Nr. crt. |
Alimente nerecomandate |
Limita de la care alimentele devin nerecomandate
|
Exemple de categorii de alimente care prin continut sau forma de prezentare pot fi nerecomandate |
1 |
Alimente cu continut mare de zahar* |
peste 15 g zahar/100g produs
|
- prajituri, - bomboane, - acadele, - alte produse similare
|
2 |
Alimente cu continut mare de grasimi |
peste 20 g/100 g produs, din care, cumulativ: - grasimi saturate peste 5 g/ 100 g produs : - acizi grasi trans peste 1g/100g produs
|
- hamburgeri, - pizza, - produse tip patiserie, - cartofi prajiti - alte alimente preparate prin prajire, - maioneze, - mezeluri grase - alte produse similare
|
3 |
Alimente cu continut mare de sare
|
peste 1,5 g sare/100 g produs (sau peste 0,6g sodiu/100g produs)
|
- chips-uri, - biscuiti sarati - covrigei - sticks-uri sarate, - snacks-uri, - alune sarate - seminte sarate, - alte produse similare
|
4 |
Bauturi racoritoare**
|
- |
Orice tip de bauturi racoritoare, cu exceptia apei potabile imbuteliate sau a apei minerale imbuteliate |
5 |
Alimente cu continut ridicat de calorii pe unitatea de vanzare |
Peste 250-300 kcal pe unitatea de vanzare
|
- orice tip de aliment care, prin continut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vanzare
|
6 |
Alimente neambalate*** |
- |
Alimente vrac - Sandvisuri neambalate |
7 |
Alimente neetichetate**** |
- |
Alimente care nu respecta prevederile HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare |
Copii |
Adolescenti |
||||||
Baieti |
Fete |
||||||
|
1-3 ani |
4-6 ani |
7-10 ani |
11-14 ani |
15-19 ani |
11-14 ani |
15-19 ani |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Calorii |
|||||||
- necesar mediu 1.300 1.800 2.400 3.100 3.500 2.600 2.800 |
|||||||
- variatii posibile in functie de caracteristicile 900- 1.300- 1.700- 2.200- 3.000- 1.800- 2.000- grupului 1.800 2.300 3.300 3.700 3.900 3.000 3.000 |
|||||||
Proteine totale |
|||||||
- necesar mediu 44-51 g 61-70 g 82-94 g 106-121 g 120-137 g 89-101 g 96-109 g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 31-70 g 44-90 g 58-129 g 75-144 g 102-152 g 61-117 g 68-117 g |
|||||||
- % din valoarea calorica 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% |
|||||||
Proteine animale |
|||||||
- necesar mediu 31-36 g 40-46 g 49-56 g 52-55 g 60-69 g 49-55 g 48-54 g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 22-49 g 29-59 g 35-77 g 41-79 g 51-76 g 34-64 g 34-59 g |
|||||||
- % din cantitatea proteinelor totale 70% 65% 60% 55% 50% 55% 50% |
|||||||
Proteine vegetale |
|||||||
- necesar mediu 13-15 g 21-24 g 33-38 g 54-66 g 60 - 69 g 40-46 g 48-55 g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 9-21 g 15-31 g 23-52 g 34-65 g 51-76 g 25-55 g 34-58 g |
|||||||
- % din cantitatea proteinelor totale 30% 35% 40% 45% 50% 45% 50% |
|||||||
Lipide totale |
|||||||
- necesar mediu 49-60 g 58-68 g 65-77 g 83-100 g 94-113 g 70-84 g 75-90 g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 34-77 g 42-87 g 46-106 g 71-119 g 81-126 g 49-87 g 54-97 g |
|||||||
- % din valoarea calorica 35-40% 30-35% 25-30% 25-30% 25-30% 25-30% 25-30% |
|||||||
Lipide animale |
|||||||
- necesar mediu 37-45 g 44-51 g 49-58 g 58-70 g 60-79 g 50-59 g 53-63 g |
|||||||
- variatii posibile
Citeste si despre:
Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima
14 alimente indispensabile unei diete sanatoase
Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL?
