Parintii unui baietel de cinci luni au reclamat la Colegiul Medicilor din Capitala doi medici de la sectia de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Elias din Bucuresti, dupa ce copilul lor a fost diagnosticat cu un grav handicap si paralizie cerebrala, in urma unor leziuni survenite la nastere.
"Medicii specialisti care au analizat rezultatele RMN-ului pe care i l-am facut copilului, acum cateva saptamani, spun ca, in afara de functiile vitale si de cateva gesturi, sa nu ne asteptam la nimic altceva din partea fiului nostru. Este vorba, practic, de cel mai sever grad de handicap”, a explicat, pentru NewsIn, mama baietelului, Camelia Marciulescu.
Dupa o sarcina cu o evolutie normala, Camelia Marciulescu l-a nascut pe Mihnea, pe 19 octombrie 2008. Nasterea, care a avut loc dupa 14 ore de travaliu, a fost asistata de medicul ginecolog Dan Tutunaru, de la Spitalul Elias din Bucuresti. "Nu mi s-a facut nici macar o ecografie, in conditiile in care travaliul a durat 14 ore, iar dilatatia a fost fortata. Consider ca o ecografie ar fi fost relevanta, in cazul in care nu am avut o nastere usoara, iar medicul a observat ca sunt probleme", sustine Camelia Marciulescu.
Potrivit mamei, medicul si-a dat seama ca nasterea nu poate decurge normal si a avut intentia sa faca operatie cezariana, dar a renuntat din cauza ca doar seful de sectie poate aproba astfel de interventii. "Doctorul Tutunaru mi-a spus ca a vrut sa imi faca cezariana, dar i-a fost sila sa ii ceara permisiunea sefului lui de sectie, medicul Radu Vladareanu, pentru ca se astepta la un refuz din partea acestuia, cum s-a intamplat si in alte cazuri cand a avut nevoie", a precizat mama lui Mihnea.
Contactat telefonic, dr. Dan Tutunaru afirma ca nu a gresit profesional in timpul nasterii si ca o ecografie nu ar fi relevat cordonul ombilical in jurul gatului copilului. "Sa hotarasca cei de la Colegiul Medicilor daca am gresit sau nu. Astfel de cazuri sunt frecvente si nu este vina medicilor", a spus Tutunaru.
Unul dintre medicii romani cu vasta experienta in domeniu, prof. dr. Bogdan Marinescu, directorul Maternitatii Giulesti din Bucuresti, spune ca o astfel de situatie ar fi putut fi evitata cu ajutorul unei ecografii. "In cazul in care copilul avea cordonul ombilical in jurul gatului, ar fi putut fi depistat cu ajutorul ecografiei doppler (n.r. - o investigatie care masoara fluxul sangvin in anumite regiuni anatomice ale fatului)", a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Bogdan Marinescu.
Mihnea s-a nascut sugrumat de cordonul ombilical si, imediat dupa nastere, a intrat in hipoxie (scaderea nivelului de oxigen din sange). Potrivit mamei, medicii l-au resuscitat cu greu si i-au comunicat abia dupa cinci zile ca baietelul este in coma. “In afara medicului Tutunaru, am reclamat-o la Colegiul Medicilor si pe doamna doctor Damian, neonatologul care l-a resuscitat pe Mihnea. Consider ca, de teama unei anchete, a preferat sa il resusciteze pana cand a avut puls si sa mi-l dea asa, paralizat cerebral si cu epilepsie. Practic, copilul meu nu are in cutia craniana decat un lichid si nu are nicio sansa de recuperare. Medicii spun ca va trai, insa nici macar nu isi va putea constientiza propria existenta”, mai spune mama lui Mihnea.
Dupa aproximativ o saptamana de la nastere, copilul a inceput sa se miste si i-au fost scoase o parte dintre aparatele la care era conectat. "De atunci, sunt nevoita sa merg zilnic cu Mihnea, pentru investigatii si consultatii medicale, la specialisti in neurologie pediatrica, neonatologie si kineto-terapie. Are perioade in care se simte bine si perioade in care are crize de epilepsie. In prezent, Mihnea e internat in spital, unde se afla de aproape o saptamana", precizeaza Camelia Marciulescu.
Pe de alta parte, mama micutului sustine ca, dupa efectuarea RMN-ului, unii medici au sustinut ca boala lui Mihnea are o cauza genetica. „Pentru ca m-au vazut atat de hotarata sa depun plangere la Colegiul Medicilor, mi-au spus ca boala a fost transmisa genetic. Dar le-a aratat ca analiza 4D, pe care am facut-o la 27 de saptamani, demonstreaza clar ca Mihnea avea creierul dezvoltat si nu exista nicio problema din punctul asta de vedere. Acum, pur si simplu, creierul lui parca s-a topit", a precizat mama baietelului de cinci luni.
Reprezentantii Colegiului Medicilor sustin ca analiza unui astfel de dosar poate dura in jur de 30 de zile, dupa care, partile implicate vor fi audiate. In cazul in care vor fi gasiti vinovati, cei doi medici risca mai multe sanctiuni, printre care si ridicarea dreptului de practica.
Parintii lui Mihnea spun ca vor face si plangere penala impotriva echipei medicale din sectia de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Elias care a asistat nasterea.