Top 5 alimente pentru oase puternice

Actualizat: 13 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sportul si alimentatia adecvata sunt factori esential in mentinerea unui sistem osos puternic.

Calciul si vitamina D, dar si proteinele si vitaminele au o contributie majora la intarirea oaselor.

Un stil de viata sanatos, care include, pe langa o alimentatie bogata in nutrienti esentiali, si miscarea, duce la intarirea oaselor si, implicit, la diminuarea riscului de fracturi.

Exercitiul fizic duce la imbunatatirea dezvoltarii scheletale. Studiile clinice au aratat ca persoanele care au facut sport in copilarie si tinerete au prezentat un risc mai scazut pentru fractura la varsta a treia, datorita cresterii masei osoase.

Pe langa miscarea fizica regulata, alimentatia este un factor esential in buna functionare a sistemului osos. Cea mai buna modalitate de a asimila constant nutrientii necesari intaririi sistemului osos este sa consumi regulat alimente care ii contin in cantitati ridicate.

Iata ce trebuie sa mananci pentru a avea oase puternice

Lactate

Primele pe lista sunt lactatele. Laptele, iaurtul si branza nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta sanatoasa. Datorita continutului mare de calciu, acestea sunt recomandate atat in copilarie, atunci cand sistemul osos este in plina formare, cat si la maturitate, in special in cazul femeilor, mai expuse riscului de osteoporoza.

Iaurtul natur concentreaza o mai mare cantitate de calciu decat laptele, fiind varianta cea mai potrivita daca vrei sa ai oasele tari.

100 de mililitri de lapte de vaca contin 130 de miligrame de calciu, iar 100 de grame de telemea de vaca are un continut de 300 de miligrame de calciu. Doza zilnica recomandata de calciu este de 800 - 1.200 de miligrame.

Laptele de soia reprezinta o sursa vegetala de calciu, proteine, acizi grasi esentiali, vitamine si minerale importante pentru intarirea oaselor.

Legume verzi

Legumele cu frunze verzi reprezinta o sursa importanta de calciu si vitamine necesare intaririi oaselor. Spanacul ocupa primul loc in topul acestora. O ceasca de spanac contine nu mai putin de 240 de miligrame de calciu. Pe langa acesta, e bine sa introduci in dieta stevie, sparanghel, salata verde, broccoli si varza.

Oua

Pentru oase puternice este necesar un cumul de nutrienti, iar ouale contin atat calciu, cat si vitamina D si proteine, esentiale pentru sanatatea oaselor. Calciul este absorbit in oase cu ajutorul vitaminei D, care se regaseste in foarte putine alimente.

Peste

Pestele este un aliment care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Acesta este benefic atat pentru sanatatea inimii si a creierului, dar si pentru cea a oaselor. Printre tipurile de peste care trebuie consumate cu regularitate se numara sardinele, intrucat acestea au cel mai mare continut de calciu.

100 de grame de sardine furnizeaza organismului mai mult calciu decat o cana cu lapte. In schimb, somonul reprezinta o sursa esentiala de vitamina D, dar si de proteine si acizi grasi Omega 3.

Cereale integrale

Cerealele integrale sunt o alta sursa alimentara importanta pentru sanatatea osoasa. Meiul si secara sunt variantele cele mai recomandate pentru persoanele care au probleme cu oasele, intrucat sunt bogate in vitamine si minerale care fortifica sistemul osos.

De asemenea, e bine sa fie consumate si fructe oleaginoase de tipul alune, caju, fistic, nuci.


Citeste si despre:

Topul alimentelor pentru oase sanatoase Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala Topul alimentelor pentru un par sanatos Topul vitaminelor pentru iarna Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume Topul alimentelor cu rol antiinflamator Cancerul osos De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ce boli va pot afecta sanatatea oaselor Ghid pentru protejarea oaselor la orice varsta De ce este bine sa-ti alaptezi copilul? Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos Afectiunile osoase metabolice 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor Exercitiile fizice: beneficii asupra inimii si creierului