Efectele menopauzei asupra pielii

Actualizat: 12 Decembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Menopauza este o etapa naturala de tranzitie in viata oricarei femei, fiind caracterizata de absenta ciclului menstrual timp de 12 luni consecutive.

De regula, varsta la care se instaleaza menopauza este intre 40 si 55 de ani, cu o medie de 51 de ani, iar perioada care precede menopauza (perimenopauza) poate dura cativa ani.

De regula, primele semne apar cu 4-5 ani inainte de menopauza si sunt situatii in care pot continua chiar si cativa ani dupa ultima menstruatie (postmenopauza).

Printre cele mai frecvente simptome ale menopauzei amintim bufeurile, tulburarile de somn, schmbarile de dispozitie, cresterea ponderala, dar si modificari la nivelul pielii care tin de elasticitate (uscarea pielii, aparitia ridurilor etc.) si care apar pe fondul scaderii nivelului de colagen si elastina.

Transformarile pielii la menopauza difera de la un caz la altul, unele femei confruntandu-se cu schimbari graduale, sesizabile in timp, pe cand altele observa modificari bruste in aspectul fizic.

Trecerea prin menopauza poate ridica multe intrebari. Afla ce presupune aceasta etapa, ce efecte are asupra pielii si cum ar trebui sa ai grija de pielea ta in fiecare stadiu al menopauzei!

Ce este menopauza si cand apare?

Menopauza este o etapa biologica fireasca din viata unei femei, marcata in general de un declin al functiilor genitale. Practic, in perioada de menopauza, se trece de la reproducere la senescenta (imbatranirea tesuturilor si a organismului).

De regula, menopauza se instaleaza intre 40 si 55 de ani, insa exista cazuri in care poate aparea inainte de 40 de ani (atunci poate fi considerata precoce), sau dupa varsta de 55 de ani (menopauza tardiva).

Potrivit vichy.ro, in Romania varsta medie de aparitie a menopauzei este de 49 de ani.

Simptome

Femeile se confrunta cu diferite simptome atunci cand se instaleaza menopauza, primul implicand fluctuatii ale ciclurilor menstruale.

Astfel, femeile pot observa ca fie au menstruatii usoare, fie foarte abundente. Totodata, frecventa menstruatiilor se modifica. in functie de organism, femeile pot avea menstruatie odata la 2-3 saptamani sau la cateva luni.

Printre simptomele cele mai frecvente la menopauza se numara si bufeurile sau valurile de caldura, care apar in zona fetei si a pieptului si fac ca pielea sa se inroseasca.

Aceste stari sunt subite si de scurta durata.

La fel de comune sunt si bufeurile nocturne, prin care femeile transpira mai mult decat in mod normal.

Alte simptome ale instalarii menopauzei sunt:

- tulburarile de somn;

- migrenele;

- scaderea libidoului;

- dificultati de concentrare;

- schimbari de dispozitie si stari de anxietate;

- dureri sau mancarimi in timpul actului sexual, cauzate de uscaciunea vaginala;

- infectii dese ale tractului urinar;

- reducerea masei musculare;

- disconfort si dureri la nivelul articulatiilor.

Pe langa aceste simptome, mai sunt si alte schimbari care provoaca disconfort femeilor aflate la menoapuza.

Printre acestea se numara:

- acumularea grasimii in zona abdominala si aparitia supraponderabilitatii;

- caderea parului sau subtierea firelor de par;

- pierderea elasticitatii pielii si aparitia ridurilor, fenomen cauzat de scaderea productiei de colagen provocata de nivelul mai mic de hormoni estrogeni;

- sangerarile de la nivelul uterului, care reprezinta un motiv de ingrijorare pentru multe femei, in special la postmenopauza, dar si in premenopauza;

- oasele devin tot mai firave.

Stadiile menopauzei

Menopauza este un proces progresiv, care se intinde pe parcursul mai multor ani si include cateva perioade diferite, pe care femeile trebuie sa le cunoasca:

1. Perimenopauza (premenopauza), care are o durata medie de 3-4 ani si se caracterizeaza prin diminuarea si disparitia fertilitatii.

Varsta la care se instaleaza perimenopauza poate varia de la o femeie la alta, insa semnele se pot observa in jurul varstei de 40 de ani.

Aceasta etapa debuteaza prin cicluri menstruale neregulate si se incheie la 12 luni de la ultima menstruatie.

Apoi, printre simptomele permenopauzei se numara bufeurile, care pot cauza si ameteala sau frisoane, osteoporoza si modificari la nivelul pielii. in aceasta perioada, vor aparea dereglari in nivelul de estrogen din organism, lucru care va afecta productia de colagen.

Acest lucru va duce la o scadere a elasticitatii pielii si aparitia unor riduri si a zonelor cu piele lasata.

De asemenea, poate aparea si uscarea sa pronuntata.

2. Menopauza propriu-zisa, care corespunde disparitiei definitive a menstruatiei.

3. Postmenopauza, care are loc pe o perioada de 2-5 ani dupa oprirea menstruatiei si pana la incetarea definitiva a activitatii functiei ovariene.

Odata intrata in postmenopauza, ramai in aceasta etapa pentru tot restul vietii.

