ECOLTAREA ANALIZELOR
DE CE ne facem analize ?
Ne facem analize cu scop profilactic la indicatia medicului de familie sau medicului specialist, la angajare sau la solicitarea firmelor de asigurari in vederea incheierii asigurarii de viata, pentru a ne verificarea starea de sanatate la un moment dat al vietii.
Pregatirea pentru recoltarea analizelor medicale este deosebit de importanta, de aceasta depinzand calitatea si acuratetea rezultatelor.
De regula, se recolteaza dimineata pe nemancate, preferabil intre orele 7.00 - 10.00 .
* Recoltarea sangelui
* Recoltarea exudatului faringian
* Recoltarea materiilor fecale
* Recoltarea urinii
* Recoltarea secretiilor
RECOLTAREA SANGELUI
Se face dimineata inaintea consumului de alimente sau lichide.
Pacientul va fi sfatuit sa nu consume cu cel putin 12 ore inainte de recoltare alimente care pot determina cresterea turbiditatii sangelui. Anumite analize precum : glicemia (care este deosebit de sensibila la regimul alimentar), colesterolul si trigliceridele, pot avea ca rezultat valori eronate.
De asemenea, pacientul va fi sfatuit sa intrebe medicul daca, facand un anumit tratament medicamentos, va fi nevoit sa intrerupa medicatia. Chiar pacientul va trebui sa anunte daca face un anume tratament si daca poate sa isi faca analize in acest moment.
RECOLTAREA EXUDATULUI FARINGIAN
Se recolteaza dimineata inaintea consumului de alimente sau lichide.
Pacientul nu se va spala pe dinti (pastele de dinti contin substante bactericide ce distrug flora microbiana locala).
RECOLTAREA MATERIILOR FECALE
Pentru recoltarea materiilor fecale, pacientul va primi de la laborator un recipient special, - coprorecoltor - si va fi instruit in vederea folosirii corecte a lui.
* Pentru examen coproparazitologic : nu se impune recoltarea pe mediu de cultura. Este necesara efectuarea a 3 (trei) probe la interval de cateva zile - de regula la 5-7 zile- pentru a putea suprinde eventual parazitii intestinali in fazele lor evolutive (oua, chisturi, larve).
* Pentru examen coprobacteriologic : se va recolta in coprorecoltor fara mediu de cultura sau daca nu se poate ajunge la laborator in timp util ( 30-60 minute de la recoltare) pe mediu de cultura.
* Pentru proba de digestie sau hemoragiile oculte : pacientul va fi instruit de catre medicul de laborator in privinta dietei alimentare ce trebuie urmata inaintea probei.
RECOLTAREA URINEI
* Examenul de urina complet - biochimie si sediment - presupune recoltarea primei urini de dimineata intr-un recipient curat.
* Urocultura - se va recolta dimineata, instruind pacientul sa recolteze urina in anumite conditii ce ii vor fi explicate cu atentie cu 1-2 zile inainte de a aduce proba la analiza. O recoltare incorecta sau tratamentul cu anumite antibiotice vor influenta negativ rezultatul uroculturii.
* Dozarea chimica cantitativa din urina (glucoza, magneziu, sodiu, hormoni) necesita recoltarea urinii pe parcursul a 24 ore.
RECOLTAREA SECRETIILOR
Secretiile otice, nazale, conjunctivale,etc : se vor da indicatii pacientului de catre medicul de laborator in vederea recoltarii corecte.
Secretiile uretrale: pacientul va fi sfatuit sa nu urineze cu o ora inaintea recoltarii.
Secretiile vaginale : pacientele vor fi sfatuite sa nu aiba contact sexual cu 48 de ore inaintea recoltarii, sa nu faca irigatii in zona vaginala, sa intrerupa un eventual tratament local endovaginal.