Arsurile la stomac in timpul sarcinii

Actualizat: 20 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce sunt arsurile la stomac


Arsurile la stomac reprezinta o manifestare a bolii de reflux gastric si este frecvent intalnita in timpul sarcinii. Termenul de ,,arsura” este impropriu, intrucat afectiunea nu este cu adevarat o arsura, ci se refera la senzatia pe care o are bolnavul. Statisticile ne spun ca mai mult de jumatate dintre femeile insarcinate raporteaza simptome specifice arsurii gastrice, prevalenta fiind crescuta in trimestrul 3.

Refluxul acid, numit si indigestia, are cauze si simptome multiple, dar nu este o situatie grava.

Semne si simptome

Cele mai intalnite semne si simptome in randul pacientelor cu arsura la stomac si indigestie, sunt:
• O senzatie puternica de arsura in partea superioara a abdomenului si la nivelul pieptului
• Senzatia de plentitudine, balonare
• Senzatia de greata
• Stare generala alterata
• Usoara nevoie de a varsa sau regurgita continutul mesei

Simptomele apar, de regula, imediat sau curand dupa consumul de alimente sau bauturi, dar pot fi si perioade mai lungi intre masa si aparitia arsurii. Acestea pot aparea in orice moment al sarcinii, dar sunt mai frecvente incepand cu 27 de saptamani de gestatie.

Cauze ale arsurii gastrice

Desi arsura gastrica si indigestia au numeroase cauze in mod normal, daca sunteti insarcinata, numarul de cauze se reduce. Astfel, cele mai probabile cauze sunt:

• Schimbarile hormonale permanente. Nivelurile tuturor hormonilor se modifica in timpul sarcinii, in special la inceputul si la finalul celor 9 luni. Acesti hormoni schimba modul in care tolerati anumite alimente si influenteaza functia digestiva a organismului. Alimentele sunt procesate intr-un timp mai indelungat, cauzand frecvent balonare si indigestie.

• Relaxarea sfincterului esofagian. Progesteronul este hormonul specific sarcinii, avand numeroase roluri in mentinerea si dezvoltarea acesteia. Acesta relaxeaza si sfincterul esofagian: sfincterul situat intre stomac si esofag. Cand este relaxat, continutul acid gastric poate reflua in cantitati mici in esofag, cauzand arsura si boala de reflux.  
• Marirea uterului. Pe masura ce fatul creste si se dezvolta, musculatura uterului se dezvolta si ea, organul marindu-se in volum. Uterul va pune presiune pe stomac si pe organele abdominale, impingandu-le putin in sus. Din acest motiv arsura gastrica este mai comuna in trimetrul 3, atunci cand uterul este complet marit.

Factori favorizanti

Sunteti mai predispusa sa experimentati indigestie in sarcina daca:
• Aveti istoric de indigestie inainte de sarcina
• Nu sunteti la prima sarcina
• Sunteti in trimestrul 3 de sarcina

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Ideal este sa va consultati cu medicul care va supravegheaza sarcina inca de la primele simptome. Acesta poate recomanda mici schimbari ale stilului de viata la inceput, iar daca acestea nu functioneaza, va va prescrie medicamente. De asemenea, apelati la medic daca experimentati oricare dintre urmatoarele simptome: dificultati de alimentare, pierdere in greutate, dureri abdominale intense. Aceste simptome asociate cu senzatia de arsura pot conduce catre o alta cauza sau patologie. Astfel, asigurati-va ca medicul dumneavoastra cunoaste toate simptomele si detaliile problemei, pentru ca acesta sa va poata monitoriza si trata in siguranta.

Remedii la care puteti apela

Fiind insarcinata, tratamentul medicamentos nu ar trebui sa fie utilizat de la primele simptome. In schimb, exista cateva schimbari ale stilului de viata pe care le puteti face pentru a va controla simptomele, in special atunci cand sunt usoare, la inceput.