Nivelurile hormonale vor ramane scazute si nu vei mai avea o menstruatie lunara.

Nu poti ramane insarcinata deoarece ovarele tale au incetat sa mai elibereze ovule.

In aceasta perioada, simptomele de tipul bufeurilor, de exemplu, devin tot mai rare, pana dispar cu totul.

Odata cu inaintarea in varsta, insa, creste riscul aparitiei unor afectiuni asociate cu scaderea nivelului estrogenului, precum osteoporoza, boli cardiovasculare, incontinenta urinara si degradarea functiei sexuale si a celei cognitive.

Nu exista o varsta la care se instaleaza automat postmenopauza. In general, odata ce menstruatia a lipsit mai mult de un an, se poate considera ca esti la postmenopauza, indiferent de varsta.

Ce schimbari apar la nivelul pielii

Menopauza, in toate etapele sale, poate provoca probleme la nivelul pielii.

Motivul?

Cantitatea mai scazuta de hormoni estrogeni are un impact si asupra productiei de colagen, lucru care afecteaza aspectul pielii.

Aceasta isi pierde elasticitatea si fermitatea, lucru care favorizeaza aparitia ridurilor si a aspectului de piele lasata.

Un alt simptom comun al menopauzei este subtierea epidermului si uscarea pielii.

Sa nu uitam si ca menopauza implica si o serie de schimbari la nivel hormonal, ceea ce inseamna ca poate predispune la o serie de afectiuni si conditii ale pielii, printre care acneea, modificari ale pigmentarii pielii, iritatii, arsuri solare, psoriazis sau modificari ale pilozitatii (aparitia firelor de par in zone precum deasupra buzei sau pe barbie).

Toate aceste modificari care apar, de regula, la femeile aflate in perioada de post-menopauza si sunt asociate cu imbatranirea tuturor celor 3 straturi ale fetei (respectiv epiderma, derma si hipoderma).

Pentru a avea grija de sanatatea si aspectul pielii odata cu instalarea menopauzei poti incerca produsele din gama Neovadiol de la VICHY.

Acestea sunt dedicate perioadei menopauzei si actioneaza asupra semnelor vizibile ale acesteia, redand volumul si densitatea pielii, precum si luminozitatea tenului.

Ingrijirea pielii la perimenopauza

La perimenopauza, variatiile hormonale accelereaza semnele de imbatranire a pielii, ducand la pierderea elasticitatii pielii, densitatii si definirii contururilor fetei.

O rutina adecvata de ingrijire a pielii poate preveni si ajuta la modificarea pielii in aceasta perioada.

NEOVADIOL PERI-MENOPAUSE CREMA DE ZI CU EFECT DE REDENSIFICARE SI REUMPLERE activeaza vizibil mecanismul anti-imbatranire al pielii: elasticitate, fermitate, uscaciune.

NEOVADIOL PERI-MENOPAUSE CREMA DE NOAPTE CU EFECT DE REDENSIFICARE SI REVITALIZARE activeaza vizibil mecanismul anti-imbatranire al pielii: elasticitate, fermitate, uscaciune.

Deoarece eficacitatea este prioritatea noastra la Vichy, formulele au fost verificate clinic de catre dermatologi la femeile cu ten sensibil aflate la menopauza.

Ingrijirea pielii la postmenopauza

La postmenopauza, variatiile hormonale accelereaza semnele de imbatranire a pielii, ducand la pierderea elasticitatii pielii, densitatii si definirii contururilor fetei. Vichy a dezvoltat o rutina dedicata postmenopauzei, pentru a raspunde nevoilor tenului tau cu subtantele active potrivite:

NEOVADIOL POSTMENOPAUSE CREMA DE NOAPTE CU EFECT DE REDENSIFICARE SI FERMITATE activeaza vizibil mecanismul anti-imbatranire al pielii: elasticitate, fermitate, uscaciune.

NEOVADIOL POST-MENOPAUSE Crema de zi hraneste intens, ajuta la netezirea tenului si ofera confort pielii.

Produsele din gama NEOVADIOL de la Vichy au la baza extract de Proxylane, care tonifica pielea si ii reda fermitatea, crescand sinteza procolagenului de tip I si III, a colagenului de tip VII si a GAGS.

De asemenea, printre substantele active din gama NEOVADIOL se numara si acidul hialuronic, cu efect de reumplere pentru a imbunatati elasticitatea pielii, si niacinamidele, care au un efect calmant asupra pielii.

Pentru mai multe informatii despre menopauza si efectele sale asupra pielii, dar si despre produsele din gama NEOVADIOL de la Vichy, viziteaza site-ul www.vichy.ro/vichy-mag/Tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-menopauza/vmag75699.aspx.

De asemenea, pentru combaterea semnelor menopauzei asupra pielii, adreseaza-te medicului dermatolog, care iti va oferi un tratament personalizat.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Menopauza si vezica urinara hiperactiva Metode contraceptive 10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura Lubrefierea insuficienta a vaginului Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Beneficiile acupuncturii pentru sanatate Menopauza la barbati Menopauza si sexualitatea Sexul si menopauza Menopauza