Cele mai importante intrebari si raspunsuri despre vaccinarea copiilor

Actualizat: 23 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Curentul actual din mediul online, care incurajeaza parintii sa nu-si vaccineze copiii, poate sa ii puna intr-o situatia dificila pe cei care se gandesc la sanatatea bebelusilor si a copiilor. De aceea, este importat ca fiecare parinte sa afle raspunsuri la unele dintre cele mai importante intrebari legate de vaccinare

1. Cum stiu cand trebuie sa vaccinez copilul?

Exista o schema nationala de vaccinare conform careia vaccinurile se administreaza la anumite varste. Aceasta schema trebuie consultata mereu. O alta metoda prin care poti afla cand trebuie vaccinat copilul este carnetul de vaccinari. De altfel, la o vizita de rutina la medicul pediatru sau la medicul de familie poti afla ce vaccin urmeaza sa primeasca bebelusul sau copilul si cand se va intampla acest lucru.

2. Pot refuza vaccinarea?

Da, vaccinarea poate fi refuzata, insa nu este recomandat deloc sa faci acest lucru, deoarece copilul va fi vulnerabil in fata bolilor si poate dezvolta complicatii serioase in cazul imbolnavirii. Informeaza-te doar din surse credibile si da-i copilulul sansa la o sanatate optima.

3. Ce se intampla daca nu am vaccinat copilul la timp?

Trebuie sa te prezinti la medic si sa stabilesti cu el cand va avea loc administrarea vaccinului.

4. Exista efecte adverse la administrarea vaccinului?

Niciun medic nu poate garanta faptul ca vaccinul administrat copilului nu va avea efecte adverse. In cele mai multe cazuri, poate fi vorba despre o febra usoara, stare de iritabilitate, roseata in zona intepaturii sau umflare usoare a zonei. In putine cazuri, efectele adverse ale vaccinului pot fi mai serioase, dar acest lucru nu inseamna ca el nu trebuie administrat.

5. Copiii nascuti prematur pot fi vaccinati mai tarziu?

Nu este nevoie. Chiar daca un copil s-a nascut prematur, el trebuie vaccinat in functie de varsta, dupa schema de imunizare. Pentru ei, vaccinarea la timp este cu atat mai importanta cu cat sunt mai sensibili si mai vulnerabili la boli.

6. Copilul meu este racit in ziua vaccinarii. Mai trebuie vaccinat?

Da. Un copil racit, care nu are febra, poate fi vaccinat conform programarii facute. Daca, in schimb, are stari febrile, vaccinarea ar trebui amanata. Oricum, medicul este cel care poate oferi mai multe sfaturi, in functie de simptomele bolii copilului.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Raspunsuri la intrebari frecvente despre bolile hepatice Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor Sanatatea copilului vs inceperea scolii Cum afecteaza COVID-19 copiii? Ingrijirea prenatala Sindromul Asperger Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Vaccinul antirabic: cand se face si cat timp este valabil Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Alergiile copiilor Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa) SPUNE DA VACCINARII!