Dermatita seboreica, ce este, care sunt cauzele si tratamentul potrivit

Actualizat: 14 Martie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dermatita seboreica este o afectiune cutanata cronica inflamatorie, care afecteaza zonele bogate in glande sebacee: fata (sprancene, santuri nazale, obraji, scalp) si trunchiul (in dreptul sternului si in pliurile cutanate). Pe tegument apar cruste (scuame) albe, care se pot desprinde, ramanand niste pete rosiatice. Scuamele se fixeaza pe firele de par ceea ce da un aspect de neingrijit. Ele pot provoca prurit (mancarimi), dar leziunile sunt de obicei nedureroase, daca nu apar complicatii infectioase.

Matreata este de fapt ceea ce deranjeaza in cazul dermatitei seboreice. Cauza dermatitei seboreice nu este pe deplin inteleasa, dar este recunoscut faptul ca agentul miicotic Pityrosporon ovale este implicata in aparitia acestei dermatoze; la fel si factorii genetici, de mediu si starea generala de sanatate a persoanei.

Cativa factori, care contribuie la aparitia dermatitei seboreice:
- stresul;
- obezitatea;
- lipsa de odihna;
- boala Parkinson;
- boli de piele asociate: acneea rozacee, acneea vulgara, psoriazisul;
- folosirea unor lotiuni, care usuca pielea si care au in compozitie prea mult alcool;
- spalarea rara cu sampon sau folosirea unor sampoane prea agresive care stimuleaza secretia sebacee.

Factorii genetici si de mediu, precum si afectiunile comorbide cresc riscurile de aparitie a dermatitei seboreice. Radiatiile UVA si UVB inhiba proliferarea agentului micotic P. ovale, astfel incat la numerosi pacienti se inregistreaza o ameliorare in timpul verii. Dermatita seboreica este agravata de modificarile de umiditate, temperatura, de traumatisme (grataj) sau de stresul emotional.

Dermatita seboreica se intalneste la 3 - 5% din populatie si se prezinta sub forma unor placi rosii, acoperite de scuame grase, mai mult sau mai putin pruriginoase. Pe trunchi, scuamele apar in special in dreptul sternului si in pliurile cutanate - zonele axilare, submamare, ombilicale si anogenitale.

Cazurile mai grave de dermatita seboreica se caracterizeaza prin prezenta unor scuame grase pe fondul unor placi eritematoase. Pacientii acuza prurit si senzatii de arsura in regiunile fetei afectate de dermatita seboreica. Netratate, scuamele se pot ingrosa, devenind galbene si grase. Uneori, apare o suprainfectie bacteriana.

Tratamentul cu produsele pe baza de apa termala de Herculane ( IVAMAT/ crema hidratanta/ crema matifianta, IVAPUR/ gel spumant ca si IVADERMASEB) constituie o optiune serioasa care si-a dovedit din plin eficacitatea.
Va recomand IVADERMASEB ca si crema de tratament care se aplica pe zonele cu probleme (aripile nasului, frunte, eventual, barbie). Inainte de aplicarea cremei, pielea trebuie spalata cu IVAPUR gel spumant. In functie de tipul de ten, pentru ingrijire, recomand IVAMAT crema matifianta pentru tenul gras si IVAMAT crema hidratanta pentru tenul normal/mixt. Ambele creme IVAMAT constiuie excelente baze de machiaj..

Autor: Prof. Dr. Caius Solovan, medic primar dermato-venerologie
CMI Dr. Solovan, Timisoara
www.doctorsolovan.ro


Citeste si despre:

Cum se trateaza dermatita seboreica? Poate dermatita seboreica sa provoace caderea parului? Primul ajutor in dermatita seboreica neonatala (crusta de lapte) Sfaturi utile pentru a scapa de dermatita seboreica infantila Acneea fungica - cauze, simptome, tratament Acneea rozacee Dermatita periorala: cauzele aparitiei Escare: ce sunt, factori de risc, cum se pot preveni, stadii si optiuni de tratament Cu un pas inaintea menopauzei. Recomandarea specialistilor din Germania. Acneea vulgara Acneea vulgara – una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate Acneea chistica Dermatita periorala Psoriazisul si legatura lui cu depresia Cum sa previi aparitia pielii uscate pe timp de iarna Acneea la adolescenti si adulti - cum o tratam corect