- Mancati sanatos. Indigestia si arsura gastrica vor aparea mai frecvent atunci cand sunteti plina, dupa o masa copioasa. Atunci cand sunteti insarcinata, aveti, probabil, tendinta de a manca mai mult decat in mod normal, desi acest lucru nu este sanatos nici pentru dumneavoastra, nici pentru copil. Astfel, incercati sa nu mariti mult cantitatea de alimente consumata.

Alegeti alimente sanatoase, cat mai naturale si mai putin procesate, si concentrati-va pe aportul de fibre, vitamine, proteine si grasimi sanatoase, gasite preponderent in alimentele de origine vegetala. Evitati consumul de cafeina, alimente picante sau foarte condimentate. Nu mariti numarul de mese si gustari.

Incercati aceste alimente: iaurt simplu, lapte integral, miere de albina naturala. Multe dintre femeile insarcinate au raportat consumul acestor alimente ca fiind de ajutor pentru simptomele din arsura gastrica.

- Schimbati-va obiceiurile. Incercati sa modificati putin obiceiurile alimentare si consumati lichide. Poate fi de ajutor sa consumati 3 mese mai mici si 2 gustari, in loc de mese copioase. De asemenea, evitati consumul de alimente sau bauturi acidulate, indulcite, cu 3 ore inainte de somn.

- Stati dreapta. Desi pare un sfat banal, pozitia in timpul mesei si imediat dupa masa poate favoriza/inrautati boala de reflux. Stati dreapta, pe scaun, atunci cand mancati. Nu va intindeti in pat sau pe canapea imediat dupa masa.

- Nu fumati. Stim deja ca fumatul are efecte extrem de nocive asupra dezvoltarii nou-nascutului, consumul de tutun fiind astfel interzis in sarcina. Fumatul chiar si unui numar mic de tigari in timpul sarcinii poate provoca indigestie si multe alte probleme serioase de sanatate.

- Evitati consumul de alcool. La fel ca si fumatul, consumul de alcool in timpul sarcinii este periculos si astfel interzis. Cel mai sigur pentru dumneavoastra si copil este sa nu consumati absolut deloc alcool pe toata perioada sarcinii.

Tratamentul medicamentos

Medicamentele cel mai frecvent prescrise pentru indigestie si arsura gastrica sunt:

• Antiacide: o categorie de medicamente ce neutralizeaza acidul in exces de la nivelul stomacului. Secretia gastrica este in mod natural acida, dar atunci cand este in exces, ea trebuie ,,tamponata” prin substante antiacide. Antiacidele nu scad cantitatea de secretie gastrica, ci ii scad aciditatea.

• Alginati: aceste medicamente opresc acidul gastric din a reflua in sus, catre partea superioara a stomacului si esofag, ameliorand simptomele de durere si arsura la nivelul pieptului.

In functie de recomandarea medicului, medicamentele vor fi administrate imediat dupa masa, inainte de masa sau inainte de somn. Informati-va medicul cu privire la orice supliment sau alt medicament pe care il luati in acel moment, intrucat unele nu pot fi luate in acelasi timp cu antiacidele.

Concluzie

Senzatia de arsura la stomac se datoreaza unui reflux acid gastric, frecvent intalnit in randul femeilor insarcinate. Daca acesta este singurul simptom, nu aveti motive de ingrijorare. Discutati cu medicul dumneavoastra orice schimbare si eventuala problema ce apare pe timpul sarcinii si nu luati medicamente decat atunci cand este nevoie.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12011-heartburn-during-pregnancy
https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/indigestion-and-heartburn/


Citeste si despre:

Sarcina: confruntarea cu disconfortul produs de sarcina Sarcina - Luna a II-a Sarcina Boala de reflux gastroesofagian, mai mult decat arsuri stomacale Sarcina pe saptamani Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Primul trimestru de sarcina Arsurile si durerile de stomac: 6 metode simple de a le evita Simptomele mai putin cunoscute ale sarcinii Cauzele aparitiei arsurilor in piept (esofagita) Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale