Exsudatul faringian

Actualizat: 21 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Un exsudat faringian este un examen care identifica prezenta unei infectii bacteriene, fungice sau virale la nivelul regiunii faringiene (gatului). O mostra de secretii este prelevata de la nivelul cavitatii faringiene si este plasata intr-un recipient care stimuleaza cresterea microorganismului care a determinat boala (in cazul in care acesta exista).

Tipul de organism va fi identificat ulterior prin examinare la microscop, prin efectuarea unor teste chimice sau prin ambele metode. In cazul in care pe mediul de cultura nu creste nici un organism, testul este negativ.

Exemple ale unor microorganisme care pot determina afectiuni ale faringelui sunt:

- Candida albicans, acest fung (ciuperca) determina aparitia de afte bucale, o infectie a cavitatii bucale si a limbii

- Neisseria meningitidis, aceasta bacterie poate determina meningita

- Streptococul de grup A, aceasta bacterie poate determina infectie streptococica a faringelui, scarlatina sau febra reumatica. In cazul in care se suspecteaza o infectie streptococica la nivelul faringelui, se recomanda efectuarea unui test rapid (test rapid streptococic), inainte de efectuarea culturii de la nivelul faringelui. Rezultatele testului rapid sunt gata in 10 minute (comparativ cu una sau doua zile cat dureaza cultura faringiana).

In cazul in care rezultatele testului rapid sunt pozitive, se poate incepe imediat tratamentul cu antibiotice. Cultura de la nivelul faringelui este mult mai sensibila decat testul rapid. Testul rapid poate da rezultate fals negative, chiar daca exista infectie streptococica. Daca rezultatele testului rapid sunt negative, specialistii recomanda efectuarea unei culturi faringiene, pentru excluderea unei infectii streptococice.

In cazul in care cultura este pozitiva, se poate efectua un test de sensibilitate a microorganismului la antibiotice (antibiograma).

Indicatiile testarii

Cultura faringiana se poate efectua pentru:

- determinarea cauzei unei dureri faringiene, majoritatea durerilor faringiene sunt cauzate de virusuri, o cultura faringiana ajuta la diferentierea unei infectii bacteriene de una virala, prin identificarea organismului ce cauzeaza infectia se poate hotari mai usor tratamentul;

- pentru identificarea persoanelor care sunt infectate, dar care nu au simptomatologie, insa pot raspandi infectia, aceste persoane se numesc purtatori.

Cum trebuie sa ne pregatim?

Nu este nevoie de o pregatire speciala pentru efectuarea culturii faringiene. Se recomanda informarea medicului specialist in cazul in care pacientul a luat recent antibiotice.

Modul de efectuare a testelor

Pacientul va trebui sa incline capul pe spate si sa deschida gura cat de mult posibil. Medicul specialist va efectua presiune pe limba cu ajutorul unei spatule plate (apasator de limba), apoi va examina gura si gatul. Cu ajutorul unui tampon steril, se va preleva o mostra de secretii de la nivelul partii posterioare a faringelui, din jurul amigdalelor si de la nivelul oricarei zone inflamate a cavitatii bucale.

Mostra de secretii faringiene poate fi obtinuta si prin spalatura faringiana. Aceasta procedura presupune efectuarea unor gargare cu mici cantitati de apa sarata, apoi eliminarea lichidului intr-un recipient steril. Aceasta metoda ofera o cantitate mai mare de secretii, crescand acuratetea rezultatului culturii faringiene.


In cazul copiilor, recoltarea se poate efectua prin punerea pacientului sa tuseasca la nivelul unui recipient steril, se mai numeste metoda "metoda placilor tusite". Acest lucru evita traumatizarea inutila a copilului.

Ce se simte in timpul recoltarii secretiilor?

In timpul recoltarii secretiilor poate aparea senzatie de voma in momentul atingerii partii posterioare a faringelui cu tamponul. Manevra poate fi dureroasa daca faringele este inflamat (rosu).

Factori de risc

De obicei, nu exista riscuri legate de recoltarea secretiilor faringiene. Medicul specialist va explica pacientului riscurile care pot aparea.

Rezultate


Cultura faringiana este o metoda prin care se identifica prezenta unei infectii bacteriene, fungice (ciuperca) sau virale la nivelul faringelui. Rezultatul testului este gata in una sau doua zile, in functie de tipul de microorganism testat. De exemplu testarea prezentei infectiei fungice poate dura mai mult (pana la 7 zile).

Cultura faringiana

Normal (rezultat negativ)

Nu exista crestere a microorganismelor la nivelul culturii (bacterii, fungi sau virusuri).

Anormal (rezultat pozitiv)

Exista crestere bacteriana la nivelul culturii. Cel mai frecvent exista infectii cu bacterii care produc:

- infectii faringiene streptococice, scarlatina sau febra reumatica (streptococ B hemolitic de grup A);

- meningita (Neisseria meningitidis);

- difteria (Corynebacteriae diphteriae);

- tuse convulsiva (Bordetela pertussis).

Fungii (Candida albicans) care produc afte, pot creste de asemenea la nivelul culturii faringiene.

Virusurile care pot creste la nivelul culturii sunt:

- enterovirusul;

- virusul Epstein-Barr;

- herpesvirusuri.

Factorii care pot afecta rezultatele culturii faringiene

- tratament recent cu antibiotice, acesta poate impiedica cresterea organismelor la nivelul culturii

- contaminarea culturii faringiene cu alte tipuri de bacterii intalnite la nivelul cavitatii bucale

- folosirea de antiseptice bucale poate modifica rezultatele testului.

De retinut!

- in cazul in care este necesara testarea pentru o infectie faringiana, alegerea intre efectuarea unui test rapid streptococic si efectuarea unei culturi faringiene poate fi dificila; de aceea se recomanda consultarea medicului specialist pentru luarea unei decizii adecvate;

- majoritatea infectiilor faringelui (gatului) sunt cauzate de virusuri, cu toate acestea, unele infectii pot fi cauzate de o bacterie numita streptococ, iar afectiunea se numeste infectie streptococica. Complicatiile infectiei streptococice sunt rare, dar pot aparea in cazul in care infectia nu este tratata adecvat cu antibiotice, complicatiile pot include febra reumatica, glomerulonefrita, sinuzita sau infectie la nivelul urechii;

- o cultura negativa exclude de obicei, dar nu intotdeauna, existenta unei infectii faringiene, factori ce pot influenta rezultatul includ cantitatea de secretii recoltate, modalitatea de efectuare a culturii, tipul de cultura efectuata si tratamente anterioare cu antibiotice;

- sensibilitatea bacteriei la antibiotice (antibiograma) se poate efectua pentru a alege tratamentul cel mai adecvat impotriva bacteriei sau virusului identificat prin cultura faringiana;

- unele persoane pot fi purtatoare de bacterii la diferite niveluri, dar nu dezvolta semne sau simptome de infectie; deoarece 30% dintre copiii mici si adolescenti pot fi purtatori, o cultura faringiana este recomandata in acest caz numai daca istoricul pacientului si examenul fizic sugereaza prezenta unei infectii.


Citeste si despre:

Cum sa interpretati corect cauzele durerilor in gat Reumatismul articular acut si poliartrita reumatoida Urticaria - o afectiune ce nu trebuie trecuta cu vederea Gingivostomatita: cand apelam la doctor? Durerile in gat - cauze si remedii naturiste menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Imunitatea organismului la inceputul primaverii Cum afecteaza gonoreea cavitatea bucala? Herpesul neonatal Scarlatina Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer