Preeclampsia post-partum - riscuri, simptome si management

Actualizat: 04 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este preeclampsia post-partum


Preeclampsia post-partum este o patologie rara, insa serioasa, ce reprezinta cresterea tensiunii arteriale imediat dupa travaliu si nastere. Aceasta apare mai frecvent in primele 48 de ore dupa nastere, insa orice episod ce indeplineste criteriile si apare in primele 6 saptamani dupa ce copilul este nascut este tot preeclamspie post-partum.

Cum se manifesta

Preeclampsia post-partum si preeclampsia sunt afectiuni diferite. Preeclampsia obisnuita apare in timpul sarcinii, in timp ce preeclampsia post-partum apare exclusiv dupa nastere. Forma post-partum este mult mai rara decat forma clasica. Pacientele cu preeclampsie in timpul sarcinii pot dezvolta si preeclampsie post-partum.

In lipsa tratamentului imediat, acest tip de preeclampsie impune riscuri mari pentru mama si poate duce la accident vascular cerebral, crize convulsive si alte complicatii.

Apelati la ajutor medical de urgenta inca de la aparitia primelor simptome, pentru a evita complicatiile.

Cauze si factori de risc

Desi preeclampsia nu are o cauza exacta, exista numerosi factori de risc, acei factori ce cresc sansele ca o pacienta sa dezvolte preeclampsie post-partum.

In multe cazuri insa, preeclampsia post-partum apare la paciente fara factori de risc identificati. Asigurati-va ca medicul dumneavoastra va cunoaste istoricul medical, ca participati la toate consulturile prenatale si postnatale si ca raportati orice simptom pe care il aveti dupa sarcina. Aceste lucruri pot orienta medicul catre diagnosticul corect.

Astfel, daca indepliniti unul dintre urmatoarele criterii, sunteti la risc mai mare de preeclampsie post-partum:
• Obezitate
Hipertensiune arteriala in timpul sarcinii
• Istoric familial sau personal de preeclampsie sau preeclampsie post-partum
• Varsta mai mica de 20 de ani
• Varsta mai mare de 40 de ani
• Sarcinile gemelare sau multiple
Afectiunile autoimune
• Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2

Semne si simptome

Semnele si simptomele acestei afectiuni apar de regula brusc. Ele sunt variabile de la pacienta la pacienta, insa majoritatea vor avea cel putin unul dintre urmatoarele simptome:
• Hipertensiune arteriala (valori tensionale de peste 140/90 mmHg, inregistrate prin masurarea acasa sau intr-o unitate spitaliceasca)
• Niveluri crescute de proteine in urina (proteinurie)
• Durere de cap, deseori severa
• Modificari de vedere precum fotosensibilitate sau vedere incetosata
• Edeme la nivelul fetei, mainilor, picioarelor
• Greata si varsaturi
• Dureri abdominale, de regula in dreptul coastelor
• Debit urinar scazut, mictiuni mai putin frecvente decat in mod normal
• Crestere rapida in greutate
• Lipsa de aer

Daca ati nascut recent si experimentati oricare dintre simptomele de mai sus, nu ezitati sa mergeti la medic, oricat de usoara ar parea problema. Preeclampsia post-partum se poate agrava rapid, iar tratamentul nu trebuie intarziat.

Diagnostic

Medicul ginecolog-obstetrician care s-a ocupat de sarcina dumneavoastra va va monitoriza si in perioada post-partum.

