Narcisistul ascuns

Actualizat: 08 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Lavinia Stoian
Consultant medical:

Lavinia Stoian
Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, Psihoterapeut Gestalt, Psiholog clinician, Formator, Supervizor

Clinica Renia

Cunoscand trasaturile definitorii ale persoanelor cu tulburare de personalitate narcisistica, ne este greu sa ne imaginam ca un narcisist ar putea fi inhibat in abordare sau comportament. Si totusi, narcisistul ascuns este acea persoana care, desi poate fi retras sau intravertit, scopurile si obiectivele sale sunt aceleasi ca ale oricarui alt narcisist.

Ce este narcisistul ascuns

Ca orice alt tip de narcisist, narcisistul ascuns tanjeste dupa admiratie si recunoastere si este lipsit de empatie si de consideratie pentru alte persoane, dar el se manifesta intr-un mod diferit fata de alte tipuri de narcisisti. Narcisistii ascunsi pot avea simptome de tulburare de personalitate narcisica, dar de multe ori ascund aspectele care le tradeaza tulburarea. Desi mai greu de recunoscut, narcisismul acoperit este la fel de periculos ca orice alt tip de tulburare de personalitate narcisistica. Ca si alte tipuri de narcisisti, narcisistul ascuns prezinta trasaturi cum ar fi un simt exagerat al propriei importante, ganduri fanteziste de glorie si faima, exagerarea propriilor calitati, dorinta de admiratie, respect si veneratie, exploatarea celorlalti si lipsa de empatie.

Spre deosebire de narcisistul deschis, ale carui manifestari specifice sunt usor de recunoscut de catre ceilalti, fiind un extravertit, comportamentele narcisistului ascuns sunt mai subtile, mai putin evidente si mai dificil de observat.

Cum recunosti un narcisist ascuns

Desi diagnosticul de tulburare de personalitate de tip narcisic il stabileste un specialist in tulburari mintale, conform criteriilor prevazute de DSM-5 (Manualul de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mintale), totusi, in interactiunea de zi cu zi cu o persoana cu o astfel de tulburare, este posibil sa observam unele trasaturi care sa ne dea de gandit, cum ar fi lipsa de empatie sau desconsiderarea fata de parerea altora. Este bine sa cunoastem cateva caracteristici care sa ne alarmeze in legatura cu o astfel de persoana ca sa putem sa evitam implicarea intr-o relatie sau o interactiune de nedorit.

-Importanta de sine pasiva. Spre deosebire de narcisistul deschis, arogant si extravertit, narcisistul ascuns este mai putin evident, minimizandu-si intentionat realizarile sau talentele in asa fel incat oamenii sa ii ofere reasigurari in privinta calitatilor sale. De fapt, si narcisistul deschis, si narcisistul ascuns au un sentiment de sine fragil. Acolo unde narcisistul deschis va pretinde admiratie si atentie, narcisistul ascuns va adopta tactici diferite pentru a obtine acelasi rezultat, pentru ca scopul ambilor este acelasi.
-Invinovatirea si rusinea sunt tactici pe care narcisistii le pot folosi pentru a-si asigura o pozitie de superioritate fata de ceilalti. Daca narcisistul deschis face aceasta prin critica si sarcasm, narcisistul ascuns foloseste o abordare mai subtila, uneori plasandu-se chiar in pozitia de victima pentru a-l face pe celalalt sa se simta vinovat. Scopul ambelor tipuri de narcisisti este sa ii umileasca pe ceilalti si sa ii faca sa se simta inferiori.
-Amanare si desconsiderare. Deoarece pentru un narcisist ascuns cea mai importanta persoana este el insusi, in interactiunea cu altii va avea comportamente lipsite de respect si consideratie, intarziind la intalniri, neraspunzand la mesaje sau raspunzand cu intarziere, lasand interlocutorul sa stea in picioare sau sa astepte, facandu-l sa se simta lipsit de importanta. Nu manifesta niciun fel de consideratie pentru timpul sau interesele celorlalti, umilindu-i si facandu-i sa se simta neimportanti si irelevanti.
-Daruind din interes. Narcisistii nu sunt darnici. Daca un narcisist ascuns ofera un dar, o face intotdeauna cu un scop, pentru a primi ceva in schimb.
-Crearea confuziei. Desi nu o fac intotdeauna din viclenie, narcisistii ascunsi pot sa-si faca interlocutorii sa se indoiasca de propriile lor perceptii pentru a-i manipula si a-i exploata. Narcisistii ascunsi folosesc astfel de tactici pentru a iesi in evidenta si a-si mentine puterea in interactiunea cu ceilalti.

