Nr. crt. |
Alimente nerecomandate |
Limita de la care alimentele devin nerecomandate
|
Exemple de categorii de alimente care prin continut sau forma de prezentare pot fi nerecomandate |
1 |
Alimente cu continut mare de zahar* |
peste 15 g zahar/100g produs
|
- prajituri, - bomboane, - acadele, - alte produse similare
|
2 |
Alimente cu continut mare de grasimi |
peste 20 g/100 g produs, din care, cumulativ: - grasimi saturate peste 5 g/ 100 g produs : - acizi grasi trans peste 1g/100g produs
|
- hamburgeri, - pizza, - produse tip patiserie, - cartofi prajiti - alte alimente preparate prin prajire, - maioneze, - mezeluri grase - alte produse similare
|
3 |
Alimente cu continut mare de sare
|
peste 1,5 g sare/100 g produs (sau peste 0,6g sodiu/100g produs)
|
- chips-uri, - biscuiti sarati - covrigei - sticks-uri sarate, - snacks-uri, - alune sarate - seminte sarate, - alte produse similare
|
4 |
Bauturi racoritoare**
|
- |
Orice tip de bauturi racoritoare, cu exceptia apei potabile imbuteliate sau a apei minerale imbuteliate |
5 |
Alimente cu continut ridicat de calorii pe unitatea de vanzare |
Peste 250-300 kcal pe unitatea de vanzare
|
- orice tip de aliment care, prin continut, aduce un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitate de vanzare
|
6 |
Alimente neambalate*** |
- |
Alimente vrac - Sandvisuri neambalate |
7 |
Alimente neetichetate**** |
- |
Alimente care nu respecta prevederile HG nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare |
Copii |
Adolescenti |
||||||
Baieti |
Fete |
||||||
|
1-3 ani |
4-6 ani |
7-10 ani |
11-14 ani |
15-19 ani |
11-14 ani |
15-19 ani |
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
Calorii |
|||||||
- necesar mediu 1.300 1.800 2.400 3.100 3.500 2.600 2.800 |
|||||||
- variatii posibile in functie de caracteristicile 900- 1.300- 1.700- 2.200- 3.000- 1.800- 2.000- grupului 1.800 2.300 3.300 3.700 3.900 3.000 3.000 |
|||||||
Proteine totale |
|||||||
- necesar mediu 44-51 g 61-70 g 82-94 g 106-121 g 120-137 g 89-101 g 96-109 g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 31-70 g 44-90 g 58-129 g 75-144 g 102-152 g 61-117 g 68-117 g |
|||||||
- % din valoarea calorica 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% 14-16% |
|||||||
Proteine animale |
|||||||
- necesar mediu 31-36 g 40-46 g 49-56 g 52-55 g 60-69 g 49-55 g 48-54 g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 22-49 g 29-59 g 35-77 g 41-79 g 51-76 g 34-64 g 34-59 g |
|||||||
- % din cantitatea proteinelor totale 70% 65% 60% 55% 50% 55% 50% |
|||||||
Proteine vegetale |
|||||||
- necesar mediu 13-15 g 21-24 g 33-38 g 54-66 g 60 - 69 g 40-46 g 48-55 g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 9-21 g 15-31 g 23-52 g 34-65 g 51-76 g 25-55 g 34-58 g |
|||||||
- % din cantitatea proteinelor totale 30% 35% 40% 45% 50% 45% 50% |
|||||||
Lipide totale |
|||||||
- necesar mediu 49-60 g 58-68 g 65-77 g 83-100 g 94-113 g 70-84 g 75-90 g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 34-77 g 42-87 g 46-106 g 71-119 g 81-126 g 49-87 g 54-97 g |
|||||||
- % din valoarea calorica 35-40% 30-35% 25-30% 25-30% 25-30% 25-30% 25-30% |
|||||||
Lipide animale |
|||||||
- necesar mediu 37-45 g 44-51 g 49-58 g 58-70 g 60-79 g 50-59 g 53-63 g |
|||||||
- variatii posibile
Citeste si despre:
Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima
14 alimente indispensabile unei diete sanatoase
Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?
Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase
Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase
De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood
in functie de nivelul caloric 26-58 g 32-65 g 35-80 g 50-83 g 57-88 g 37-68 g 38-68 g |
|||||||
- % din cantitatea lipidelor totale 75% 75% 75% 70% 70% 70% 70% |
|||||||
Lipide vegetale |
|||||||
- necesar mediu 12-15 g 14-17 g 16-19 g 25-30 g 28-47 g 20-25 g 22-27 g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 8-19 g 10-22 g 11-26 g 21-36 g 24-38 g 11-29 g 16-29 g |
|||||||
- % din cantitatea lipidelor totale 25% 25% 25% 30% 30% 30% 30% |
|||||||
Glucide |
|||||||
- necesar mediu 143-168g 220-240g 322-351g 416-454g 470-521g 349-380g376-410g |
|||||||
- variatii posibile in functie de nivelul caloric 100-222g 174-309g 228-483g 295-541g 402-571g 241-439g 268-439g |
|||||||
- % din valoarea calorica 45-53% 50-55% 55-60% 55-60% 55-60% 55-60% 55-60% |
Grupa de varsta |
Elemente minerale |
|||||
|
Calciu mg |
Fosfor mg |
Magneziu mg |
Fier mg |
Zinc mg |
Iod mg |
Copii |
|
|
|
|
|
|
0 - 12 luni |
800 |
400 |
70 |
7 |
4 |
40 |
1 - 3 ani |
900 |
400 |
125 |
8 |
7 |
60 |
4 - 6 ani |
900 |
500 |
180 |
9 |
9 |
80 |
7 - 9 ani |
1100 |
700 |
220 |
10 |
10 |
100 |
10 - 12 ani |
1200 |
800 |
270 |
12 |
12 |
120 |
Baieti |
|
|
|
|
|
|
13 - 15 ani |
1200 |
1000 |
330 |
13 |
14 |
140 |
16 - 19 ani |
1300 |
1100 |
360 |
16 |
15 |
150 |
Fete |
|
|
|
|
|
|
13 - 15 ani |
1100 |
900 |
310 |
15 |
14 |
130 |
16 - 19 ani |
1200 |
1000 |
310 |
18 |
14 |
140 |
Grupa alimentara |
Paine, cereale, orez, paste |
Legume si vegetale |
Fructe |
Lapte si derivate |
Oua |
Carne, peste |
Principalii nutrienti |
Carbohidrati Fier Vitamina B1 Vitamina E |
Vitamine si minerale |
Vitamine si minerale |
Calciu Proteine |
Proteine cu valoare biologica inalta |
Proteine Fier Acizi grasi omega 3 |
Alte componente nutritive |
Proteine Magneziu Zinc Vitamina B2 Vitamina B3 Folati Sodiu |
Fibre |
Carbohidrati Fibre |
Grasimi Carbohidrati Magneziu Zinc Vitamina B2 Vitamina B12 Sodiu Potasiu
|
Colesterol Fier Vitaminele B1, B2, B12, A, D |
Grasimi Fier Vitaminele B1, B2, B12, A, D |
Grupa alimentara |
Marimea portiei |
Numar maxim de portii/zi la 2-6 ani |
Numar maxim de portii/zi la 7-10 ani |
Numar maxim de portii/zi la 11-13 ani |
legume |
legume cu frunze verzi =1 ceasca legume crude taiate = ½ de ceasca legume fierte =1/2 ceasca 10 felii cartofi prajiti suc de legume = ½ ceasca |
3 |
4 - 5 |
5 - 6 |
Fructe, citrice si suc de citrice |
mar, banana, portocala, o felie = 1 fruct mediu fructe crud taiat in bucati = ½ ceasca suc de fructe neindulcit = o ceasca fructe uscate = ½ ceasca |
2 - 4 |
3 |
3 -4 |
paine, cereale, orez si paste |
paine = 1 felie cereale uscate = 1/3 de ceasca cereale fierte, orez sau paste = ½ ceasca cerale fierte pentru micul dejun =30 g 1 croissant mare = 2 portii prajituri = 2 bucati |
6 |
5 - 6 |
6 - 7 |
lapte, iaurt, branza |
lapte degresat partial degresat = 1 ceasca iaurt partial degresat = 1 ceasca iaurt de fructe cu continut scazut in grasimi = 1 ceasca cascaval = 30 - 45 g branza topita = 45-60 g branza de vaci partial degresata =½ de ceasca inghetata = ½ de ceasca budinca = ½ de ceasca |
4 |
2 |
3 |
carne, pui, peste, fasole uscata, mazare, oua, nuci |
carne slaba fiarta, pui sau peste =90g 1 ou |
1 |
2 |
2 - 3 |