De ce apare si cum tratam sinuzita

Actualizat: 20 Ianuarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sinuzita este o afectiune care se manifesta prin nas infundat, dureri de cap, senzatie de presiune in zona ochilor, scaderea mirosului.

Sinuzita este o infectie a unuia sau a mai multor sinusuri si poate fi de mai multe tipuri. Exista sinuzita acuta, care se poate manifesta in zona din spatele ochilor, la nivelul fruntii sau in zona din spatele obrajilor. De asemenea, persoanele care au sinuzita pot avea zona din jurul ochilor umflata.

Persoanele afectate au secretii purulente la nivelul ambelor fose nazale, cefalee si presiune in zona fruntii, cat si febra. Secretiile nazale sunt vascoase, de culoare galbena sau verzuie, fiind mai abundenta pe una dintre narile persoanei care sufera de sinuzita.

Un alt tip de sinuzita este cea cronica. In acest caz, boala se manifesta printr-o secretie nazala mai lunga de 12 saptamani, obstructie nazala, durere cronica la nivelul maxilarului, aparitia unor episoade de tuse pe timpul noptii, dar si dimineata, dureri de cap la nivelul fruntii, cat si respiratie urat mirositoare.

Predispusi la afectiune sunt tinerii, cat si adultii. Boala poate sa apara insa si la varstnici si la copii.

Cauzele aparitiei sinuzitei

Sinuzita are in peste 80% din cazurile intalnite cauze bacteriene, fiind cauzata de Streptococul Pneumoniae, Moraxella catarrhalis si Haemophilus Influenzae.

Si fungii pot fi vinovati de aparitia sinuzitei, fiind vorba despre speciile de ciuperci Aspergillus si Mucor. Virusurile gripale pot cauza o inflamare a mucoasei sinusale.

Nu in ultimul rand, sinuzita poate sa fie cauzata si de factori alergeni.

Tratamentul sinuzitei

In cazul sinuzitei acute, cauzata de bacterie, este nevoie de tratament cu antibiotice, durata acestuia fiind stabilita de catre medic, in functie de fiecare pacient in parte. De obicei, tratamentul cu antibiotice dureaza intre 10 si 14 zile. In unele cazuri poate fi nevoie de tratament injectabil cu antibiotice, care se face, de regula , in spital.

Pentru a reduce disconfortul, medicul poate sa recomande si un tratament cu analgezice.

In cazul sinuzitei fungice, medicul recomanda tratament cu medicamente antifungice. Mucoliticele pot face parte din schema de tratament pentru sinuzita. Utile sunt si decongestionantele nazale, cat si spray-urile nazale pe baza de apa de mare. Decongestionantele nazale pot fi disponibile sub forma de spray, dar si de sirop. Aceste medicamente insa nu trebuie folosite mai mult de trei-patru zile, spun specialistii.

Irigatiile cu solutii saline sunt foarte eficiente in tratarea sinuzitei. Un alt tratament recomandat poate fi cel pe baza de coricosteroizi, acre ajuta la tratarea inflamatiei. Acest tratament cu corticosteroizi este recomandat insa doar in cazurile severe de sinuzita.

Se recomanda tratament chirurgical pentru pacientii la care sinuzita are rezistenta la tratamentul medicamentos. Interventia presupune drenarea secretiilor purulente din sinusuri, cat si corectarea obstructiei, daca pacientul sufera si de deviatie de sept. Interventia chirurgicala este recomandata si in cazul sinuzitei aparute din cauza polipilor nazali, pentru eliminaea acestora.

In cazul chirurgiei endoscopice, medicul chirurg introduce prin narile pacientului un dispozitiv numit endoscop, dar si o camera video de mici dimensiuni, care il ghideaza catre sinusuri. Apoi, medicul va trece la indepartarea polipilor nazali sau a altor obstructii care impiedica functionarea corecta a sinusurilor.

Recomandari

Este recomandat sa mergi la un consult la medicul specialist ORL in cazul in care te confrunti cu dureri de cap, secretii nazale purulente, daca ai nasul infundat si o stare generala proasta. Pentru a fi pus diagnosticul de sinuzita, poate fi nevoie, in afara de consultul la medicul ORL-ist, si de investigatii de laborator, precum tomografia computerizata (CT), cat si radiografia. Endoscopia nazala este investigatia cel mai des folosita pentru a pune diagnosticul de sinuzita.

Medicul poate sa recomande si teste de alergie, pentru ca exista situatii in care sinuzita poate sa fie cauzata de alergeni. In urma acestor teste, va putea fi identificat alergenul care a dus la declansarea afectiunii, pentru ca apoi sa fie recomandata o schema de tratament.

Sfaturi pentru a ameliora simptomele bolii:

- este importanta hidratarea, de aceea este bine sa bei cel putin doi litri de apa, in fiecare zi; ceaiurile calde sunt si ele recomandate.
- utile sunt si dusurile fierbinti, cu aburi
- baile de abur grabesc, de asemenea, vindecarea sinuzitei
- este important sa mentii o igiena nazala riguroasa
- odihna are un rol important in procesul de vindecare, de aceea trebuie sa te odihnesti suficient
- pentru a reduce presiunea de la nivelul sinusurilor poti aplica un prosop inmuiat in apa calda, pe fata
- vaporii de aer cald pot fi, de asemenea, de ajutor, de aceea poti face inhalatii, cel putin o data pe zi
- este foarte important sa respecti cu strictete tratamentul pe care ti l-a recomandat medicul si sa nu il intrerupi
- in cazul in care suferi de sinuzita, ai grija sa nu faci tratamente medicamentoase fara ca un medic sa-ti fi facut recomandarea, pentru ca poti agrava afectiunea

Cum poti preveni recidivele

Pentru ca sinuzita sa nu recidiveze, este important sa iei anumite masuri de protectie. Daca suferi de astm bronsic, ese important sa urmezi cu strictete tratamentul recomandat de catre medic. De asemenea, ai grija sa iei toate masurile de protectie ca sa eviti infectiile respiratorii, mai ales pe timpul iernii, anotimp cunoscut pentru faptul ca agraveaza afectiunile nazale.

Este important sa renunti la fumat, in cazul in care esti fumator. Ai grija ca incaperea in care iti petreci cea mai mare parte a zilei, cat si dormitorul,sa fie bine aerisite. Un alt sfat de care sa tii cont este sa eviti inotul in piscine cu apa clorinata.

De asemenea, este util sa folosesti un umidificator daca aerul din locuinta este unul uscat. Astfel, prin aceste masuri, este redus semnificativ riscul unei recidive in cazul persoanelor care au suferit de sinuzita.


Citeste si despre:

Gripa - cum separam mitul de adevar Remedii la domiciliu pentru tratarea raguselii Cum ne putem proteja de virozele respiratorii Cum sa scapati de pungile de sub ochi Remedii naturiste pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Scarlatina – boala contagioasa. Cum va puteti feri? Masuri pentru a trata laringita si cum poate fi prevenita Ce este otita de piscina si cum o tratam Cum sa identifici corect si sa tratezi durerile de cap? Remedii naturiste pentru congestia sinusurilor si sinuzita cronica