Autovaccinul Parodontal

Actualizat: 06 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Alexandra Mircea
Medic dentist parodontologie, protetica si estetica dentara

Velvet Dental

In ultimul deceniu ne am confruntat tot mai des cu forme agresive ale bolii parodontale aparute la varste tot mai tinere.

Nu de putine ori in cabinetul stomatologic se prezinta persoane cu varste cuprinse intre 30- 40 ani acuzand modificari estetice ale dentitiei (modificari ale pozitiei dintilor, aparitia unor spatii, forma modificata tot mai alungita a acestora etc.), iar in urma unui examen clinic atent si a analizarii radiografiilor se deceleaza prezenta parodontopatiei (parodontozei) in stadii destul de avansate cand deja mobilitatea dentara este prezenta, distructiile osoase si ale gingiei din jur fiind semnificative.

Dupa cum bine se stie, pana in zilele noastre nu s-a pus la punct un tratament care sa duca la o vindecare clara a bolii parodontale. Se poate obtine insa in anumite cazuri numai o stopare a progresiei acestei patologii distructive prin tratamente complexe, care presupun sedinte frecvente de igienizare completa a cavitatii orale asociate cu interventii de chirurgie parodontala si tratament antibiotic, impreuna cu o foarte buna colaborare din partea pacientului.

Pentru a putea interveni din timp si a limita pe cat posibil efectele distructive ale parodontozei, specialisti din mai multe tari pioniere in domeniu, precum Suedia, Elvetia, Austria si Italia au inceput sa puna la punct un protocol riguros cu aplicabilitate si in alte ramuri ale medicinei, respectiv autovaccinul.

Autovaccinul parodontal presupune in prima faza evident diagnosticarea corecta a bolii parodontale (stadiul in care pacientul respectiv se afla). Pornind din acest punct urmeaza recoltarea bacteriilor de la nivelul santului gingival si din zonele unde patologia s-a manifestat mai agresiv.

Recoltarea se realizeaza cu ajutorul unor kit-urilor speciale, sterile care vor fi insamantate cu bacteriile recoltate de la pacient. De aici inainte urmeaza o faza de laborator in care se identifica exact ce tipuri microbiene sunt implicate in cazul respectiv, se realizeaza o antibiograma (schema de tratament antibiotic la care speciile identificate sunt sensibile), urmand ca in cele din urma sa se prepare autovaccinul ce va fi administrat in doze succesive pacientului.

Tratamentul nu reprezinta o vindecare in proportie de 100% a bolii parodontale si nu poate face minuni, dar este un mod eficient de a stopa parodontoza in stadii incipiente, uneori chiar avansate.

Avantajul major al autovaccinului parodontal il reprezinta posibilitatea pregatirii unui preparat care va actiona exact pe speciile bacteriene implicate in boala parodontala a fiecarui pacient in parte. Este un tratament personalizat intrucat nu la toate persoanele gasim aceleasi culturi microbiene implicate.

Pacientii trebuie sa fie informati de asemenea asupra faptului ca terapia prin autovaccin nu elimina celelalte protocoale puse la punct de ani de zile in tratamentul bolii pardontale si care functioneaza.

Se indica o asociere foarte buna a autovaccinului cu sedinte de detartraj complet, interventii de chirurgie parodontala si tratament antibiotic pentru a rezolva faza acuta a bolii, ulterior administrandu-se autovaccinul cu rapel la 6 luni. Asocierea protocoalelor prin autovaccin impreuna cu tratamentele clasice are indicatie mai ales in formele grave de parodontoza in care a dat rezultate foarte bune.

De cele mai multe ori s-au observant semne pozitive cu ameliorarea simptomelor care merg spre stoparea bolii parodontale dupa administrarea celei de-a 3 a doza de autovaccin.

Tratamentul este de lunga durata necesita intelegere si o foarte buna colaborare din partea pacientului pe termen lung, care va trebui sa-si schimbe anumite obiceiuri cotidiene si sa aiba o foarte buna igiena orala, dar rezultatele in timp sunt si ele pe masura.


Citeste si despre:

Cancerul pulmonar non-microcelular: abordari terapeutice si strategii personalizate Osteoporoza si rolul hormonilor in sanatatea osoasa Menopauza si terapia de substitutie hormonala: benefici si riscuri Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Tulburarile de crestere la copii: terapiile hormonale si provocarile etice Prolapsul vaginal si impactul asupra sanatatii feminine Rolul kinetoterapiei in tratarea durerilor lombare cronice