Dihidrocodeina

Actualizat: 04 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Descriere


Dihidrocodeina este un opioid semisintetic cu structura similara codeinei. Este folosita pentru efectul sau analgezic si antitusiv, iar in doze mari (>2500 mg) se poate utiliza in terapia de substitutie la heroinomani (ca inlocuitor pentru metadona).

Dihidrocodeina a fost sintetizata la inceputul secolului 20 ca raspuns la cererea tot mai mare a unui medicament cu efect antitusiv puternic, pentru a preveni raspandirea tuberculozei, a pneumoniilor si a altor afectiuni respiratorii. In functie de metabolismul individual, dihidrocodeina are un efect antitusiv de 1-1.5 ori mai puternic decat codeina.

Indicatii pentru administrarea dihidrocodeinei:
- tuse - se folosesc comprimatele cu eliberare prelungita care contin 60/120 mg dihidrocodeina;
- dispnee;
- durere moderata/severa - se folosesc tablete sau capsule ce contin deasemenea paracetamol si/sau aspirina si/sau ibuprofen sau un preparat antihistaminic (16 sau 32 mg).

Forme de prezentare si comercializare

Forme de prezentare:
- comprimate;
- siropuri;
- solutie pentru administrarea i.m. sau s.c. profund (in unele tari);
- supozitoare.
Administrarea i.v. a dihidrocodeinei este periculoasa, putandu-se instala edemul pulmonar sau socul anafilactic.

Intoxicatia cronica

Consumul de droguri are urmatoarele particularitati stadiale:
- consumul experimental (in scop recreational);
- consumul regulat - consumatorul incepe sa lipseasca din ce ince mai mult de la scoala/serviciu, se ingrijoreaza sa nu piarda sursade procurare a drogului;
- preocuparea zilnica - consumatorul pierde motivatia (scoala/serviciul ii devin indiferente);
- dependenta - consumatorul nu poate face fata treburilor zilnice fara drog, neaga problema pe care o are, se produce inrautatirea conditiei fizice, dupa consum isi pierde controlul.

Consumul cronic de dihidrocodeina este caracterizat de:
1. Dependenta psihica- de fapt singura caracteristica,atat necesara cat si suficienta pentru a defini dependenta de drog.Dependenta fizica si toleranta pot fi prezente, dar niciuna nu estenici necesara, nici suficienta, prin ea insasi pentru a definidependenta de drog. Dependenta psihica reprezinta necesitatea de ordinpsihologic de a lua drogul, denumita in terminologia actuala "craving"(dorinta intensa de a retrai efectele substantei psihoactive), sireprezinta cauza recaderilor dupa perioade lungi de abstinenta.
2. Toleranta - caracterizata prin necesitatea de doze semnificativ crescute pentru a obtine starea deintoxicatie sau efectul dorit sau prin efect diminuat substantial la continuarea folosirii aceleiasi cantitati.
3. Dependenta fizica - implica dezvoltarea tolerantei si asimptomelor de retragere (abstinenta) la incetarea folosirii drogului,ca o consecinta a adaptarii organismului la prezenta continua a unui drog. In cadrul sindromului de dependenta,dependenta fizica reprezinta factorul de conditionare secundara, legatde teama de privare de drog si de incercarea permanenta de a evita senzatiile neplacute cauzate de absenta drogului.
Dependenta fizica se dezvolta ca rezultat al unei adaptari aorganismului in ceea ce priveste raspunsul la administrarea repetata aunei substante (drog), aceasta afectand echilibrul a diverse sisteme;ca rezultat, aceste sisteme sufera adaptari pentru a ajunge la un nou echilibru, pe fondul interventiei repetate a substantei respective. In acord cu aceste mecanisme, dependenta fizica este definita ca o stare de adaptare a organismului in care efectele primare ale unei substante(drog) si recontroalele generate de organism se echilibreaza deasemenea maniera incat nu functioneaza normal decat in conditiile  prizelor regulate de substanta (drog). La oprirea brutala aadministrarii, recontroalele nu mai sunt compensate de efectele substantei, conducand la o tulburare functionala, adesea cu manifestari clinice zgmomotoase, care pot imbraca aspecte periculoase, cu riscvital - sindromul de retragere.
4. Sindrom de abstinenta - estecaracterizat prin simptomele (incadrare si grad de severitatevariabile) care apar la incetarea sau reducerea dozei unui drog, inspecial narcotic, la care individul este adictiv si care a fostconsumata in mod repetat, obisnuit, pe o perioada prelungita si/sau indoze mari. Exista tendinta ca in prezent sa se inlocuiasca termenul de"sindrom de abstinenta" cu "sindrom de retragere". Sindromul deretragere, expresie a dependentei fizice, este unul din indicatorii sindromului de dependenta.


Citeste si despre:

Indicatiile opioidelor in osteoartrita Hidrocodona Abuzul de narcotice Anestezia, sedarea si analgezia 8 efecte secundare neobisnuite ale medicamentelor comune Nefropatia analgezica: cum afecteaza analgezicele sanatatea rinichilor? Efectele benefice ale termoterapiei Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Efectele nocive ale soarelui Menta are efecte uimitoare pentru sanatate Antibiotice si analgezice naturale Efectul plantelor de apartament asupra sanatatii Efectele secundare ale vaccinului Covid-19 la copii si adolescenti Efecte musculo-scheletice ale balneoterapiei Fentanil