Strabismul la copil - care sunt primele semne

Actualizat: 26 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este strabismul?


Strabismul apare atunci cand ochii nu se aliniaza sau cand unul sau ambii ochi ratacesc. In timp ce un ochi functioneaza corect si arata un comportament normal in timpul focalizarii, celalalt ochi tinde sa devieze de la pozitia asteptata.

Ochii se pot intoarce:
• spre interior (numita esotropie sau „ vedere incrucisata”)
• exterior (exotropie)
• sus (hipertropie)
• jos (hipotropie)

Cand ochii nu se aliniaza impreuna, ochiul drept sau mai drept devine dominant. Viziunea (acuitatea vizuala) acestui ochi ramane normala, deoarece ochiul si conexiunea sa cu creierul functioneaza asa cum ar trebui. Ochiul nealiniat sau mai slab, insa, nu se concentreaza asa cum ar trebui si conexiunea sa cu creierul nu se formeaza corect.

Uneori, strabismul (streh-BIZ-mis) este foarte vizibil la unii copii. Alteori, poate fi observat doar atunci cand un copil este obosit sau se uita la ceva foarte atent.

Strabismul poate fi de obicei tratat atunci cand este descoperit din timp. Daca nu este tratat, creierul va ignora in cele din urma imaginile vizuale ale ochiului mai slab. Aceasta schimbare – numita ambliopie sau „ochi lenes” – poate face vederea incetosata, poate provoca vedere dubla si poate afecta perceptia profunda a copilului (vazand totul in 3D). Aceste probleme pot deveni permanente daca nu sunt tratate la timp.

Ce cauzeaza strabismul?

Copiii se pot naste cu strabism sau il pot dezvolta in copilarie. Adesea, este cauzat de o problema cu muschii care misca ochii si poate rula in familii, adica sa se transmita genetic.

Majoritatea copiilor cu strabism sunt diagnosticati cand au intre 1 si 4 ani. Rareori, un copil poate dezvolta strabism dupa varsta de 6 ani. Daca se intampla acest lucru, este important ca acel copil sa se prezinte imediat la medic pentru a exclude alte afectiuni.

Care sunt semnele strabismului?

Majoritatea copiilor cu strabism nu se plang de probleme oculare si nu observa modificari in vederea lor. De obicei, este un membru al familiei, un profesor sau un furnizor de servicii medicale care observa ca ochii nu sunt drepti.

Unii copii se pot plange de vedere dubla (vad doua obiecte cand doar unul este in vedere) sau au dificultati in a vedea lucrurile in general. Aceste probleme pot afecta, de asemenea, abilitatile de citire si invatarea la clasa. Copiii mai mici, care inca nu vorbesc, pot micsora mult ochii si isi pot intoarce sau inclina capul in incercarea de a vedea mai clar.

Daca copilul dumneavoastra are oricare dintre aceste semne sau simptome, adresati-va medicului oftalmolog pediatru. Cu cat este mai devreme observant cu atat performantele tratamentului sunt mai bune.

Cum este diagnosticat strabismul?

Este normal ca ochii unui nou-nascut sa rataceasca sau sa se incruciseze ocazional in primele luni de viata. Dar, pana cand copilul are 4-6 luni, ochii se indreapta de obicei. Daca unul sau ambii ochi continua sa rataceasca inauntru, in afara, in sus sau in jos - chiar si din cand in cand - este probabil din cauza strabismului, trebuie dus la oftalmolog in cel mai scurt timp.

Cum este tratat strabismul?

Cu cat strabismul este tratat mai devreme, cu atat mai bine. Asta pentru ca conexiunile cheie intre ochii si creierul unui copil se formeaza la aproximativ 8 ani.
Exista diferite modalitati de a trata strabismul.

Tratamentul pentru strabism poate include:
• ochelari de vedere
• plasture pentru ochi
• picaturi de ochi
• chirurgie a muschilor ochilor

Uneori, purtarea ochelarilor de vedere este suficient pentru a indrepta ochii. Daca nu, unui copil i se poate administra un plasture pentru ochi pe care sa-l poarte peste ochiul drept timp de cateva ore pe zi. Acest plasture il face pe ochiul mai slab sa faca treaba „vazatoare” si il pune la munca. In timp, muschii si vederea in ochiul mai slab devin mai puternice.

