Pneumoniile, gripele sau infectiile cailor respiratorii fac victime

Publicat: 24 Ianuarie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Intr-un comunicat dat astazi de Ministerul Sanatatii, se spune ca momentan nu este o epidemie de gripa in Romania, iar valorile se mentin sub maximele asteptate.
Totusi, gravitatea cazurilor aparute in judete din estul tarii, unde mai multi copii au decedat din cauza bronhopneumoniei – afectiune inflamatorie care implica bronhiile de calibru mic si alveolele in diferite grade – ne face sa aruncam o privire mai atenta asupra datelor oferite de forurile specializate si sa propunem cateva sfaturi.
De la inceputul sezonului de supraveghere pentru gripa 2006-2007 si pana in prezent Centrul de referinta pentru gripa a izolat 22 tulpini de virus gripal.
Fata de media numarului de cazuri aparute in ultimele 3 saptamani, in saptamana 15.01.2007-21.01.2007 numarul de Infectii Acute de Cai Respiratorii Superioare (IACRS) a crescut cu 54,7% iar numarul de pneumonii cu 40%.
Este de precizat faptul ca „numarul de pneumonii” este un indicator epidemiologic de evolutie a infectiilor respiratorii si nu se refera strict la pneumoniile virale/gripale ci la pneumonii acute indiferent de etiologie (inclusiv cele bacteriene).
Conform datelor de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile, in saptamana 15.01.2007- 21.01.2007 situatia centralizata a datelor transmise de Autoritatile de Sanatate Publica din intreaga tara se prezinta astfel: 60 de cazuri de gripa, 25.014 cazuri pneumonii, 58.737 cazuri de infectii acute ale caulor respiratorii superioare.
Grupele de varsta cele mai afectate de pneumonie ai fost 0-4 ani si peste 65 de ani.
Conditiile meteo si temperaturile schimbatoare, sustin medicii, sunt la baza acestor grave probleme de sanatate. Virusii au suferit mutatii si pot aparea forme foarte grave de infectii ale cailor respiratorii si complicatii ale clasicelor pneumonii.
Pentru a evita imbolnavirile, Sfatulmedicului.ro va recomanda:
Sa evitati aglomeratiile
Sa evitati contactul cu persoanele bolnave
Sa folositi batista pentru a nu ii imbolnavii pe cei din jur
Sa respectati regulile de igiena personala
Sa aerisiti incaperile
Sa va prezentati la medicul de familie la primele semne de boala in cazul persoanelor la risc pentru gripa
Sa va imbracati bine, corespunzator sezonului
Sa consumati fructe si legume bogate in vitamine
Sa evitati stationarea in frig timp indelungat


Citeste si despre:

Pneumonia nozocomiala Pneumonia - ghid de recuperare Pneumonia congenitala Pneumonia de aspiratie Pneumonia de ventilatie Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Pneumonia la copii De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Pneumonia comunitara Riscul de pneumonie in sarcina Pneumonia lobara Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament Pneumonia netratata poate fi fatala Cauzele aparitiei pneumoniei in timpul verii Pneumonia pneumococica - manifestari clinice, evolutie, complicatii, tratament