Acesta va trebui informat cu privire la simptomele pe care le aveti dupa nastere, pentru a putea sa ia in considerare preeclampsia post-partum. Acesta poate face cateva teste paraclinice pentru a confirma diagnosticul:
-  Masurarea tensiunii arteriale, bilateral si de cateva ori
-  Analize de sange pentru a evalua functia hepatica si renala
-  Test de urina, pentru a masura nivelul de proteine din urina
-  CT cerebral pentru a exclude afectarea cerebrala, in cazul in care ati avut convulsii

Tratament

Daca medicul confirma diagnosticul de preeclamspie post-partum, acesta poate prescrie unul sau mai multe dintre urmatoarele tratamente, in functie de istoricul fiecarei paciente:
-  Medicamente cu rol antihipertensiv, care sa readuca valorile tensiunii arteriale la normal
-  Medicamente anticonvulsivante precum sulfatul de magneziu, pentru a preveni convulsiile (unul dintre cele mai comune riscuri in aceasta patologie)
-  Medicamente anticoagulante, pentru a reduce riscul de tromboze si astfel de accident vascular cerebral

Dozele vor fi adaptate in functie de alaptare sau nu si de kilogramele pacientei. Tratamentul este insa absolut necesar, intrucat preeclampsia nu se va vindeca spontan.

Riscuri si complicatii

Preeclampsia post-partum poate duce la complicatii serioase, in lipsa tratamentului.

Acestea includ:
-  Leziuni cerebrale, renale si hepatice permanente
-  Convulsii
Edem pulmonar (acumulare excesiva de lichid la nivel pulmonar)
-  Accident vascular cerebral
-  Sindrom HELLP
-  Deces

Preventie

Din pacate nu exista metode de preventie in ceea ce priveste preeclamspia post-partum. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa fiti atenta la simptomele dumneavoastra si sa nu le ignorati. Consultul medical de urgenta este esential pentru un prognostic bun.

Prognostic

Preeclampsia post-partum poate dura pana la cateva zile sau chiar saptamani, timp necesar pentru ca medicamentele sa reduca tensiunea arteriala pana la un nivel sigur. Odata valorile tensionale normale, riscul de aparitie a complicatiilor dispare iar pacientele pot sa isi continue activitatile obisnuite.

Recuperarea va fi dificila ca si in cazul oricarei nasteri. In cazul de preeclampsie post-partum insa, veti avea nevoie de spitalizare in plus, pentru monitorizare atenta.

Odihna si concentrarea asupra sanatatii sunt importante in primele saptamani post-partum. Astfel, nu ezitati sa apelati la ajutor din partea celor apropiati si la ajutor medical, pentru ca evolutia post-partum sa fie una buna.

Cand ar trebui sa mergeti la medic 

Urmariti semnele de preeclampsie post-partum si asculati-va intotdeauna corpul.

Apelati la ajutor medical atunci cand aveti orice simptom, intrucat este intotdeauna mai bine sa previi decat sa fie prea tarziu.

Durerile severe de cap, tulburarile de vedere si edemele la nivelul fetei induc necesitatea ajutorului medical de urgenta. Nu in ultimul rand, convulsiile sau lipsa de aer necesita consult medical de urgenta, la cea mai apropiata unitate de primiri urgente.

Nu uitati ca preeclampsia post-partum poate recidiva, astfel ca trebuie sa fiti intotdeauna alerta in ceea ce priveste monitorizarea si aparitia simptomelor.

Concluzie

Preeclampsia post-partum este similara preeclamspiei obisnuite, insa aceasta apare la pacientele care au nascut deja. Fiind o patologie severa, acuta, cu multe riscuri pentru pacienta, aceasta trebuie investigata si tratata de urgenta. Astfel asigurati-va ca nu va ignorati simptomele atunci cand acestea apar, pentru a evita complicatiile severe.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17733-postpartum-preeclampsia
https://www.preeclampsia.org/postpartum-preeclampsia


Citeste si despre:

Cum recunosti si previi infarctul hepatic Triploidia, o anomalie genetica 7 simptome de cancer ovarian 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Colita ulcerativa: o boala care poate fi fatala. Nu ignora niciodata simptomele ei! Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Care sunt semnele si simptomele unui supradozaj? Durerea pulmonara: Cauze, Evaluare si Management Botulismul, factori de risc si managementul bolii Impactul simptomelor premenstruale asupra tulburarii bipolare Managementul factorilor de risc specifici persoanelor predispuse la suicid