Odata cu inaintarea in varsta, dorinta materna apare si ea, iar femeile sunt dispuse sa faca tot ce le sta in putinta pentru a aduce pe lume mostenitori. Cu toate acestea, multe femei evita cel mai important detaliu: timpul.
Dupa varsta de 30 de ani, o femeie, in medie, are doar 20% sanse de a ramane insarcinata raportandu-ne la o scara lunara. Nu trebuie sa va speriati! Este normal ca in aceasta perioada a vietii “minunea” sa aiba loc treptat, posibil si intr-un timp mai indelungat.
Informatii de baza
Inca din timpul adolescentei, suntem obisnuiti sa credem ca sansele, pentru o femeie, de a ramane insarcinata sunt, mai tot timpul, de 100%.
Din pacate, realitatea ne contrazice, deoarece cilcul care implica cresterea si maturizarea ovulelor difera de la femeie la femeie.
Ovulul-ou are ca durata de viata aproximativ 24 de ore de la finalizarea procesului de maturizare.
Asadar, important este ca procesul de fecudantie sa aiba loc cu cateva zile inainte sau chiar in timpul ovulatiei, cand spermatozoidul supravietuieste intre 4-5 zile in sistemul genital.
In functie de carcateristica lor, ciclurile se pot diviza in cicluri regulate si in cicluri neregulate.
In cazul ciclurilor regulate, perioada de ovulatie va fi cu doua saptamani inainte de perioada ciclului menstrual, ceea ce inseamna ca fertilitatea va avea loc in saptamana antecedenta perioadei de ovulatie.
Din pacate, in cazul ciclurilor neregulate este mai dificil de prezis cand vor urma zilele de fertilitate. Nu va descurajati, exista diverse tehnici care va pot ajuta.
Kit-ul de prezicere al ovulatiei
Aceste teste sunt asemanatoare testelor de sarcina, care se realizeaza cu ajutorul urinei. Veti urina peste benzile de testare in fiecare dimineata, cu cateva zile inainte de perioada de ovulatie.
Benzile de testare detecteaza hormonul luteinizant (LH), care creste inainte de ovulatie. Daca rezultatul este unul pozitiv, puteti fi sigura ca in urmatoarele zile sansele de a ramane gravida tind spre 100%.
Schimbari ale mucusului cervical
In vreme ce foliculul ovarian (un sac micut ce se afla in ovar si contine oua ajunse la maturitate) se dezvolta, nivelul estrogenului creste. Acest fapt duce la subtierea si lubrifierea mucusului cervical. De asemenea, cantitatea mucusului cervical poate creste in aceasta perioada.
Din moment ce aceste schimbari apar, sansele de a ramane insarcinata inainte de ziua ovulatiei sunt foarte mari. In momentul in care aceasta se declanseaza, mucusul cervical devine gros si lipicos, ba chiar poate avea un aspect de „tulbure”.
Monitorizarea foliculara
Daca aveti dificultati in a urmari perioada de ovulatie, utilizand metodele de mai sus, adresati-va medicului specialist. Unii doctori pot monitoriza aceste perioade prin teste hormonale ce prelucreaza sangele recoltat sau ecografii ale ovarelor. Aceste metode cu siguranta va vor ajuta!
Pozitii, orgasme si lubrifiere
Exista o multime de mituri despre sex, fertilitate si cum sa asiguri producerea unei sarcini.
Putem lua ca exemplu urmatorul mit: sansele de a ramane gravida sunt direct proportionale cu numarul de orgasme pe care femeia le are sau nu. Din pacate, nu exista studii care sa sustina aceste afirmatii.
Exista un lucru la care trebuie sa va ganditi, si anume, lubrifiantul utilizat. Anumite produse pot reduce motilitatea si viabilitatea spermatozoizilor. Ei sunt extrem de importanti atunci cand incercati sa ramaneti insarcinata.
In legatura cu acest subiect, ar trebui sa evitati:
• Saliva;
• Uleiul de masline.
Daca aveti nevoie sa utilizati un lubrifiant, puteti incerca:
• Ulei mineral;
• Ulei de rapita,
Aceste produse nu vor interfera cu sperma partenerului si, prin urmare, vor facilita motilitatea spermatozoizilor.
Stresul ne afecteaza!
Mai multe studii recente arata legatura stransa dintre nivelul de stres al femeilor si sansele reduse de sarcina ale acestora. De exemplu, femeilor a caror saliva a avut un nivel ridicat de alfa-amilaza, o enzima care marcheaza stresul, le-a luat cu 29% mai mult timp sa ramana insarcinate decat femeilor care au avut un nivel scazut de alfa-amilaza in saliva.
“Corpul tau este inteligent, stie ca perioadele de stres nu sunt bune pentru a avea un copil”, spune Dormar, cercetator de infertilitate de multa vreme.
De asemenea, femeile stresate fac sex mai rar, spune Dormar. Ele sunt predispuse sa fumeze sau sa bea prea mult alcool, adoptand astfel comportamente nocive.
Orice schimbare majora in viata fiecaruia trebuie sa aiba un „background” stabil. Si anume, sanatatea.
Inainte sa va propuneti orice lucru, fiti sigure pe corpul si sanatatea dumneavoastra. La fel si cand vine vorba despre sarcina! Pentru o sarcina reusita, echilibrati-va corpul, mintea, si sanatatea.
De recomandat este sa va intalniti si cu medicul obestretician inainte sa se produca sarcina.
In cadrul acestei vizite preconceptionale, veti putea vorbi despre problemele dumneavoastra de sanatate existente si veti putea analiza bolile genetice.
Foarte important, medicul va poate recomanda sa faceti anumite modificari in stilul de viata, cum ar fi:
• Greutate optima;
• Eliminarea alcoolului, renuntarea la fumat;
• Exercitii fizice;
• Reducerea consumului de cafea.
Mai este indicat sa luati vitamine prenatale cu cel putin 400 micrograme de acid folic in fiecare zi, reducand astfel riscul anumitor deficite ale sarcinii.
Majoritatea cuplurilor sanatoase au la dispozitie aproximativ un an sa duca la bun sfarsit conceptia fatului. De altfel, daca nu ramaneti insarcinata in aceasta perioada si aveti sub 35 de ani, ar trebui sa va adresati medicului.
Daca aveti peste 35 de ani, trebuie sa incercati sa ramaneti insarcinata timp de 6 luni inainte de a va adresa medicului.
Cuplurile ar trebui sa consulte un medic specialist in fertilitate daca au un istoric de avorturi multiple sau stiu ca au o afectiune genetica ce ar putea pune piedici.
Chiar daca sarcina nu se produce imediat, nu este nicio problema! Incercati sa aveti rabdare, sa evaluati bine situatia!
Fiti mereu relaxate, zambitore si jucause. Astfel, sansele de a ramane gravide cresc si ele!
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.