Primul ajutor in fractura nazala

Actualizat: 03 Decembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fractura nazala este o problema medicala frecventa, produsa in urma unui traumatism suferit la nivelul fetei. Este caracterizata de o ruptura la nivelul osului, al cartilajului sau al septului (structura care separa narile).

Nasul, cu structura sa cartilaginoasa, este foarte sensibil si fragil, fiind expus riscului crescut de a fi lezat de diverse socuri (lovituri de pumn sau de picior in timpul unui act violent sau al unui sport, cazaturi, accident de masina etc.). Atunci cand fracturile nazale se produc in mod repetat, poate sa apara o deformare inestetica a nasului.

Chiar daca fracturile nazale se pot vindeca singure in cele mai multe cazuri, o interventie prompta si corecta poate preveni eventuale complicatii care ar putea conduce in cele din urma la o operatie corectiva. Un nas fracturat este dureros, umflat si rosu. Alte simptome specifice sunt

- aparitia echimozelor in jurul ochilor;
- hemoragia nazala;
- sensibilitate la atingere;
- producerea unui sunet ca de pocnitura la atingerea nasului;
- deformarea nasului;
- dificultatile de respiratie.

Primul ajutor in cazul fracturii nazale implica urmarea pasilor de mai jos

- Sunati la 112 daca nasul victimei sangereaza abundent, septul este deviat, narile secreta un lichid transparent sau observati o umflatura ca o boaba de strugure la nivelul septului (acest sange acumulat se poate transforma intr-un abces, daca nu este eliminat imediat).
- Incurajati victima sa isi mentina calmul si indrumati-o sa respire pe gura si sa se aplece usor in fata (din pozitia sezanda), astfel incat sangele sa nu se scurga in partea din spate a gatului.
- Aplicati comprese reci pe nasul fracturat, pentru a reduce umflatura. Daca este posibil, tineti compresa astfel incat sa nu exercite prea mare presiune asupra nasului.
- Pentru ameliorarea durerii, puteti administra victimei acetaminofen, niciodata aspirina sau ibuprofen (acestea din urma pot agrava hemoragia).
- Nu incercati sa indreptati nasul fracturat!
- Nu permiteti victimei sa isi sufle nasul, chiar daca simte aceasta nevoie.
- Nu miscati victima, daca suspectati producerea unei leziuni la nivelul capului sau al gatului.
- Monitorizati victima pana la sosirea ambulantei sau transportati pacientul la cea mai apropiata unitate medicala, dupa caz.


Citeste si despre:

Lovitura la cap - prim ajutor, investigatii Primul ajutor in caz de hemoragie Ce trebuie sa stim despre manevrele de prim-ajutor Fractura faciala Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Rinita non-alergica Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Obstructia canalului lacrimal Afectiuni ale cavitatii bucale Fibroza chistica sau mucoviscidoza Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Gestionarea efectelor sinuzitei cronice Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat Mucoviscidoza sau fibroza chistica