Acupunctura in tratamentul transpiratiei excesive

Actualizat: 25 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Acum in sezonul fierbinte ies la iveala cel mai bine probleme agravate de caldura.

Una din acestea este transpiratia excesiva. Extrem de neplacuta, desi nu o problema grava de sanatate, e totusi foarte greu de eliminat.

Foarte multi oameni se plang de aceasta problema si din pacate remediile sa lasa greu gasite. Exista insa speranta!

Viziunea si abordarea in Medicina Vestica

Cu exceptia anumitor tablouri clinice ale unor boli grave in care apare si transpiratia excesiva, chiar daca si numai pentru a intregi portretul bolii respective (dar de obicei pacientul e deja spitalizat in faza aceea, transpiratia fiind ultima grija atunci), in general medicina vestica tinde sa ignore aceasta problema.

Atitudinea in general este aceeasi ca la orice neplacere care tine de corpul omenesc dar nu este grava deloc si nici nu exista o solutie clara in domeniul respectiv.

Sfaturile in zona aceasta pot fi fie de putin ajutor (de exemplu un pic de talc pe zona predispusa transpiratiilor excesive - util daca iti transpira putin picioarele, dar nu daca esti lac de apa peste tot), fie de-a dreptul inspaimantatoare: o posibila solutie propusa pacientilor este excizia chirurgicala a glandelor sudoripare (in cazul transpiratiei izolate doar la o anumita zona cum ar fi cea axilara).

Inafara de astfel de solutii, pacientilor care sufera de aceasta problema li se ofera prea putin sprijin din partea medicinii vestice.

Nu exista motive cunoscute in medicina vestica pentru care unii transpira mai mult decat altii, precum nu exista nici explicatii pentru cei care transpira mai putin sau deloc. Nu se modifica analizele de sange, si nici nu exista alte analize la care sa se evidentieze ceva.

Si in final atitudinea unor medici se poate transforma intr-una de genul: "auzi, stii ce? ti-am dat niste solutii, acum mai lasa-ma in pace ca nu mori de asta, nu e grav, e o problema mai mult estetica si oricum nu am ce sa iti fac".

Desi atitudinea medicilor e oarecum indreptatita, deoarece teoria din medicina alopata nu explica si deci nu prea le permite rezolvarea cauzei transpiratiei excesive, pacientii care sufera de asa ceva sunt fortati sa caute mult timp solutii pentru problema lor.

Viziunea si abordarea in Acupunctura

Transpiratiile in viziunea medicinii traditionale chineze sunt foarte importante si extrem de bine sistematizate.

In functie de contextul in care apar, ele sunt clasificate ca avand mai multe cauze, si deci tratamente diferite in functie de cauza.

Una din cauze este faptul ca organismul nu poate tine porii inchisi. Desi poate nu pare, a tine porii inchisi este un proces consumator de energie, iar organismul consuma energie ca sa tina porii inchisi.

Mai precis acest lucru intra in jurisdictia plamanilor.

Un deficit de energie al plamanilor face ca acestia sa nu poata sustine energetic pielea (si deci si porii) iar aceasta sa aiba ca efect transpiratie excesiva - in general pe tot corpul.

Corpului nu ii este cald, el pur si simplu "nu se poate abtine din a transpira".

In contextul in care apare transpiratia de tip deficit de energie a plamanilor mai apar: tendinta la raceli frecvente care trec mai greu, maini reci, tendinta la tuse care trece greu dupa raceli, dar care poate aparea ocazional si inafara racelilor, preferinta pentru caldura.

Aceste simptome apar deoarece aceeasi energie deficitara a plamanilor care nu inchide porii este responsabila in mare parte de imunitatea organismului la raceli/gripe, si tot ea este una din energiile calde ale corpului.

Afectand in special partea superioara a corpului, cand e deficitara sunt racite mai ales mainile.

Alta clasa de cauze de transpiratii excesive este cea in care exista prea multa caldura in corp.

Transpiratia apare in mod natural ca sa raceasca corpul.

Daca acesta are prea multa caldura fie la modul general fie intr-unul sau mai multe organe, ea apare ca sa compenseze acea caldura excesiva.

De multe ori pacientul nu este constient de acest exces de caldura decat cand lucrurile sunt destul de avansate, deoarece organismul face tot posibilul sa mentina caldura in anumite limite.

Chiar daca reuseste sa faca asta, daca e necesar sa recurga la mijloace exceptionale (cum ar fi transpiratia excesiva - adica inadecvata circumstantelor) atunci inseamna ca undeva in organism exista un dezechilibru care trebuie corectat.

