Semnele violentei domestice

Actualizat: 01 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Violenta domestica este o problema frecvent intalnita, care afecteaza multe femei si chiar pe unii barbati. Violenta in familie traverseaza stratificari socio-economice. Multi dintre autorii si victimele violentei in familie provin din ceea ce societatea ar descrie drept "familii bune si sanatoase". Persoanele care sunt implicate in abuzul domestic au trasaturi comune: isi exercita controlul asupra partenerilor lor, isi umilesc partenerii, iar violenta debuteaza cu abuzul emotional.

Pentru victimele violentei in familie, aceasta poate fi deseori dificil de acceptat si acestora le poate fi dificil sa ia masuri impotriva ei. De aceea, este important sa se cunoasca semnele de avertizare ale violentei in familie si este esential sa solicitati ajutor atunci cand va confruntati cu primele experiente de abuz emotional sau alt tip de abuz.

Semnele abuzului domestic

Victimele abuzului in familie traiesc deseori experiente similare, intrucat trasaturile autorilor actelor de violenta in familie sunt comune. Totusi, nu orice semn al abuzului domestic se va transforma in violenta fizica. Cu toate acestea, acesti indicatori cresc riscul declansarii aparitiei violentei fizice.

- Partenerul dumneavoastra isi manifesta controlul intr-un mod exagerat. In relatiile in care ar putea fi intalnit abuzul familial si emotional, unul dintre parteneri are tendinta de a fi in centrul atentiei si isi manifesta furia mai ales daca celalalt partener prezinta orice semn de independenta sau autonomie. Posesivitatea si gelozia extrema sunt forme excesive de control. Partenerul isi poate pierde cumpatul doar cand celalalt se uita la o persoana de sex opus.

- Partenerul dumneavoastra va abuzeaza verbal. Abuzul verbal si emotional reprezinta, de asemenea, o forma de violenta. Afirmatiile depreciative cum ar fi: "esti un prost", "nu are sens ce spui", "esti nebun" etc. sunt deseori intalnite in cazurile de violenta domestica.

- Unul dintre parteneri demonstreaza lipsa de respect fata de celalalt. Parerile victimelor abuzului domestic sunt anulate de catre partenerul abuziv, care incearca sa-l influenteze pe celalalt sa faca totul ca si el. Lipsa de respect pentru un partener este un semn de avertizare al unui posibil abuz in familie.

Cand nu se cauta o cale de mijloc si partenerul abuziv ia decizii pe cont propriu cu privire la lucrurile importante, ar trebui sa se ridice un semn de intrebare legat de normalitatea relatiei familiale. Chiar daca unul dintre parteneri este intretinatorul principal al familiei, ar trebui sa aiba intotdeauna consimtamantul celuilalt, mai ales cand este vorba despre lucruri importante.

- Partenerul victima se simte abuzat, nefericit si prins in capcana. Multe dintre victimele abuzului domestic au raportat senzatia de izolare, singuratate si deprimare. Multi isi urasc viata si doresc sa fuga de situatia in care se afla, experimenteaza frica si anxietate atunci cand se afla in prezenta partenerului abuziv.

Daca va aflati in oricare din situatiile de mai sus, este foarte important sa solicitati ajutor. In multe dintre cazuri consilierea familiala poate fi de ajutor in rezolvarea situatiei, dar in altele plecarea sau ruperea relatiei reprezinta singura solutie. Daca sunteti femeie si va este teama ca nu veti reusi sa va intretineti singura familia, inainte de a lua masuri radicale, incercati sa discutati cu autoritatile, sa gasiti solutii pentru rezolvarea problemelor care ar putea interveni prin despartirea de partenerul abuziv.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Cabinet individual de Psihoterapie Andra Dragan
Tel: 0753366096
Iasi, Bld. Carol I Nr. 4, Clădirea Habitat A, Etaj 2, Camera 202

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265
Psihoterapeut Andra Dragan
Psihologie - Cabinet individual de Psihoterapie Andra Dragan
Iasi, 0753366096

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Violenta sau abuzul domestic Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Sanatatea mentala si pandemia Violenta domestica - un plan de siguranta Femeia in violenta domestica Abuzul asupra batranilor O metoda unica de tratament a oncologiei utilizata in Turcia! Lactoferina, proteina din lapte, sigura si eficienta in anemie si nu numai Cum poate fi recunoscut controlul coercitiv intr-o relatie? Cum putem diferentia tulburarea de stres post-traumatic de alta tulburare de sanatate mintala? Tratamentul muscaturilor umane Primul ajutor in cazul muscaturilor umane Psihologia crimei: cauzele comportamentului criminal Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Depresia postpartum (dupa nastere)