A face un bebelus sau un copil mic sa accepte purtarea unui plasture pentru ochi poate fi o provocare pentru parinti. Dar majoritatea copiilor se obisnuiesc cu plasturele. Purtarea acestuia devine parte din rutina lor zilnica, ca si cum sa se imbrace dimineata.

Uneori, totusi, copiii refuza sa poarte un plasture pentru ochi. Apoi, picaturile pentru ochi (numite picaturi de atropina) ar putea fi utilizate. La fel cum plasturele ocular blocheaza vederea in ochiul drept, picaturile de atropina estompeaza temporar vederea in acel ochi. Acest lucru face ca ochiul mai slab sa lucreze mai mult, astfel incat muschii ochilor si vederea sa devina mai puternice.

Daca ochelarii de vedere, plasturii pentru ochi si/sau picaturile de atropina nu pot repara strabismul copilului, ar putea fi necesara o interventie chirurgicala a muschilor oculari. Interventia chirurgicala implica slabirea sau strangerea muschilor care provoaca ratacirea ochiului. Majoritatea copiilor pot merge acasa in aceeasi zi de operatie.

Ce altceva ar trebui sa stiu ca parinte?

Examenele regulate ale ochilor sunt cea mai buna modalitate de a detecta strabismul. Diagnosticul si tratamentul precoce imbunatatesc sansele copilului dumneavoastra de a avea ochii drepti si de a dezvolta o vedere buna si o perceptie a profunzimii vederii. Dar copiii mai mari si adolescentii (si chiar multi adulti cu strabism) pot fi in continuare ajutati prin tratament.
De asemenea, tineti cont de aspectul social al strabismului. Ochii aliniati sunt importanti pentru o imagine de sine sanatoasa la adulti si la copii.

Care sunt complicatiile strabismului?

Complicatiile strabismului includ urmatoarele:
• Ambliopia
• Stereopsis redus
• Astenopia
• Diplopie
• Nistagmus
• Pozitie anormala a capului si gatului
• Crestere sociala si mentala afectata

Care este prognosticul?

Prognosticul strabismului este excelent daca este detectat si gestionat devreme in viata copilului. Nou-nascutii sanatosi prezinta uneori deviatii intermitente ale ochilor, ceea ce nu ar trebui sa fie o ingrijorare. La aproximativ patru-sase luni, se instaleaza coordonarea binoculara normala si orice strabism persistent dupa aceasta perioada trebuie considerat anormal si semnificativ.

Ambliopia se instaleaza daca strabismul nu este gestionat corespunzator inainte de 6-8 ani, ceea ce duce la o scadere permanenta a vederii. Este extrem de important sa cunoasteti indicatiile pentru trimiterea la oftalmolog.

Concluzie

Strabismul poate fi greu detectabil la unii pacienti, dar de cele mai multe ori nealinierea ochilor este evidenta si poate fi vazuta cu usurinta. Dupa ce ati citit acest articol, s-ar putea sa va intrebati cum va puteti rezolva problemele legate de strabismul ochilor copilului dumneavoastra.

Cea mai simpla si eficienta modalitate ar fi sa vizitati un specialist calificat in ingrijirea ochilor care ar putea diagnostica orice afectiuni medicale subiacente care va cauzeaza strabismul si sa le trateze, deoarece corectarea strabismului este acum pe deplin posibila prin diferite metode de tratament. Daca se suspecteaza strabismul, atunci este necesar sa se evalueze copilul cel mai devreme. Daca este diagnosticat si tratat precoce, strabismul are un prognostic foarte bun.

Bibliografie
1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15065-strabismus-crossed-eyes
2. https://medlineplus.gov/ency/article/001004.htm
3. https://www.nhs.uk/conditions/squint/


Citeste si despre:

Sindromul Angelman Albinismul Cresterea si dezvoltarea nou-nascutilor Sindromul Prader-Willi, senzatia constanta de foame Dezvoltarea copiilor nascuti prematur Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Tot ce trebuie stiut despre tulburarile de vedere in cazul bebelusilor Dioptrii mari la bebelusi si copii Afectiuni neurologice la copii – simptome, cauze si tratament Sindromul Turner 5 exercitii pentru corectarea strabismului