiune.
Cele mai importante principii de functionare a reflexoterapiei
Reflexoterapia elibereaza energiile fixate si inhibate. La verificare zonelor de reflex plantare (in talpa), prin palpare sesizam nodulii cristalizati, si substantele toxice acumulate. Este necesar un simt tactil peste medie datorita marimii nodulilor.
De aceea majoritatea maseurilor pun diagnosticul pe baza durerii.
Se declanseaza reflexe neurale prin apasare, care augumenteaza fluxul de sange in picior si faciliteaza circulatia sanguina in tot corpul.
Stimularea zonelor de reflex induce cresterea sau diminuarea tensiunii si in organul care are legatura cu zona respectiva, influentand astfel si activitatea lui. La efectul reflexomasajului organele elimina substantele toxice, imbunatatind perfuzia organelor,acestea revin la o functionare normala,
si se restabileste echilibrul organismului. Substantele toxice se elimina pe cai naturale: transpiratie, urina, materii fecale.
Se cunosc doua tipuri de reflexomasaj, in functie de scopurile lor:
1. Masaj plantar de relaxare: masaj relaxant efectuat la o persoana sanatoasa, pentru imbunatatirea starii generale
2. Reflexomasaj terapeutic: masaj efectuat pentru ameliorarea sau vindecarea unei probleme de sanatate.
Atentie: reflexomasajul de relaxare nu trateaza nici o problema de sanatate, scopul lui este imbunatatirea starii generale.
Stabilirea diagnosticului: identificarea zonelor de reflex problematice se efectueaza prin palpare. Planificarea orarului reflexomasajului se face in functie de probleme. O sedinta terapeutica dureaza 50 de minute, si in acest timp stimulam toate zonele de organe, nu numai cele problematice. O cura se constituie din 15 sedinte, nici mai mult, nici mai putin.
Este foarte important respectarea timpului acordat pentru stimularea organelor problematice in cadrul unei sedinte, si la fel de important este intervalulde
timp intre sedinte. Primele 6 sedinte terapeutice se desfasoara deci in zile consecutive, urmatoarele cu 3 zile de diferenta, deci de 2 ori pe saptamana, ultimele 2 tratamente cu o diferenta de 1 saptamana intre ele, fiindca organismul are nevoie de timp sa reactioneze la stimulare. Din pacate multi nu respecta acest lucru.
Reflexomasajul in sine nu este daunator, dar necesita mare experienta si cunostinta pentru tratamentul corespunzator al fiecarei afectiuni. in mod normal se produce o hipersensibilitate plantara care dureaza 3-4 zile.
Daca dureaza mai mult, se poate instala o durere plantara de zece zile, insotita cu umflarea piciorului. Acest lucru inseamna, ca interventia s-a efectuat de catre o persoana incompetenta.
Este posibil ca 95% dintre maseurilor direct sau indirect au studiat la o firma care pune accentul pe exercitarea presiunilor de maxima intensitate.
Este riscant efectuarea reflexomasajului in urmatoarele cazuri:
- copil sub 2 ani
- femei insarcinate
- persoane peste 90 de ani
- micoza masiva a piciorului
- plagi deschise
- arsuri, eruptii, boli infectioase
- in bolile genetice nu da rezultat
Un efect secundar pozitiv ar fi cresterea frecventei scaunelor dupa o constipatie. Alte efecte secundare pot fi uscaciunea gurii si somnolenta. Reflexoterapia mai poate fi folosita si in cazul tratamentelor medicamentoase sau homeopatice.
Remartin
BIHOR
Oradea
Tel: 0745529363
E-mail: