Dureri care ascund boli in cavitatea toracica si abdominala

Actualizat: 14 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere

Unele dureri nu trebuie subestimate. De fapt, fiecare persoana ar trebui sa fie capabila sa identifice originea durerilor pentru a intelege mai bine ceea ce se intampla in corpul sau si pentru a recunoaste unele boli. Dupa parerea medicilor, exista cateva tipuri de dureri care au legatura directa cu unele boli. Chiar daca aceste tipuri de dureri sunt localizate intr-o singura zona, problemele pot fi de mai multe feluri. Durerile asociate regiunii abdominale a corpului, situata intre torace si bazin, sunt la fel de variate precum organele pe care le contine.

Cavitatea abdominala este alcatuita din organe diferite dintre care stomacul, intestinele, ficatul, rinichii, splina si pancreasul. In consecinta, durerile resimtite in aceasta regiune a corpului pot fi diferite, tinand cont de localizare, de durata sau de intensitate. Ele sunt insotite de multe ori de simptome sau semne anexe ca febra, spre exemplu.

1. Refluxul gastroesofagian: Aparut frecvent dupa o masa copioasa, refluxul gastroesofagian se explica prin urcarea acidului clorhidric continut de stomac spre peretii esofagului. Acesta din urma nefiind protejat (spre deosebire de stomac), nu poate suporta aceasta aciditate, asa ca apar dureri puternice de tip arsuri in spatele sternului.

2. Durerile intestinului subtire. Acestea sunt cel mai frecvent intalnite. Ele se prezinta sub forma de spasme dureroase sau gaze, care se creeaza dupa o masa digerata in mod necorespunzator. Alte boli, ca boala lui Crohn mai ales, pot fi responsabile de dureri la nivelul intestinului subtire.

3. Durerile de colon. Numit si intestinul gros, colonul poate cauza jena si disconfort, mai ales in cazul colopatiei functionale. Numita si sindromul colonului iritabil, aceasta boala genereaza dureri, constipatie si diaree. Daca durerile apar in zona de jos in partea dreapta a abdomenului si asociate cu febra, se poate suspecta ca exista probleme ale apendicelui.

4. Durerile ficatului si ale vezicii biliare. Durerile de ficat si de vezicula biliara sunt legate in cazul unei colici hepatice. De fapt, obstructia cailor biliare de calculi antreneaza acumularea bilei si distensia canalelor biliare, dezvoltand o durere puternica in regiunea subcostala dreapta.

5. Dureri renale. La fel ca vezicula biliara, rinichii sunt susceptibili de a fi blocati de unul sau mai multi calculi renali. Durerea este generata de imposibilitatea de a urina, ceea ce are drept consecinta distensia dureroasa a rinichilor. O alta patologie neplacuta a rinichilor este complicatia cistitei: pielonefrita. Aceasta infectie a rinichilor da senzatia unei dureri puternice la nivelul rinichilor.

6. Durerile ginecologice. Mai degraba localizate in partea de jos a abdomenului, durerile ginecologice se refracta asupra intregii regiuni abdominale. Cele mai frecvente sunt durerile menstruale, mai ales la adolescente. Dar alte patologii uterine sau ovariene pot fi sursa disconfortului: chisturi ovariene, fibroame uterine sau unele boli, ca endometrioza.

Aceste dureri pot fi uneori confundate intre ele, asa ca este importanta si o trecere in revista a organelor asociate durerilor mai sus mentionate, pentru o mai buna intelegere. In plus, se adauga si cavitatea toracica, formata din inima si plamani.

1. Inima. Daca aveti o boala cardiaca, probabil veti resimti dureri in zona pieptului, in spatele sternului. Dar puteti, de asemenea, sa simtiti o durere in bratul stang sau in partea superioara a spatelui. Toate aceste dureri care au loc in regiunea inimii necesita atentie medicala speciala, deoarece ele pot fi simptome ale unor boli uneori grave.

2. Plamanii si diafragma. Daca aveti o boala legata de plamani sau de diafragma, aceasta poate provoca dureri intr-o parte a gatului sau in partea superioara a umerilor. Aceasta problema survine in caz de tulburari respiratorii, mai ales atunci cand nervul care vine dinspre gat coboara la torace pentru a-si termina traseul in diafragma. De fapt, problemele pulmonare si ale diafragmei pot incita muschii gatului sa aiba mai multe dificultati in partea superioara a corpului. Aceste dureri pot indica existenta unei boli de plamani sau a unei insuficiente respiratorii.

3. Ficatul si vezica biliara. Daca aveti o boala la nivelul ficatului sau al cailor biliare, puteti resimti dureri la gat sau in partea superioara a corpului, aici intelegandu-se partea dreapta a corpului, situata imediat sub san. Aceasta durere este similara cu cea a diafragmei, pentru ca ficatul si vezicula biliara sunt situate in apropierea diafragmei. Pentru a recunoaste aceasta durere, trebuie sa se diferentieze bine o rigiditate a cefei de o durere mai intensa si mai grava care poate avea legatura cu aceste organe. Daca va ganditi ca este vorba despre o durere la nivelul umerilor, ar trebui sa fiti consultat de un medic.

4. Stomacul si pancreasul. O durere reperata in afara sau in interiorul corpului poate fi semnul unui probleme sau al unei boli a stomacului sau a pancreasului. De fapt, aproape 50% dintre pacientii cu pancreatita acuta au dureri de spate. Trebuie, deci, sa fiti foarte atent daca aveti acest tip de dureri, pentru ca ele pot fi produse de o problema la organele mentionate.

5. Intestinul subtire. Durerile abdominale sunt frecvente la oameni, daca resimtiti dureri in regiunea abdominala situata aproape de buric, acestea pot fi legate de intestinul subtire (o problema la acest organ). Daca durerile persista si sunt insotite de greturi, stari de voma sau alte neplaceri, ar trebui sa va faceti o programare la medic.

6. Colonul si apendicele. Problemele apendicelui si ale colonului au deseori ca simptome dureri localizate la nivelul abdomenului. Apendicele necesita un consult medical imediat (deoarece o criza de acest fel poate fi fatala), de unde si importanta de a consulta de urgenta un medic in cazul unei crize.

7. Rinichii. Daca aveti o boala de rinichi, veti resimti dureri care se vor imprastia pe o parte mai mare, incluzand chiar si partea de jos a spatelui, abdomenul, bazinul, dar si partile superioare ale gambelor. Problemele renale pot provoca totodata dureri in partea inferioara a spatelui, in parti, chiar sub coaste. Ar trebui sa fiti vazut de un medic daca aveti o durere in aceste parti ale corpului.

8. Vezica. Problemele cu vezica provoaca dureri in partea inferioara a bazinului (in fata sau in spate). De fapt, vezica este situata in partea de jos a spatelui, in consecinta, o infectie sau o boala legata de acest organ poate da nastere unei dureri situate in regiunea lombara. Multe probleme grave de sanatate se pot lega de vezica. Daca aceasta durere este asociata cu alte probleme de origine urinara, ar trebui sa va supuneti unei examinari medicale pentru a avea un diagnostic precis.

9. Ovarele. Problemele cu ovarele pot declansa o durere in partea din dreapta sau din stanga a abdomenului. Chisturile ovariene pot antrena dureri de multe ori puternice si junghiuri, uneori localizate intr-o singura parte a abdomenului. In sfarsit, cancerul ovarian este o boala potential mortala. Dupa un studiu stiintific publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, sindromul ovarelor polichistice ar provoca riscuri ale unor boli cardiovasculare grave. Este vorba despre un studiu efectuat pe 2500 de femei cu sindromul ovarelor polichistice, comparativ cu 2500 de femei fara nicio problema de acest fel.

Concluzie

Femeile cu aceasta probleme prezinta un risc mai crescut de a dezvolta o boala cardiaca, diabet sau cancer de col uterin. Daca resimtiti durerile abdominale, ar trebui sa consultati un specialist pentru a verifica starea de sanatate.


Citeste si despre:

Durerea abdominala Durerea abdominala: simptome si diagnostic Dureri abdominale – cauze si remedii Cauze si tratament in durerea abdominala Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Durerea abdominala intr-o parte Durerea abdominala acuta Cauze frecvente care duc la aparitia durerilor abdominale si tratamentul acestora Durerile abdominale: 12 mituri Abcesul intra-abdominal: semne si simptome
Cere sfatul medicului ×