Produsul ideal pentru curatarea fetei: sapunul solid sau lichid?

Actualizat: 30 Aprilie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Curatarea fetei este obligatorie pentru un ten sanatos si estetic, ceea ce inseamna totodata ca tipul de produs de igiena folosit poate face diferenta intre o piele uscata si predispusa imbolnavirii, si una hidratata si stralucitoare.

Multi medici dermatologi sunt intrebati de pacienti care este cea mai buna solutie pentru curatarea corecta a tenului sapunul solid sau lichid In realitate, consistenta sapunului nu este cel mai important aspect al acestei alegeri, ci mai degraba ingredientele acestuia.

Sapunul solid pentru curatarea fetei

Sapunul solid este un produs mai accesibil financiar pentru curatarea fetei, producand totodata multa spuma care curata in profunzime tesutul cutanat.

Cea mai mare problema a sapunurilor solide este aceea ca pot dezechilibra pH-ul natural al pielii, majoritatea fiind alcaline (cu un pH ridicat), in timp ce pielea este mai degraba usor acida (are un pH mai scazut).

Iar pentru ca mediile alcaline incurajeaza cresterea si inmultirea bacteriilor care provoaca acneea, folosirea unui sapun solid pentru igiena fetei poate conduce la agravarea unei predispozitii catre aceasta afectiune.

Mai mult decat atat, un pH ridicat al sapunului inlatura bariera naturala a pielii de protectie (uleiurile sale protectoare), astfel ca apa se evapora mai repede de la nivelul tesutului cutanat, iar pielea devine cu atat mai uscata.

Prin urmare, daca preferati sa folositi un sapun solid pentru spalarea zilnica a fetei, alegeti unul cu un pH scazut sau neutru, care nu usuca pielea, ci o curata in mod delicat. In cazul in care aveti pielea sensibila, susceptibila rozaceei si mancarimilor, evitati pe cat posibil sapunurile solide cu laurilsulfat de sodiu, un iritant al pielii care se regaseste in multe sapunuri solide.

In general, tenul are nevoie de o curatare cu ingrediente naturale, deci sapunul ideal nu contine parfum si ingrediente chimice agresive.

Sapunul lichid pentru curatarea fetei

Sapunurile lichide speciale pentru curatarea fetei sunt produse mai putin accesibile ca pret, dar mai putin dure cu pielea. In plus, acestea au un pH mai apropiat de cel al tesutului cutanat, ceea ce inseamna ca nu vor conduce la uscarea excesiva a pielii si nu vor favoriza iritatiile si alte probleme dermatologice frecvente.

In cazul in care aveti pielea grasa, este recomandat sa optati pentru o formula gel sau spuma, care dizolva uleiul din machiaj si excesul de sebum, insa nu ataca bariera naturala de protectie a pielii. Acest tip de sapun lichid este recomandat in special persoanelor care isi trateaza acneea cu medicamente topice, intrucat nu interfereaza cu substanta tratamentului.

Un ten normal, cu episoade rare de acnee si eruptii, poate fi curatat eficient cu un sapun lichid ce are in compozitie acid salicilic, foarte eficient in destuparea porilor. Pentru pielea uscata sau sensibila, se recomanda sapunul lichid cremos sau cu consistenta fluida, care hidrateaza in profunzime pielea, in timp ce o curata.

Ponturi pentru curatarea corecta a fetei

Multe dintre problemele dermatologice cu care se confrunta pacientii au drept cauza un ritual de ingrijire incorect. Dupa alegerea produsului de curatare optim, in functie de tipul pielii si necesitatile sale, mai exista si alte aspecte de luat in considerare, pentru rezultate multumitoare.

- Temperatura apei. Apa fierbinte usuca excesiv pielea, de aceea medicii dermatologi recomanda folosirea apei caldute, care nu produce agresiuni asupra tesutului cutanat. La final, clatirea cu apa rece ajuta la inchiderea porilor.

- Folosirea unui produs de exfoliere. Celulele moarte care sufoca porii, in combinatie cu impuritatile, sebumul si resturile de machiaj (dupa caz), de aceea este necesara si folosirea unui produs de exfoliere, cu actiune blanda, care sa indeparteze delicat tesutul cutanat mort. Recomandate sunt scruburile cu bile de polietilena sau cu granule de tetraborat de sodiu decahidrat.

- Utilizarea miscarilor corecte. In procesul curatarii corecte a fetei, trebuie sa fie evitate miscarile de frictiune apasate, care nu fac decat sa favorizeze instalarea iritatiilor si sa extinda eruptiile acneei, daca ele exista. Miscarile circulare, potrivit de apasate, sunt suficiente pentru curatarea optima a tenului.

- Folosirea demachiantului pentru ochi. Pielea din jurul ochilor este foarte sensibila si poate avea de suferit, cand intra in contact cu sapunul. Din acest motiv, este de preferat sa folositi un demachiant pentru curatarea acestei regiuni, fara alte produse adaugate, care ar putea produce iritatii sau deshidratare.

- Descifrarea corecta a termenilor de pe eticheta produselor. Termenul de hipoalergenic se refera la un produs care nu va produce reactii alergice. Cuvantul de noncomedogenic se refera la proprietatile produsului de a nu astupa porii, un mare avantaj pentru un ten predispus eruptiilor. Cand pe eticheta apare termenul de fara ulei, produsul este special conceput pentru pielea grasa, diminuand riscul de aparitie a cosurilor si a altor probleme asociate cu excesul de sebum.

- Evitarea folosirii unui numar prea mare de produse in acelasi timp. In timp ce produsele de curatare si ingriire sunt foarte necesare unui ten sanatos, utilizarea lor simultana si in numar mare poate face mai mult rau tenului, decat bine. Un studiu derulat de Academia Americana de Dermatologie spune ca o femeie obisnuita foloseste cel putin sapte produse de ingrijire in fiecare zi, printre care se numara si gelurile, cremele hidratante, lotiunea de soare si produsele de machiaj.

- Utilizarea lotiunii tonice. In fiecare dimineata, dupa ce va spalati tenul cu apa si sapunul potrivit, curatati-l cu o lotiune tonica. In acest mod, veti inlatura eficient sebumul care iese la suprafata pielii in timpul noptii, astfel incat tenul sa fie perfect curat pe tot parcursul zilei.

- Ingrijirea pielii mature si deshidratate. Pentru pielea matura si uscata, se recomanda folosirea unui lapte de curatare delicat, bogat in elemente nutritive. Cele mai bune sunt produsele pentru ten antiimbatranire, care curata si totodata hranesc pielea cu substantele nutritive esentiale.


Citeste si despre:

6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului Usturoiul - produs natural pentru slabit Utilizarea laxativelor pentru a slabi. Metoda sigura sau periculoasa? Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest Cum sa va curatati tenul Cum sa va preparati propriile masti de fata cu ingrediente naturale Cum trebuie sa te speli corect pe fata. 5 greseli pe care si tu le faci! Dr. Andreea Ciubotaru, medic primar oftalmolog: “Persoanele care lucreaza in fata computerului clipesc de 5 ori mai rar!”