Un terapeut de Medicina Traditionala Chineza poate sa identifice organul sau organele hiperincalzite si sa efectueze tratamente care sa elimine acea caldura.

Tot in aceasta clasa de cauze in care transpiratia apare deoarece exista prea multa caldura in organism apare o cauza similara - un deficit de racire.

Daca facem comparatie cu motorul unei masini, acesta se poate supraincalzi fie daca se supratureaza motorul, si atunci mijloacele normale de racire nu mai fac fata, fie daca motorul merge normal dar radiatorul care ar trebui sa il raceasca este defect, si atunci nu are ce sa il raceasca.

"Radiatorul" organismului sunt rinichii, mai specific energia Yin a rinichilor.

Daca aceasta e deficitara organismul se supraincalzeste.

In acest context apar transpiratii noaptea, gura uscata, gat uscat (tot noaptea), pacientul are tendinta de a deveni mai agitat spre seara/noapte, poate avea insomnii sau somn agitat, poate avea bufeuri de caldura, anxietate, tendinta la a scoate talpile afara din plapuma sau a dormi dezvelit (desi poate avea tendinta sa isi inveleasca doar mijlocul).

La barbati acelasi sindrom de deficit de Yin al Rinichilor poate da un libido artificial crescut, asociat cu ejaculare precoce.

La femei de multe ori aceste simptome apar asociate cu menopauza.

Merita mentionat un tip special de transpiratie excesiva si anume transpiratia emotionala. Pacientul transpira doar la stres, sau la anumite emotii.

De foarte multe ori aceasta transpiratie este localizata doar axilar si in palme.

In acupunctura acest tip de transpiratii se traduce prin caldura in Inima.

Inima este centrul nostru emotional si daca au existat evenimente care sa ne afecteze emotional (chiar si in trecutul indepartat) acestea pot cauza ceea ce in acupunctura se denumeste Stagnarea energiei Inimii.

Aceasta in timp poate sa se transforme in Caldura in Inima (energia unui organ se comporta la stagnare la fel cum se comporta un gaz cand se comprima: se incalzeste). Inima fiind localizata in piept, va da manifestarile de caldura si transpiratie in zona pieptului si membrelor superioare.

Tratament si rezultate

Tratamentul in aceasta problema depinde de un diagnostic corect.

Dificultatea nu consta in a trata problema ci in a intelege corect cauza, respectiv organele afectate. Dupa aceea, tratamentul presupune nu doar tratarea/echilibrarea organului respectiv ci si la alte organe.

Tratamentul poate fi facut atat pe plan fizic cat si pe plan emotional, deoarece dezechilibrele care au cauzat transpiratiile excesive pot veni fie din dezechilibre fizice (caz in care se vor ameliora/vindeca si alte probleme in acelasi timp) fie din dezechilibre emotionale.

In cazul din urma, paralel cu tratamentul se face o discutie cu pacientul (asemanatoare psihoterapiei) in care se cauta declansatorul emotional al problemei si se fac tratamente pentru a ajuta pacientul sa depaseasca acele probleme emotionale.

Rezultatele tratamentului transpiratiei excesive sunt excelente. Acestea deriva dintr-o intelegere amanuntita a mecanismului lor de producere.

Datorita faptului ca transpiratia face parte dintr-o suita de simptome cu care apare asociata toate avand o singura cauza, rezolvarea transpiratiei excesie de cele mai multe ori inseamna si rezolvarea altor probleme de sanatate.

Concluzii

Daca in medicina vestica transpiratiei excesive nu i s-a dat prea mare atentie nefiind o afectiune grava, in medicina traditionala chineza (MTC) ea are explicatii detaliate si cauze multiple.

Diagnosticul corect si amanuntit din MTC permite un tratament eficient care se termina de obicei cu vindecare completa, pacientul nemaiavand nevoie din momentul vindecarii de nici un tratament (inclusiv cu acupunctura).

Astfel MTC este puternic recomandata persoanelor care sufera de transpiratie excesiva deoarece le poate oferi atat solutia de care au nevoie cat si explicatia referitoare la motivul pentru care au aceasta afectiune si modalitatea de a preveni aceasta problema in viitor.

Dr. Octavian Sbarna - Acupunctor


Citeste si despre:

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Durerea cervicala Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Gestionarea anxietatii sociale Durere de oase sau durere musculara? Cum faci deosebirea intre cele doua afectiuni? Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura Acupunctura - o optiune terapeutica Acupunctura