Ce este rezistenta la leptina si de ce ne impiedica sa slabim?

Actualizat: 14 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Leptina este un hormon care regleaza metabolismul si are impact major asupra greutatii corpului.

Datorita leptinei, creierul primeste semnalul ca ne-am saturat dupa ce am mancat, de aceea este considerata unul dintre secretele combaterii obezitatii, a tulburarilor metabolice si, chiar si a unor boli inflamatorii.

Leptina este un hormon descoperit in 1995, iar din momentul in care a devenit cunoscut a fost cerecetat pentru a vedea in ce masura poate reprezenta o solutie pentru combaterea obezitatii si a diabetului de tip II.

Cercetarile initiale s-au axat pe studierea implicarii acestuia in aparitia obezitatii pornind de la constatarea simpla ca este un hormon secretat de adipocite (celulele grase ale organismului) si regleaza apetitul. Mecanismul prin care leptina actioneaza in organism este dublu.

Pe de o parte regleaza apetitul semnaland hipotalamusului (regiune din creier) senzatia de satietate si, concomitent, atunci cand nivelul de leptina din organism creste, sporeste si nivelul de leptina serica, ceea ce determina hipotalamusul sa opreasca senzatia de foame resimtita in organism. in caz contrar, senzatia de foame persistenta ar fi permanenta.

Pe de alta parte, un alt mecanism prin care actioneaza leptina consta in imbunatatirea capacitatii organismului de a utiliza depozitele de grasime drept sursa de energie. Cunoscandu-se aceste mecanisme, si faptul ca in cadrul primului studiu efectuat asupra unor animale de laborator, administrarea de leptina a dus la scaderea cu 30% a greutatii corporale a animalelor studiate in doar 2 saptamani de la administrare, s-a concluzionat ca leptina ar putea fi solutia impotriva obezitatii. insa, atunci cand au inceput studiile asupra subiectilor umani, care sufereau de obezitate, s-a constatat faptul ca efectul benefic nu s-a manifestat, iar persoanele care ar fi trebuit sa slabeasca nu au reusit.

Acest lucru a condus la o alta descoperire. Persoanele care sufereau de obezitate aveau deja un nivel crescut de leptinina in organism, din cauza modului ineficient in care organismul lor folosea acest hormon. Fenomenul a fost denumit rezistenta la leptina, mecanismul fiind asemanator cu acela al rezistentei la insulina in cadrul diabetului de tip II.

Din moment ce obezitatea se asociaza cu un nivel crescut de leptina, cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest hormon poate produce rezistenta a tesutului vizat (respectiv adipocite si neuroni), acesta pierzandu-si capacitatea de a reactiona atunci cand este stimulat.

Ca si rezistenta la insulina promoveaza acumularea progresiva de kilograme in plus, face dificila slabirea si rapida reingrasarea dupa curele de slabire. Iar acestea nu sunt singurele consecinte; rezistenta la leptina poate conduce la diabet, boli de inima, cancer, atacuri vasculare si dementa.

Cum te imbolnaveste rezistenta la leptina?
Insulina si leptina se produc pentru a metaboliza glucoza. Daca mancam prea mult zahar, pe langa faptul ca ne ingrasam, deci vom avea mai multa leptina care va circula in organism, fortam si pancreasul sa produca mai multa insulina.

Prin urmare, cand celulele adipoase produc o cantitate mare de leptina se produce si o cantitate mare de insulina. Efectul este ca celulele organismului devin din ce in ce mai insensibile la actiunea acestor doi hormoni. Alti factori care incetinesc metabolismul si care determina corpul sa stocheze grasime sunt lipsa somnului si stressul. in ambele cazuri, efectul consta in cresterea nivelului de cortizol, hormon care creste nivelul de zahar din sange.

Din cauza resistentei la leptina, se ajunge deci, si la rezistenta la insulina. Moleculele de glucoza nu pot patrunde in celule provocand cresterea nivelului de zahar din sange. Ficatul reactioneaza pentru a limita hiperglicemia si adescompune glucoza transformand-o in si mai multi acizi grasi. Pe de alta parte, acizii grasi liberi contribuie la cresterea nivelului de leptina, iar cercul vicios continua. invingerea acestui fenomen "in lant" se face prin slabire, care restaureaza raspunsurile normale ale organimsului la acest hormon.
Secom te sustine in lupta cu kilogramele si iti ofera produsul Herbal Slim, formula inovativa pe baza de ingrediente studiate clinic, eficienta in mentinerea greutatii corporale normale. Produsul contine extract standardizat din seminte de Mango african, extract standardizat din frunza de Ceai verde), extract standardizat din tuberculi de cartofi (SolaThin), iar capsulele sunt vegetale, recomandate in dietele vegetariene.

Herbal Slim de la Secom contribuie la reducerea greutatii corporale, a tesutului adipos si a circumferintei taliei la persoanele supraponderale sau obeze deoarece actioneaza prin multiple mecanisme. Unul dintre acestea consta in reducerea apetitului, inclusiv cel nocturn prin inducerea starii de satietate si incetinirea golirii stomacului.

Acest efect pozitiv se datoreaza faptului ca produsul reduce rezistenta la leptina (IGOB 131) si stimuleaza eliberarea hormonului colecistokinina in celulele enteroendocrine. De asemenea, Herbal Slim reduce formarea depozitelor de grasime, reduce transformarea glucozei sangvine in trigliceride si stocarea in adipocite (celule grase) prin reducerea enzimei dehidrogenaza glicerol-3-fosfat.

Herbal Slim ajuta la stimularea metabolismului energetic (datorita unui efect termogenic care stimuleaza transformrea depozitelor de grasime (trigliceridele) in acizi grasi utilizati in producerea de energie), la reducerea excesului de glucoza sangvina asociata excesului de greutate: reduce absorbtia intestinala a glucozei, reduce rezistenta la insulina in celulele muschilor scheletici, ale ficatului si ale tesutului adipos.

Produsul ajuta la reducerea excesului de lichide din tesuturi si la reducerea nivelului colesterolului si trigliceridelor precum si al lipoproteinelor cu densitate joasa, LDL, colesterolul “rau”.

Alegand Secom aveti certitudinea ca ati optat pentru cele mai eficiente solutii naturale pentru sanatate.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Ocluzia intestinala Sindromul de oboseala cronica Cecitatea nocturna Care sunt simptomele precoce ale cancerului pulmonar? 6 moduri prin care sa va antrenati rezistenta mentala Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Cat de sanatos este pancreasul tau? Rezistenta la antibiotice - cum poate fi prevenita Depresia rezistenta la tratament Rezistenta antiinfectioasa Ce este restenozarea de stent si cum o poti preveni? Cauze anatomice de infertilitate - pelvis Degeraturile