Sistemul imunitar si mecanismele de aparare ale organismelor vii fata de agentii patogeni

Actualizat: 29 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sistemul imunitar inseamna totalitatea mecanismelor de aparare ale organismelor vii fata de agentii patogeni.

Cuprinde diferite celule si procese implicate in apararea pielii, a sistemului respirator, a diferitelor mucoase, a tractului gastro-intestinal precum si a altor regiuni (de fapt, a intregului organism) de factori agresivi straini (antigeni): virusi, bacterii, fungi, paraziti, toxine, celule canceroase, etc.


- Proprietate fundamentala a sistemului imun: nicio componenta a organismului nu este lasata neprotejata/nesupravegheata de catre acesta;

- De cele mai multe ori, sistemul imunitar nu este privit ca o componenta la fel de importanta precum alte organe (ex: inima, ficatul, etc.);

- Consuma resurse enorme ale organismului pentru a produce numarul crescut de celule care contribuie la functionarea lui eficienta;

- Majoritatea celulelor ce apartin sistemului imunitar se „nasc” din maduva osoasa, din celule precursoare: globule rosii, trombocite si globule rosii.

Substantele straine organismului sau pe care acesta nu le mai recunoaste ca proprii si care sunt capabile sa declanseze o reactie imuna provocand sinteza de anticorpi, se numesc ANTIGENE.

Unele antigene declanseaza reactii alergice si stimuleaza productia de anticorpi tip IgE.

Anticorpii sunt: Ig M, Ig G, IgA, Ig D, IgE


- Circula in sange; pot patrunde in alte fluide ale organismului;

- Acolo, se leaga specific de antigenul care a stimulat productia lor.

Exista doua tipuri de imunitate la oameni: innascuta sau dobandita, care poate fi activa si pasiva.

Imunitatea innascuta

Imunitatea innascuta se refera la sistemul imunitar prezent atunci cand te nasti. Este prima bariera de aparare a organismului impotriva germenilor. Include bariere fizice, cum ar fi pielea si membranele mucosae ale gatului si intestinului, celule (neutrofile, macrofage, celule Natural Killer, etc) si proteine speciale care pot recunoaste si ucide germenii.

Aceste celule si proteine speciale pot ucide un germen, dar odata ce germenul este mort, sistemul imunitar innascut uita si nu comunica nicio informatie despre germenul restului corpului. Fara aceste informatii, corpul nu se poate pregati pentru a combate acest germen in cazul unei infectari noi.

Imunitatea dobandita

Imunitatea specifica sau dobandita reprezinta protectia pe care corpul o construieste atunci cand intalneste si isi aminteste germenii si alte substante straine care au intrat in contact cu organismul. Cand organismul recunoaste antigenii, produce anticorpi pentru a lupta impotriva lor.

Pentru a putea produce anticorpi, organismul are nevoie de 14 zile. Ceea ce este foarte important este faptul ca organismul memoreaza aceasta lupta, astfel incat, daca intalneste din nou acelasi antigen, il va recunoaste si va lupta mai rapid impotriva acestuia. Productia de anticorpi este una dintre cele mai importante modalitati prin care se dezvolta imunitatea.

IMUNIVAX Imunoglukan P4H (www.imunivax.ro) un produs imunomodulator care contine Beta-glucan “noua generatie de produse imunostimulante

IMUNIVAX contine Imunoglukan P4H izolat din ciuperca Pleurotus ostreatus. Formula caracterizata printr-un standard inalt de productie si siguranta ridicata a utilizarii (substanta naturala inalt-purificata printr-un proces tehnologic patentat). Reprezinta un complex standardizat de Polizaharide Biologic Active (PBA), pe baza de beta-(1,3/1,6)-D-glucan pleuran.

Vitamina C de inalta calitate conttinuta in Imunoglukan P4H actioneaza sinergic cu Imunoglukan si potenteaza activitatea sistemului imunitar.

Avantaj IMUNIVAX:


- EBM (evidence based-medicine): studiile clinice realizate arata eficienta si siguranta produsului;

- Nu interactioneaz cu medicamentele;

- Nu contine alcool, gluten, coloranti sau arome, fiind asociat cu riscuri minime pentru persoanele alergice.

Doza recomandata capsule: este de 1-3 capsule in priza unica pentru o perioada de cel putin 3 luni. Capsulele trebuie inghitite intregi, cu o cantitate suficienta de apa, seara, inainte de culcare, sau dimineata, pe stomacul gol (cu o ora inainte de masa sau la 2 ore dupa masa).

Doza recomandata lichid: 1 ml pe 5 kg greutate corporala, in priza unica ex: pentru un copil cu greutatea de 25 kg 1 linguria 5 ml), de preferat dimineata pe stomacul gol (cu o ora inainte de masa sau la 2 ore dupa masa) sau seara inainte de culcare.

Produsele sunt sigure pentru persoanele alergice si nu contin alcool, gluten, coloranti sau arome.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Sistemul imunitar al organismului - anticorpii 10 moduri prin care poate fi imbunatatit sistemul imunitar Afectiunile sistemului imunitar Bolile sistemului imunitar Ce se intampla cand sistemul imunitar ataca organismul Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Sistem imunitar slabit: semne care ar trebui sa va puna in garda Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar! Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic 7 sfaturi utile pentru intarirea sistemului imunitar Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale