Cum recunoastem si tratam pre-adictia

Actualizat: 14 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Lavinia Stoian
Consultant medical:

Lavinia Stoian
Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, Psihoterapeut Gestalt, Psiholog clinician, Formator, Supervizor

Clinica Renia

Indiferent daca este vorba despre substante precum cocaina sau alcoolul, ori un comportament precum jocurile de noroc, numitorul comun al tuturor dependentelor este continuarea consumului in ciuda aparitiei consecintelor negative fata de propria persoana, relatii, consecinte financiare, performanta la scoala sau la locul de munca, precum si incapacitatea de a controla consumul.

In ultimul timp se prefigureaza noi moduri de a intelege si trata dependentele prin recunoasterea semnelor si simptomelor precum si prin tratarea intr-o etapa timpurie numita pre-adictie.


Ce este pre-adictia

Un grup de specialisti din domeniul tratamentului adictiilor, sub coordonarea Norei Volkow, directoarea Institutului National pentru abuzul de droguri (NIDA) din Statele Unite ale Americii a propus recent termenul de pre-adictie pentru a descrie o etapa a tulburarii de consum de droguri moderat sau mediu. Iata cum explica acest termen Nora Volkow in JAMA Psychiatry (jurnal medical publicat lunar de Asociatia Medicala Americana): “Termenul pre-adictie ofera un nume usor de inteles unei perioade de timp vulnerabile in care ingrijirea preventiva ar putea ajuta sa fie evitate consecintele grave ale consumului de droguri si ale tulburarilor severe ale consumului de substante ”.

Asa cum acceptarea termenului de pre-diabet, descriind persoanele cu valorile glicemiei crescute si cu un risc mare de aparitie a diabetului, a permis tratarea in stadii timpurii cu mai mult succes si mai putine resurse, se urmareste ca recunoasterea timpurie a semnelor adictiei sa aiba acelasi efect in domeniul abuzului de substante.

Ideea este ca tratamentul sa fie facut timpuriu, cand este mai usor sa controlezi situatia si inainte ca interventii serioase precum dezintoxicarea, sa devina necesare.

Trebuie tinut cont ca atunci cand o persoana ajunge la o dependenta totala de droguri sau alcool, structura si chimia creierului sau sufera un proces de reconfigurare. Aceste schimbari pot fi reversibile, dar necesita perioade lungi de abstinenta. In acest timp, chimia alterata a creierului face dificila mentinerea pe drumul cel bun al recuperarii. De aceea, interventia in etapa de pre-adictie este esentiala, pentru ca majoritatea modificarilor creierului asociate dependentelor nu s-au produs inca si revenirea la o stare mintala sanatoasa este mai putin dificila.

Asadar, tratamentul in etapa de pre-adictie este important pentru ca se poate opri progresul tulburarii, este mai usor de adoptat un stil de viata care sa puna capat adictiilor, tratamentul si terapiile sunt mai putin costisitoare iar sansele de recuperare sunt semnificativ mai mari.

Identificarea pre-adictiei

Pentru a trata pre-adictia, ea trebuie mai intai identificata. Ea poate fi diagnosticata in timpul controalelor medicale de rutina. Recunoasterea pre-adictiei presupune recunoasterea tiparelor problematice de consum de droguri sau alcool care nu ating inca pragul dependentei. Mai mult, trebuie identificat si definit consumul de substante care este semnificativ clinic si in care se poate interveni timpuriu. DSM-5 defineste criteriile pentru tulburarea usoara sau moderata a consumului de substante . Importante sunt si instrumentele de screening utilizate in ingrijirea medicala primara, unde medicul intreaba despre frecventa consumului de substante. Dar sunt inca in curs de cercetare tipurile de consum de substante si tipurile de factori de risc individuali care suscita ingrijorari pentru dependenta viitoare.

Ce puteti face pentru a trata pre-adictia

Spre deosebire de dependenta, care are nevoie de ingrijire calificata, in cazul pre-adictei persoana ingrijorata de consumul de alcool sau droguri poate lua singura cateva masuri de ajustare a comportamentului propriu. Iata ce puteti face daca sunteti in aceasta situatie:

La clinica de psihologie Renia puteti gasi terapeutul potrivit pentru a va indruma spre a ajunge la un mod de viata sanatos si a evita sa ajungeti la dependente sau adictii care va pot afecta sanatatea fizica si mintala.

Concluzii

Mai sunt multe de facut pentru a intelege dependenta si tratamentul acesteia. Consumul de droguri creste ingrijorator in toata lumea. Sistemele de sanatate fac eforturi pentru a descoperi noi metode de prevenire si tratament a adictiilor, cum este aceasta noua gandire despre pre-adictie care ar putea duce la un nou mod de a diagnostica si trata dependenta.

Bibliografie
McLellan, Koob & Volkow. (2022). Pre-Addiction: A Missing Concept for Treating Substance Use Disorders. JAMA Psychiatry.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Acupunctura - o optiune terapeutica Dependenta de internet: un fenomen in crestere Studiul Clinic ONTARGET Diferenta dintre depresia situationala si depresia clinica Clinica stomatologica Velvet Dental foloseste tratamentul inovator Advanced-Platelet Rich Fibrin (PRF) Pneumonia pneumococica - manifestari clinice, evolutie, complicatii, tratament Memoria si dificultatile de concentrare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Hidranencefalia: aspecte clinice si prognostic Importanta clinica a tiroglobulinei Rozaceea: patogenie, caracteristici clinice si diagnostic Distonia musculara - generalitati, forme clinice Polimialgia reumatica, definitie, clinica, diagnostic, tratament Mononucleoza infectioasa – tablou clinic, diagnostic si tratament Scarlatina – etiologie, tablou clinic si tratament