-Neglijarea emotionala. Narcisistii nu au abilitatea de a construi si intretine legaturi emotionale cu alte persoane. Narcisistii ascunsi, desi par mai amabili si mai putin lipsiti de consideratie decat narcisistii extravertiti, au de asemenea dificultati de a interactiona cu altii.

Iata cateva comentarii care ar putea sa ne dea de gandit ca avem de-a face cu un narcisist ascuns:

„Eu merit tot ce este mai bun in viata.”
„Sunt prea bun pentru asta.”
„Nu stiu de ce trebuie sa suport astfel de oameni.”
„Merit mai mult, pentru ca sunt mai bun decat altii.”
„Oamenii niciodata nu-si dau seama cat sunt de special.”
„Nu-mi vine sa cred ca ai facut asta. Sa nu se mai intample. Ar trebui sa-ti fie rusine.”
„Mai tii minte ca te-am ajutat acum cativa ani? E randul tau sa ma ajuti acum.”
„N-ai sa intalnesti niciodata pe unul mai bun ca mine.”
„Nimeni n-ar pierde atata timp cu tine. Ar trebui sa-mi fii recunoscator.”
„A fost o gluma. Nu-mi vine sa cred ca ai luat-o in serios.”

Cauzele narcisismului ascuns

Desi cauzele exacte ale narcisismului ascuns nu sunt pe deplin intelese, s-au identificat o serie de factori care pot contribui la aparitia acestei tulburari. Dupa parerea expertilor, tulburarea de personalitate a narcisistului ascuns pot avea cauze genetice, pot proveni din traumele abuzurilor din copilarie, felul in care au fost crescuti si relatia cu persoanele care i-au ingrijit, dar si cauze care tin de temperament sau personalitate. Unele studii arata ca persoanele cu tulburare de personalitate de tip narcisistic au fost crescuti de parinti care aveau ca valori principale statutul in societate si acumularile materiale, care si-au facut copiii sa se simta superiori celorlalti copii, credinta ca sunt speciali persistand si la maturitate.

Nu este clar cum se manifesta narcisismul ori intr-o forma deschisa, sau intr-o forma acoperita, dar unele situatii care ar putea declansa un comportament tipic narcisistului ascuns pot fi:
-cand se simte tratat fara respect sau nebagat in seama
- cand ego-ul ii este ranit
- cand se afla in preajma oamenilor importanti
- cand simte rusine
- cand nu este bagat in seama
- cand nu se simte destul de atractiv, de bogat sau de educat ca cei din jur
- din gelozie
- cand isi pierde controlul.

Concluzii

Cercetatorul si autorul Craig Malkin, doctor in psihologie, sugereaza ca termenul „ascuns” poate induce in eroare. In scrierile sale, spune ca termenul „ascuns” adeseori poate sugera ca narcisistul ascuns este viclean sau ca nevoia lui de importanta nu este la fel de puternica precum a unui narcisist deschis, care este mai extravertit. De fapt, concluzioneaza el, trasaturile narcisistului deschis si ale narcisistului ascuns sunt la fel. Deschisi sau ascunsi, narcisistii au aceleasi fantezii de succes si marire si acelasi simt al propriei importante.

Dar oare stie narcisistul acoperit ce face? Chiar daca isi da seama la un anumit nivel ca modul in care se comporta are un impact negativ asupra altor oameni, narcisistului ascuns pare sa-i lipseasca constiinta de sine si perspicacitatea. Deoarece ei au credinta ca merita atentia si laudele dupa care tanjesc, este posibil sa nu vada nimic rau in comportamentul lor, atata vreme cat obtin rezultatul dorit.

Bibliografie

Malkin C (2015). Rethinking narcissism: the bad-and surprising good-about feeling special. New York, NY: Harper Wave
Theresa J. Covert, Monica Wolfkill, Covert Narcissist, Amazon
Grace Lewis, Covert Narcissist: Uncover the Covert Narcissist’s Manipulation Tactics, It’s Effects on the Brain, and the Road to Recovery, Internet
Louisa Cox, Covert Narcissism: Signs of a Covert Narcissist, Ways to Protect Yourself from Their Manipulation and How to Deal with Their Narcissism, Internet


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Pneumonia pneumococica - manifestari clinice, evolutie, complicatii, tratament Hidranencefalia: aspecte clinice si prognostic Importanta clinica a tiroglobulinei Rozaceea: patogenie, caracteristici clinice si diagnostic Distonia musculara - generalitati, forme clinice Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Polimialgia reumatica, definitie, clinica, diagnostic, tratament Mononucleoza infectioasa – tablou clinic, diagnostic si tratament Scarlatina – etiologie, tablou clinic si tratament De ce romanii nu cer ajutor de la psiholog? Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012