Abuzul inocentei. Relatia cu un narcisic

Actualizat: 14 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Lavinia Stoian
Consultant medical:

Lavinia Stoian
Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, Psihoterapeut Gestalt, Psiholog clinician, Formator, Supervizor

Clinica Renia

Tulburare de personalitate narcisica


Cand vorbim despre inocenta ne gandim in primul rand la copii. Dar inocenta nu este caracteristica doar copiilor, ea este o calitate morala ce caracterizeaza si adultii. Inocenta inseamna nevinovatie, naivitate, blandete, virtute, caracter frumos, curatenie morala. Dar uneori o persoana cu aceste calitati devine victima perfecta pentru un narcisic.

Un diagnostic de tulburare de personalitate narcisica, precum si orice alta tulburare mintala nu reprezinta o scuza pentru un comportament abuziv. Cei cu astfel de tulburari aleg sa se poarte abuziv cu altii pentru a-i controla, a-i manipula, a-si exercita o putere absoluta asupra lor.

Ce este un narcisist?

Conform Manualului de Diagnostic si Statistica al Tulburarilor Mintale, editia a 5-a (DSM-5) se considera ca tulburarea de personalitate narcisica exista atunci cand sunt prezente cel putin 5 dintre urmatoarele 9 trasaturi:

• Un simt grandios al propriei importante
• Preocupari fanteziste despre succes fara limite, putere, stralucire, frumusete sau iubire ideala
• Credinta ca sunt speciali sau unici si ca nu pot fi intelesi sau nu se pot asocia decat cu alte persoane speciale sau de nivel inalt
• Solicita admiratie excesiva
• Considera ca au dreptul la un tratament deosebit de favorabil
• Profita de ceilalti pentru a-si atinge propriile scopuri
• Lipsa de empatie, nu ii intereseaza sentimentele si nevoile celorlalti
• Sunt invidiosi pe alte persoane sau isi inchipuie ca ceilalti sunt invidiosi pe ei
• Atitudini arogante si trufase

Diagnosticul pentru aceasta tulburare de personalitate este dat de un specialist in sanatate mintala, in urma unei consultatii. Procesul de diagnosticare implica intrebari despre cei apropiati, ceea ce poate dezvalui o aroganta extrema sau o lipsa totala de empatie. Tulburarea de personalitate narcisica este caracterizata printr-un tipar de sentimente exagerate de importanta si admiratie de sine, in timp ce pentru ceilalti manifesta o totala lipsa de intelegere fata de nevoile si sentimentele lor.

Tulburarea de personalitate narcisica apare fie in tinerete, fie la varsta adulta timpurie. Simptomele sunt evidente in diverse situatii sociale si persista in timp. Cu cat aceste simptome sunt mai severe, cu atat afecteaza mai grav capacitatile de a dezvolta relatii sanatoase de prietenie, de rudenie sau de cuplu. De asemenea, afecteaza si abilitatile psihologice de a functiona normal la locul de munca, la scoala sau in alte imprejurari sociale. Avand sentimente excesive de importanta personala, reactioneaza la critici cu furie. Tanjesc dupa atentie si admiratie, profita de ceilalti oameni si ignora sentimentele altora.

Cum iti dai seama ca esti in relatie cu un narcisic?

Unele statistici din Statele Unite ale Americii sustin ca intre 6,2% si 7,7% dintre barbati si 4,8% dintre femei sufera de tulburare de personalitate narcisica. Sufera e cam mult spus, tinand cont de cat de mult se iubesc si se apreciaza. Dar cine sufera cu adevarat sunt victimele – fiecare persoana cu tulburare de personalitate narcisica face sa sufere in medie 4 victime – parteneri sau membri de familie. De aceea este bine sa stii, inainte de a intra intr-o relatie romantica cu o persoana, cum iti dai seama daca prezinta o astfel de tulburare care in mod sigur te va face sa suferi.

Este greu, pentru ca la inceput totul pare absolut minunat. In prima faza a relatiei el pare iubitor, generos, amabil, carismatic. Te face sa te simti speciala si adorata, iti face complimente, iti arata afectiune, iti face cadouri scumpe. Acest prim stadiu te poate face sa ai emotii intense care sa te copleseasca si te fac sa ti se para ca totul este prea frumos. Si chiar este prea frumos ca sa fie adevarat. Pentru ca, treptat, apar diverse tactici manipulatorii care inlocuiesc cadourile scumpe si declaratiile de iubire.

In cazul relatiilor de familie, parintii narcisici pot de asemenea sa ofere dragoste, adoratie, pretuire si sprijin financiar pana cand ceva le displace, si atunci copilul pierde favorurile.

