Primul ajutor in sange in urina

Actualizat: 19 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sangele in urina (hematuria) este o urgenta medicala ce poate fi cauzata de numerosi factori, de la efortul fizic sustinut, pana la urmarea anumitor tratamente medicamentoase sau instalarea unor afectiuni ale sistemului imunitar.

Persoanele care observa urme de sange in urina nu trebuie sa amane vizita la medic. In cazul unei infectii de tract urinar, este nevoie de administrarea unui tratament cu antibiotic.

Daca sangerarea este cauzata de calculii renali, va fi necesara suplimentarea aportului de lichide si administrarea de analgezice. Medicul specialist este singurul care poate depista cauza exacta a hematuriei si tratamentul care se impune.

Masurile de prim ajutor in cazul sangelui prezent in urina sunt urmatoarele

- Sunati de urgenta la 112 daca victima prezinta cheaguri de sange in urina, frisoane, confuzie si dezorientare, dureri la nivelul abdomenului si spatelui, febra mai mare de 38 de grade Celsius, greata, incapacitate de urinare, varsaturi, slabiciune corporala sau tahicardie (cresterea frecventei cardiace).
- Monitorizati simptomele victimei si retineti culoarea sangelui prezent in urina, forma cheagurilor de sange, momentul in care sangele este eliminat (la inceputul urinarii sau la sfarsit), localizarea durerii (in zona lombara, regiunea genitala etc.) si alte simptome pe care le prezinta victima. Transmiteti toate aceste informatii importante echipajului medical sau medicului specialist, daca transportati dumneavoastra victima la spital.
- Nu administrati victimei medicamente, hrana sau lichide, intrucat riscati sa ii agravati starea (necunoscand cauzele exacte ale hematuriei).


Citeste si despre:

Prim ajutor in ingestia accidentala de baterii Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor Primul ajutor in caz de insolatie Profilaxia bolilor cu transmitere directa (prin sange si produse de sange) Cheagurile de sange Proteinuria (proteine in urina) Interventia chirurgicala pentru tratarea incontinentei urinare Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat) Disfunctia neurogena a vezicii urinare Investigatii medicale recomandate in primul an de viata al bebelusului Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat Boala von Willebrand Incontinenta urinara la barbati