Autovaccinul Parodontal

Publicat: 04 Noiembrie 2014 | Actualizat: 06 Noiembrie 2018
Consultant: Dr. Alexandra Mircea
Medic dentist parodontologie, protetica si estetica dentara
Clinica: Velvet Dental

In ultimul deceniu ne am confruntat tot mai des cu forme agresive ale bolii parodontale aparute la varste tot mai tinere.

Nu de putine ori in cabinetul stomatologic se prezinta persoane cu varste cuprinse intre 30- 40 ani acuzand modificari estetice ale dentitiei (modificari ale pozitiei dintilor, aparitia unor spatii, forma modificata tot mai alungita a acestora etc.), iar in urma unui examen clinic atent si a analizarii radiografiilor se deceleaza prezenta parodontopatiei (parodontozei) in stadii destul de avansate cand deja mobilitatea dentara este prezenta, distructiile osoase si ale gingiei din jur fiind semnificative.

Dupa cum bine se stie, pana in zilele noastre nu s-a pus la punct un tratament care sa duca la o vindecare clara a bolii parodontale. Se poate obtine insa in anumite cazuri numai o stopare a progresiei acestei patologii distructive prin tratamente complexe, care presupun sedinte frecvente de igienizare completa a cavitatii orale asociate cu interventii de chirurgie parodontala si tratament antibiotic, impreuna cu o foarte buna colaborare din partea pacientului.

Pentru a putea interveni din timp si a limita pe cat posibil efectele distructive ale parodontozei, specialisti din mai multe tari pioniere in domeniu, precum Suedia, Elvetia, Austria si Italia au inceput sa puna la punct un protocol riguros cu aplicabilitate si in alte ramuri ale medicinei, respectiv autovaccinul.

Autovaccinul parodontal presupune in prima faza evident diagnosticarea corecta a bolii parodontale (stadiul in care pacientul respectiv se afla). Pornind din acest punct urmeaza recoltarea bacteriilor de la nivelul santului gingival si din zonele unde patologia s-a manifestat mai agresiv.

Recoltarea se realizeaza cu ajutorul unor kit-urilor speciale, sterile care vor fi insamantate cu bacteriile recoltate de la pacient. De aici inainte urmeaza o faza de laborator in care se identifica exact ce tipuri microbiene sunt implicate in cazul respectiv, se realizeaza o antibiograma (schema de tratament antibiotic la care speciile identificate sunt sensibile), urmand ca in cele din urma sa se prepare autovaccinul ce va fi administrat in doze succesive pacientului.

Tratamentul nu reprezinta o vindecare in proportie de 100% a bolii parodontale si nu poate face minuni, dar este un mod eficient de a stopa parodontoza in stadii incipiente, uneori chiar avansate.

Avantajul major al autovaccinului parodontal il reprezinta posibilitatea pregatirii unui preparat care va actiona exact pe speciile bacteriene implicate in boala parodontala a fiecarui pacient in parte. Este un tratament personalizat intrucat nu la toate persoanele gasim aceleasi culturi microbiene implicate.

Pacientii trebuie sa fie informati de asemenea asupra faptului ca terapia prin autovaccin nu elimina celelalte protocoale puse la punct de ani de zile in tratamentul bolii pardontale si care functioneaza.

Se indica o asociere foarte buna a autovaccinului cu sedinte de detartraj complet, interventii de chirurgie parodontala si tratament antibiotic pentru a rezolva faza acuta a bolii, ulterior administrandu-se autovaccinul cu rapel la 6 luni. Asocierea protocoalelor prin autovaccin impreuna cu tratamentele clasice are indicatie mai ales in formele grave de parodontoza in care a dat rezultate foarte bune.

De cele mai multe ori s-au observant semne pozitive cu ameliorarea simptomelor care merg spre stoparea bolii parodontale dupa administrarea celei de-a 3 a doza de autovaccin.

Tratamentul este de lunga durata necesita intelegere si o foarte buna colaborare din partea pacientului pe termen lung, care va trebui sa-si schimbe anumite obiceiuri cotidiene si sa aiba o foarte buna igiena orala, dar rezultatele in timp sunt si ele pe masura.


Email

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Vitiligo: simptome, diagnostic, factori de risc, complicatii, tratament

Pfizer demareaza un studiu pentru administrarea unei a treia doze de vaccin impotriva noilor tulpini de COVID

Cum functioneaza terapia cognititv-comportamentala?

INSP estimeaza o crestere constanta a cazurilor zilnice de COVID-19! Cel mai pesimist scenariu: 8.900 de infectari pe zi din 20 martie

MedLife anunta noi concluzii in primul studiu privind imunizarea post-vaccin

Ai imunitate, reusesti in toate! - Ghidul obiceiurilor sanatoase pentru imunitate

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

STUDIU. Persoanele care poarta ochelari sunt mai putin expusi la COVID-19

Psoriazis: informatii esentiale pe care trebuie sa le cunoasca un pacient diagnosticat cu psoriazis

Intarzierea vaccinarii populatiei ar putea duce la aparitia altor tulpini de coronavirus

STUDIU. Reactiile adverse severe la vaccinurile anti-COVID sunt rare

Rozaceea: patogenie, caracteristici clinice si diagnostic