Parintii narcisici pot folosi tactici manipulatorii precum negarea, refuzul de a mai vorbi cu copilul sau chiar gaslighting-ul – un tip de manipulare folosind metode psihologice pentru a pune la indoiala sanatatea mintala sau capacitatea de a rationa a celui abuzat. In timp ce barbatii cu o tulburare de personalitate narcisica sunt cei ce isi manipuleaza victimele pentru a le controla si a-si manifesta puterea, femeile dezvolta si ele trasaturi narcisice, folosindu-si aspectul fizic si atractia sexuala pentru a castiga avantaje in relatii, dupa care, odata scopul atins, pot trece la alta relatie fara a privi inapoi.

Vorbim in acest articol mai mult despre femei ca victime inocente ale abuzului narcisic, pentru ca ele sunt mai vulnerabile, se indragostesc de abuzator si ajung sa considere abuzul o normalitate, mai ales daca nu au cunoscut o altfel de relatie, si, desi sufera, le este greu sa plece dintr-o astfel de relatie, devin dependente de suferinta si ajung sa dezvolte un sindrom al abuzului narcisic care le afecteaza pe termen lung, uneori pe viata.

Comportamentul abuziv al narcisicului poate fi emotional, fizic sau ambele. Abuzul este adesea subtil, mai ales la inceput. Uneori pot fi critici sau glume pe socoteala ta, alteori te poate acuza de lucruri care nici macar nu s-au intamplat. Poate incerca sa iti foloseasca slabiciunile sau vulnerabilitatile impotriva ta prin santaj sau alte forme de manipulare.

Pentru a te controla si a te manipula in totalitate, va incerca sa te izoleze de familie si prieteni, cerandu-ti sa petreci mai mult timp cu el si facandu-te sa te simti vinovata daca faci altfel decat iti cere. De altfel, folosirea vinovatiei ca metoda de manipulare apare deseori in comportamentul narcisicului.

Narcisicul poate fi fermecator in societate, iar in intimitate sa se poarte cu cruzime cu partenerul, fara ca asta sa si se para anormal.
Totusi, este bine de stiut ca trebuie facuta distinctia dintre o persoana cu tulburare de personalitate narcisica si o persoana cu trasaturi narcisice. Multe persoane au trasaturi sau tendinte narcisiste, mai ales in ultima vreme, cand programele de dezvoltare personala pun accent pe iubirea de sine si prioritizarea propriilor nevoi. Dar nu toate intrunesc criteriile pentru a primi un diagnostic de tulburare de personalitate narcisica. Sunt multe persoane care pun nevoile lor inaintea nevoilor celorlalti sau pretind ca au intotdeauna dreptate, dar care pot da dovada de empatie si compasiune si sa-si recunoasca defectele si lipsurile, afirmandu-si disponibilitatea de a se corecta.

Este bine sa afli cat mai devreme ca cel cu care esti pe cale sa formezi un cuplu sufera de tulburare de personalitate narcisica. Este greu sa iti dai seama, deoarece el nu-si va dezvalui imediat partea intunecata a personalitatii si va incepe sa se poarte abuziv abia dupa ce este sigur ca esti mult prea prinsa in relatie (eventual te-ai casatorit cu el, poate i-ai facut si un copil). Abia atunci relatia devine cu adevarat abuziva si el incepe sa-si foloseasca tehnicile de manipulare prin care sa te controleze.

Daca ai fost victima abuzurilor unui partener cu tulburare de personalitate narcisica, este foarte probabil sa ai nevoie de ajutor specializat. Victimele sunt afectate deseori de depresie sau de anxietate si sufera de sindromul abuzului narcisic. Aceste sindroame au efecte pe termen lung, dar un psihoterapeut te poate ajuta sa depasesti traumele pe care viata cu un narcisic le poate provoca si sa te ajute sa-ti reconstruiesti propria identitate.

Concluzii

Atunci cand esti intr-o relatie cu un narcisic, pune-ti cateva intrebari. Sunt nevoile tale satisfacute? Te face aceasta persoana sa te simti bine cu tine insati? Simti ca ai identitatea ta si autonomie in afara relatiei? Partenerul tau tine cont de tine in actiunile lui? Daca ai raspuns “nu” la oricare dintre aceste intrebari, nu este recomandat sa astepti ca un narcisic sa se schimbe sau ca lucrurile sa se indrepte. Meriti o relatie bazata pe respect reciproc si un partener care sa fie cu tine, nu impotriva ta.

Bibliografie:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcissistic-personality-disorder/symptoms-causes/syc-20366662
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556001/
https://en.wikipedia.org/wiki/Clinical_psychology
https://en.wikipedia.org/wiki/Australian_Psychological_Society
https://www.worldcat.org/title/830807378


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Narcisismul Psihanaliza - Metoda de tratament sau cale spirituala? Alergia, mai agresiva ca niciodata Metrosexualismul Violul in viziunea moderna Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti Tulburarea de personalitate narcisica Psihologia crimei: cauzele comportamentului criminal Adolescenta si criza de originalitate Aspecte ale identitatii si anxietatii in adolescenta