Oboseala cronica (neurastenia) si epuizarea

Actualizat: 28 Septembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Toamna a venit si trebuie sa ne usuram viata in zilele lungi si ploioase … Zilele acelea cand abia asteptam sa ajungem acasa dupa o zi de munca, sa ne trantim pe canapea si sa privim la televizor…

Nici vorba de iesit in oras, de mers la sala sau la cumparaturi, nu mai exista energie si vointa pentru asa ceva.

Atunci cand nu este diagnosticata o boala sau afectiune care sa justifice o stare continua sau prelungita de oboseala, aceasta poate fi pusa pe seama supra-solicitarii.

Lipsa de energie in partea a doua a zilei, imposibilitatea de mobilizare pentru efectuarea de activitati fizice, combinate cu un mod de viata nesanatos (sedentarism, activitati monotone, alimentatie neregulata si slaba calitativ, formeaza o spirala descendenta care duce la epuizare si “burn-out”.

“BURN-OUT” – este o stare de epuizare fizica, psihica si mentala, care impiedica activitatea normala a individului.

Stresul si oboseala cronica

In mod special supra-solicitarea ocupationala mentine la un nivel constant ridicat secretia de cortizol (principalul hormon de stres), ceea ce suprasolicita glandele suprarenale.

Tensiunea si presiunea continua, obiectivele foarte ambitioase si avalansa informationala ne tin intr-o stare anormala de surescitare nervoasa care determina eliberarea unei mari cantitati de hormoni (cortizol, adrenalina) din glandele suprarenale.

Se ajunge frecvent in situatia ca supra-renalele sa nu poata produce cantitatea de hormoni comandata de creier.
In acel moment apare epuizarea supra-renaliana (depletia), manifestata prin oboseala cronica, epuizare si burn-out.

“BURN-OUT”

Iata mai jos 10 semne care arata daca ai ajuns la burn-out:

Stare de epuizare, oboseala continua. Te simti sfarsit si emotional si psihic, nu numai fizic.

Lipsa motivatiei. Nu te mai entuziasmeaza nimic din ce te facea odata fericit. Nu-ti mai gasesti resurse interne pentru a munci.

Frustrare, cinism, emotii negative. Te simti inutil si deziluzionat. Esti pesimist si negativist in momente cand n-ar trebui sa fi.

Dificultati cognitive. Te concentrezi mai greu, nu mai poti fi atent. Te concentrezi pe aspecte negative.

Scade performanta la serviciu. in ultimul timp nu mai reusesti sa tii pasul cu cerintele, ceea ce mai demult faceai cu usurinta.

Probleme interpersonale la serviciu si acasa. Esti mereu conflictual, sau, dimpotriva. Te retragi si nu-ti mai pasa de ceilalti.

Lipsa ingrijirii proprii. Aluneci inspre nepasare fata de propriul corp, si te angajezi in obiceiuri nesanatoase (fumat, alcool).

Te gandesti la munca...desi nu esti la serviciu. in mod paradoxal, scaderea performantei te preocupa si tocmai asta nu-ti permite sa te relaxezi.

Scaderea nivelului general de satisfactie. Tinzi sa te simti mai nefericit atat in legatura cu serviciul cat si cu relatiile personale.

Probleme de sanatate. Daca dureaza prea mult, starea de stres cronic poate genera probleme digestive, cardiace, depresie sau obezitate, si un sistem imunitar “prabusit”.

Dr. Ballard, PsyD, Head of The American Psichological Association

Mindbalance ADRENALL

Pentru a contracara efectele oboselii cronice, si pentru a preveni aparitia starii de burn-out, Mindbalance lanseaza ADRENALL - un produs nutraceutic de ultima generatie, 100% natural, special gandit pentru a asigura un nivel optim de energie pe intreg parcursul zilei.

Fabricat in Belgia, la standarde farmaceutice, ADRENALL este o combinatie puternica de extracte naturale, avand in centru extractul patentat NEURAVENA, integrat intr-un complex din cele mai studiate plante adaptogene: Schisandra, Eleutherococcus, Rhodiola si Melissa.

Impreuna, aceste extracte standardizate iti vor asigura raspunsul endocrin adecvat pentru un nivel crescut de rezistenta psihica si fizica.
Totodata, administrat inaintea si in timpul situatiilor previzibile de stres intens (lucrul sub presiune, perioade de efort fizic crescut), ADRENALL mobilizeaza in mod natural toate resursele organismului pentru performanta maxima.

Mindbalance ADRENALL

Optimizeaza nivelul de energie si imbunatateste anduranta fizica si psihica.
Mentine nivelul de performanta in perioadele de privare de somn.
Sustine buna functionare a glandelor supra-renale, principalele responsabile de secretia hormonilor de stres.
Intensifica adaptabilitatea naturala a organismului la stresori fizici, mentali si de mediu.
Sustine homeostazia adaptiva – capacitatea naturala a organismului de a se adapta permanent la mediu astfel incat sa-si obtina si sa-si conserve starea de echilibru (homeostazia).

ADRENALL este cel mai nou membru al familiei Mindbalance, din care mai fac parte REVIVA, STABILIO si CEREBRO.

Impreuna, Produsele din gama Mindbalance asigura cea mai completa si avansata protectie impotriva stresorilor inerenti stilului de viata modern, acoperind toate aspectele acestuia:
REVIVA – pentru neutralizarea stresului;
STABILIO – pentru reechilibrarea starii emotionale;
CEREBRO – pentru performanta intelectuala si neuroprotectie;
ADRENALL – pentru rezistenta si luciditate in situatii de presiune si supra-solicitare.

Intrebati medicul sau farmacistul de produsele din gama Mindbalance, sau cautati-le in magazinele on-line.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

9 probleme de sanatate influentate de stres Stresul si personalitatea Stresul legat de locul de munca Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Sindromul de stres posttraumatic Managementul stresului provocat de locul de munca Managementul stresului Cauzele stresului Alimentele care reduc stresul