Suplimentele de calciu ajuta prea putin la sanatatea copiilor

Actualizat: 08 Iulie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

„Consumati lapte, nu suplimente de calciu”, acesta ar putea fi noul slogan care sa incurajeze parintii sa alimenteze corect copii, in urma noilor studii care au aratat ca suplimentele de calciu nu pot fi un substituient al calciului pentru dezvoltarea corespunzatoare a sistemului osos.

„Suplimentand dieta copiilor sanatosi cu calciu aduce un beneficiu mult prea scazut pentru un sistem osos robust si puternic”, a declarat conducatorul acestui studiu, Dr. Tania Winzenberg, de la Menzies Research Institute, Australia.

In timp ce majoritatea copiilor nu consuma destul calciu, cercetatorii au descoperit foarte putine dovezi care sa sustina ideea ca suplimentele de calciu ar avea vreo valoare in dieta copiilor relativi sanatosi. De fapt, micile beneficii ale acestor suplimente de a intari rapid tesutul osos diminua foarte rapid odata cu incetarea administrarii acestora.

In studiul condus de Dr. Winzenberg impreuna cu colegii sai au realizat o cercetare atenta a 19 studii anterioare in care la dieta copiilor, atat fete cat si baieti cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani, s-au adaugat suplimente de calciu. In fiecare studiu copiii au luat cantitati diferite din diverse tipuri de suplimente de calciu pentru o perioada de timp cuprinsa intre 8 luni si 7 ani. Studiile au utilizat investigatii care masurau densitatea osoasa pentru a determina efectele suplimentelor de calciu asupra sistemului osos al copiilor.

In toate studiile, densitatea osoasa a crescut atat la nivelul soldului cat si la nivelul coloanei vertebrale indiferent daca acei copii au consumat suplimente de calciu sau nu. La nivelul bratelor, densitatea osoasa a crescut mai putin, insa aproape nesemnificativ. Odata ce copiii au incetat sa consume suplimente de calciu, orice crestere globala a densitatii osoase a inceput rapid sa diminue.

„Efectul suplimentului de calciu nu a fost aproape deloc vizibil”, a declarat Dr. Winzenberg, „Acesta pune la indoiala tot ce noi credeam ca stim despre efectul suplimentelor”.

Medicii cred ca suplimentarea consumului de calciu la varste foarte fragede este foarte important pentru dezvoltarea unui sistem osos robust si puternic si previne osteoporoza, o afectiune care la ora actuala este prezenta la mai mult de 10 milioane de adulti in USA. Ghidurile curente de tratament recomanda la copii cu varsta mai mare de 9 ani un consum zilnic de calciu de aproximativ 1,3 mg pentru a asigura dezvoltarea osoasa optima, dar majoritatea copiilor asimileaza o cantitate mult mai mica de calciu din alimentele pe care le consuma.

In lumina acestor argumente recente, chiar daca se adauga calciu la dieta fie sub forma de comprimate sau alimente imbunatatite cu calciu, ca de exemplu sucuri de portocale sau paine graham, copiii care consuma aceste suplimente s-ar parea ca nu au nici un avantaj fata de copiii care nu primesc suplimente.

Cu toate ca inca nu a fost testat acest lucru, cercetatorii sugereaza faptul ca suplimentele de calciu pot fi benefice in cazul copiilor care nu pot consuma produse lactate sau prezinta afectiuni ce impiedica absorbtia normala de calciu ducand ulterior la pierderea masei osoase.

„Aceste suplimente pot avea un rol important la copiii cu afectiuni osoase sau afectiuni ce impiedica absorbtia calciului sau la copiii cu o dieta foarte saraca in produse lactate”, a declarat Dr. Winzenberg.

Alti factori, precum activitatea fizica, vitamina D si consumul de fructe si legume pot avea un rol foarte important in dezvoltarea normala a sistemului osos la copii. Dar inca nu au fost efectuate studii care sa confirme efectele acestora asupra consolidarii osoase.


Citeste si despre:

6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor Alimentatia corecta a copiilor Alimentatia sanatoasa Rahitismul - deficitul de vitamina D la copii Indigestia si intolerantele alimentare la copii: ce se poate face Sfaturi pentru a slabi sanatos Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Medicamente eliberate si fara prescriptie medicala Anemia feripriva (prin carenta de fier) Prevenirea osteoporozei prin dieta Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman Beneficiile vitaminei D Topul vitaminelor pentru iarna
Cere sfatul medicului ×