Cum scapam si cum ne ferim de paduchi?

Actualizat: 05 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Insecte de mici dimensiuni, paduchii se localizeaza la nivelul scalpului, unde se hranesc cu sange. Sunt foarte des intalniti la copii, fiindca acestia petrec mult timp in colectivitati.

Paduchele nu se poate transmite de la animal la om, fiind un parazit strict uman. Pentru a scapa de aceste insecte care creeaza un disconfort ridicat, copilului i se aplica pentru cateva zile un tratament corect recomandat de catre medic.

Paduchele are marimea unei seminte de susan si este de culoare gri sau maro. Femela secreta o substanta prin care se realizeaza aderenta oualor la firul de par.

Acestea se vor fixa la 4-5 milimetri de baza firului de par, fiindca acolo sunt cele mai bune conditii pentru incubatie (temperaturi ridicate). Oul eclozat este de culoare bej si se gaseste la o distanta mai mare de radacina firului de par.

Mod de transmitere

Transmiterea este facilitata de traiul in colectivitate, fiindca paduchii se transmit direct la nivelul scalpului, insa nici transmiterea prin obiectele de ingrijire personala nu este exclusa.

Astfel, se pot transmite si prin perii de par, sepci, prosoape sau perne, daca acestea sunt folosite la comun.

Simptome

Pruritul este cel mai frecvent simptom al pediculozei. Acesta are la baza o reactie alergica la saliva insectelor.

Totodata, senzatia de mancarime puternica poate sa apara imediat dupa infestarea cu paduchi, sau poate sa apara dupa cateva saptamani de cand cel mic a contactat paduchii.

De asemenea, pruritul este mai accentuat noaptea decat ziua si este localizat fie in spatele urechilor, fie la ceafa.

Diagnostic

Diagnosticul se realizeaza de obicei in urma unor analize de laborator si a examinarii clinice de catre medic. Si evaluarea cu dermatoscopul poate sa fie de folos in stabilirea diagnosticului.

Tratament

Medicul sau farmacistul poate recomanda o multime de produse care vor omori paduchii. Tratamentul trebuie urmat de toti membrii familiei si este de lunga durata.

Totodata, in planul de tratament vor intra si operatiunile de dezinfectare a obiectelor personale ale copilului. Astfel, hainele, prosoapele si lenjeria de pat se vor spala la o termperatura ridicata.

Copiii trebuie instruiti de mici sa nu foloseasca la comun obiectele de ingrijire personala, de exemplu peria de par.

Remedii naturale de ajutor

Anumite produse grase, precum uleiul de masline, pot fi de ajutor in incercarea de a elimina mai repede paduchii.

Uleiul de masline. Se aplica seara pe par si se pune o casca pe cap. Aceasta metoda poate contribui la desprinderea cu usurinta a oualor de paduchi de pe firele de par.

Uscatorul de par. Exista unele studii care sustin ca la contactul cu aerul cald 60% dintre paduchi mor.

Maioneza actioneaza pe firul de par la fel ca uleiul de masline. Este posibil ca grasimea sa omoare paduchii.

Uleiul de oregano este un antioxidat foarte bun, care are o actiune antiseptica, antiparazitara, fiind si un bun antiinflamator. Acesta poate fi un remediu util pentru regenerarea pielii capului dupa prezenta paduchilor.

Fara un tratament farmaceutic adecvat si creat special, insa, paduchii nu pot fi inlaturati definitiv.


Citeste si despre:

Scapati-i rapid pe cei mici de paduchii de cap Pediculoza - infestatia cu paduchi Cum sa iti protejezi copilul impotriva paduchilor de cap Pediculoza: tipuri, tratament, preventie Paduchii de cap si Paranix – prietenul parintilor si al copiilor Copilul tau a luat paduchi? Nu te panica, iata solutia! Boli frecvente ale copiilor la inceputul scolii Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Bolile de piele Totul despre pediculoza Informatii esentiale despre tifos Tot ce trebuie stiut despre mancarimile din zona inghinala Muscaturile de animale si intepaturile de insecte Simptome ale bolilor cu transmitere sexuala Simptome ale bolilor parazitare sau cum se manifesta infectiile cu paraziti
Cere sfatul medicului ×