Speranta pentru nevazatori. Cornee umana, reconstruita cu ajutorul celulelor stem

Actualizat: 07 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Persoanele care si-au pierdut vederea din cauza arsurilor sau accidentelor cu substante chimice si-ar putea recapata vazul, intrucat cercetatorii americani din Boston au reusit sa foloseasca celule stem pentru reconstructia corneei umane.

Cercetatorii americani au reusit sa reconstruiasca, pentru prima oara in istoria medicinei, o cornee umana cu ajutorul celulelor stem. Savantii au detectat mai intai celulele oculare care se ocupa cu regenerarea si repararea corneei si apoi au folosit molecule cheie (celule stem limbice - ABCB5) din acestea pentru a reconstrui corneea.

Oamenii de stiinta au facut deja primul studiu clinic pe soareci. Savantii au transplantat rozatoarelor celulele stem si au reusit sa obtina o cornee perfect functionala.

Studiul americanilor a fost publicat in revista Nature si ofera o speranta mare pacientilor care si-au pierdut vederea din cauza unor accidente stupide ce le-au afectat iremediabil corneea.


Citeste si despre:

Celule stem embrionare versus celule stem adulte Celule stem intrebari frecvente Tipuri de celule stem Transplantul de celule stem hematopoietice Cum functioneaza transplantul de celule stem Transplantul de celule stem din sangele periferic Afectiuni tratate cu celule stem Cum iti protejeaza pigmentul macular ochii in fiecare zi Tu esti atent la retractiile gingivale? Transplantul de celule stem Transplant autolog de celule stem Ce afectiuni pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem Transplant alogen de celule stem Tipuri de transplant de celule stem Tipuri de cancer tratate prin transplantul alogen de celule stem Recoltarea si stocarea celulelor stem ale copilului tau