in functie de nivelul caloric 26-58 g 32-65 g 35-80 g 50-83 g 57-88 g 37-68 g 38-68 g |
|||||||
- % din cantitatea lipidelor totale 75% 75% 75% 70% 70% 70% 70% |
|||||||
Lipide vegetale |
|||||||
- necesar mediu 12-15 g 14-17 g 16-19 g 25-30 g 28-47 g 20-25 g 22-27 g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 8-19 g 10-22 g 11-26 g 21-36 g 24-38 g 11-29 g 16-29 g |
|||||||
- % din cantitatea lipidelor totale 25% 25% 25% 30% 30% 30% 30% |
|||||||
Glucide |
|||||||
- necesar mediu 143-168g 220-240g 322-351g 416-454g 470-521g 349-380g376-410g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 100-222g 174-309g 228-483g 295-541g 402-571g 241-439g 268-439g |
|||||||
- % din valoarea calorica 45-53% 50-55% 55-60% 55-60% 55-60% 55-60% 55-60% |
Grupa de varsta |
Elemente minerale |
|||||
|
Calciu mg |
Fosfor mg |
Magneziu mg |
Fier mg |
Zinc mg |
Iod mg |
Copii |
|
|
|
|
|
|
0 - 12 luni |
800 |
400 |
70 |
7 |
4 |
40 |
1 - 3 ani |
900 |
400 |
125 |
8 |
7 |
60 |
4 - 6 ani |
900 |
500 |
180 |
9 |
9 |
80 |
7 - 9 ani |
1100 |
700 |
220 |
10 |
10 |
100 |
10 - 12 ani |
1200 |
800 |
270 |
12 |
12 |
120 |
Baieti |
|
|
|
|
|
|
13 - 15 ani |
1200 |
1000 |
330 |
13 |
14 |
140 |
16 - 19 ani |
1300 |
1100 |
360 |
16 |
15 |
150 |
Fete |
|
|
|
|
|
|
13 - 15 ani |
1100 |
900 |
310 |
15 |
14 |
130 |
16 - 19 ani |
1200 |
1000 |
310 |
18 |
14 |
140 |
Grupa alimentara |
Paine, cereale, orez, paste |
Legume si vegetale |
Fructe |
Lapte si derivate |
Oua |
Carne, peste |
Principalii nutrienti |
Carbohidrati Fier Vitamina B1 Vitamina E |
Vitamine si minerale |
Vitamine si minerale |
Calciu Proteine |
Proteine cu valoare biologica inalta |
Proteine Fier Acizi grasi omega 3 |
Alte componente nutritive |
Proteine Magneziu Zinc Vitamina B2 Vitamina B3 Folati Sodiu |
Fibre |
Carbohidrati Fibre |
Grasimi Carbohidrati Magneziu Zinc Vitamina B2 Vitamina B12 Sodiu Potasiu
|
Colesterol Fier Vitaminele B1, B2, B12, A, D |
Grasimi Fier Vitaminele B1, B2, B12, A, D |
Grupa alimentara |
Marimea portiei |
Numar maxim de portii/zi
Citeste si despre:
Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase
Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase
Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3
la 2-6 ani |
Numar maxim de portii/zi la 7-10 ani |
Numar maxim de portii/zi la 11-13 ani |
legume |
legume cu frunze verzi =1 ceasca legume crude taiate = ½ de ceasca legume fierte =1/2 ceasca 10 felii cartofi prajiti suc de legume = ½ ceasca |
3 |
4 - 5 |
5 - 6 |
Fructe, citrice si suc de citrice |
mar, banana, portocala, o felie = 1 fruct mediu fructe crud taiat in bucati = ½ ceasca suc de fructe neindulcit = o ceasca fructe uscate = ½ ceasca |
2 - 4 |
3 |
3 -4 |
paine, cereale, orez si paste |
paine = 1 felie cereale uscate = 1/3 de ceasca cereale fierte, orez sau paste = ½ ceasca cerale fierte pentru micul dejun =30 g 1 croissant mare = 2 portii prajituri = 2 bucati |
6 |
5 - 6 |
6 - 7 |
lapte, iaurt, branza |
lapte degresat partial degresat = 1 ceasca iaurt partial degresat = 1 ceasca iaurt de fructe cu continut scazut in grasimi = 1 ceasca cascaval = 30 - 45 g branza topita = 45-60 g branza de vaci partial degresata =½ de ceasca inghetata = ½ de ceasca budinca = ½ de ceasca |
4 |
2 |
3 |
carne, pui, peste, fasole uscata, mazare, oua, nuci |
carne slaba fiarta, pui sau peste =90g 1 ou |
1 |
2 |
2 - 3 |