Dermatita seboreica neonatala (crusta de lapte) este o afectiune a pielii intalnita frecvent la nou-nascuti, ce afecteaza indeosebi scalpul. Se manifesta prin aparitia de coji groase, galbene si grase, care se pot extinde si in zona ochilor, urechilor sau a nasului.
Boala dermatologica este specifica in primele trei luni de viata ale bebelusilor si nu produce disconfort. In plus, nu este un simptom alergic si nu are nicio legatura cu igiena precara.
Crusta de lapte, denumita popular in acest fel, nu pune in pericol sanatatea copilului si nu se manifesta prin durere sau prurit (mancarimi). Este o simpla acumulare de celule moarte, mentinute pe suprafata pielii pe fondul unei productii mari de sebum. Este posibil ca dermatita seboreica neonatala sa apara din cauza tratamentelor cu antibiotice urmate de mama in timpul sarcina sau de fat in primele zile dupa nastere. Lipsa de biotina este o alta cauza posibila a afectiunii.
Primul ajutor in tratarea dermatitei seboreice neonatale implica urmarea pasilor de mai jos:
- Sunati medicul pediatru daca suspectati ca dermatita seboreica produce disconfort copilului sau mancarimi (acesta ar putea fi semnul unei infectii fungice, care necesita tratament de specialitate).
- Spalati scalpul bebelusului cu apa calduta si un sampon bland, special pentru bebelusi. Cojile inestetice vor cadea de la sine in timp. Nu utilizati un sampon medicinal pentru dermatita, cu exceptia cazului in care medicul recomanda acest lucru.
- Masati usor scalpul copilului, astfel incat sa facilitati desprinderea cojilor.
- Daca medicul va recomanda, aplicati un unguent pe baza de cortizon timp de mai multe zile in regiunile cutanate afectate de dermatita, dar strict la recomandarea specialistului.
- Daca crusta devine rosiatica si iritata si se raspandeste si pe alte parti ale corpului sau daca observati ca bebelusul dezvolta si o infectie fugica bucala sau o dermatita de scutec persistenta, atunci apelati la o interventie medicala de specialitate cat mai curand posibil.