Primul ajutor in fractura de maxilar

Actualizat: 26 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fractura de maxilar sau mandibulara se numara printre cele mai frecvente fracturi produse la nivelul chipului, in peste 50% din cazuri ruptura instalandu-se in cel putin doua puncte ale osului maxilarului.

Aceasta urgenta medicala este produsa de regula de accidente de masina, caderi pe suprafete dure, practicarea unui sport violent sau de contactele fizice agresive. Regiunea parasimfizara, unghiul mandibular, colul condilului si gaura mentoniera sunt zonele cel mai predispuse fracturilor de mandibula.

Complicatiile fracturii de maxilar pot varia de la blocarea cailor respiratorii, pana la hemoragie, aspirarea sangelui in plamani, dificultatea de a vorbi (temporara), infectiile, durerile la nivelul maxilarului si alinierea incorecta a dintilor.

Fractura de maxilar poate fi recunoscuta prin simptome precum deformare faciala, hematoame si echimoze, sangerare bucala, amortirea buzei inferioare si barbiei, umflarea fetei, rigiditatea mandibulei sau pierderea dintilor. Acest tip de fractura necesita atentie medicala imediata, din pricina riscului asociat cu sufocarea si hemoragia excesiva. Primul ajutor implica adoptarea urmatoarelor masuri de asistare a victimei

- Sunati imediat la 112 daca victima sangereaza necontrolat, nu respira normal sau suspectati o posibila leziune la nivelul coloanei vertebrale (in acest caz, nu miscati victima).
- Preveniti inecarea victimei, prin eliminarea sangelui din cavitatea bucala (prin scurgere sau absorbtie intr-o batista).
- In cazul in care observati pierderi de dentitie, strangeti dintii cazuti (fara sa atingeti radacina) si introduceti-i intr-un recipient cu apa sarata sau lapte rece, astfel incat sa ajunga in posesia medicului ulterior in stare cat mai buna.
- Nu incercati sa aliniati fortat mandibula. Improvizati un bandaj dintr-o batista, cravata sau esarfa si legati-l in jurul maxilarului si peste crestetul capului, astfel incat sa imobilizati mandibula. Nu il legati prea strans, el trebuie sa poata fi desfacut usor, in caz ca victima vomita.
- Aplicati comprese reci pe zona afectata, pentru reducerea umflaturii.
- Asteptati sosirea ambulantei monitorizand atent starea victimei sau transportati pacientul la cel mai apropiat spital.


Citeste si despre:

Fractura faciala Efectuarea resuscitarii cardio-pulmonare Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara Controlul dentar de specialitate la 6 luni si igienizarea dentara profesionala periodica Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Caria dentara Gestionarea efectelor sinuzitei cronice Implanturile Dentare din Zirconiu vs Implanturile din Titan Ce este torticolisul si cum poate fi tratat? Factorii de risc pentru necroza avasculara