Modificarea Legii privind asistenta sociala a persoanelor varstnice

Publicat: 18 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

A fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 768, din 14.11.2008.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege

Articol unic

Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 157 din 6 martie 2007, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 30 va avea urmatorul cuprins:

„Art. 30.
(1) Autoritatea tutelara sau, dupa caz, consilierii juridici angajati ai consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica au obligatia de a acorda, la solicitarea aesteia, consiliere gratuita in vederea incheierii actelor juridice de vanzare-cumparare, donatie sau imprumuturi cu garantii imobiliare care au drept obiect bunurile mobile sau imobile ale persoanei varstnice respective.
(2) Persoana varstnica, astfel cum este definita la art. 1 alin. (4), va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, cu titlu oneros ori gratuit, a bunurilor ce ii apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva.”

2. Articolul 34 va avea urmatorul cuprins:

„Art. 34.
(1) In termen de 24 de ore de la inregistrarea sesizarii, autoritatea tutelara va solicita serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, compartimentului de specialitate constituit conform legii in subordinea consiliului local in a carui raza teritoriala isi are domiciliul persoana varstnica sa efectueze o ancheta sociala in maximum 10 zile de la solicitare.
(2) Autoritatea tutelara a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica, sesizata in conditiile art. 33 si in baza anchetei sociale, va propune masurile necesare de executare legala a dispozitiilor inscrise in actul juridic incheiat si va putea solicita in instanta judecatoreasca rezilierea contractului de intretinere in nume propriu si in interesul persoanei intretinute.”

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PRESEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Bucuresti, 7 noiembrie 2008

Citeste si despre:

Asistenta sociala a persoanelor varstnice Program national de asistenta medicala, psihologica si sociala a consumatorilor de droguri - 2009-2012 LEGE pentru modificarea Legii nr. 176/2000 privind dispozitivele medicale Nivelul minim al alocatiei zilnice de hrana pentru consumurile colective din institutiile publice de asistenta sociala Asistenta medicala comunitara Completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale - OUG nr. 100/2008 Izolarea sociala Sensibilitatea la lumina puternica – cand soarele devine prea intens si ce putem face Scapa de matreata si dermatita seboreica – Descopera solutia testata pe toate tipurile de par! Modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale - Legea nr. 218/2008 Securitatea sociala a lucratorilor migranti Asistenta medicala primara Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta Strategia nationala de incluziune sociala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului Alocatia de stat pentru copii - Modificarea si completarea Legii nr. 61/1993