Cum sa opresti caderea parului

Actualizat: 15 Mai 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Caderea parului are multe cauze diferite. Parul sanatos depinde de o cuticula interioara cu solzi suprapusi care pastreaza firele la un loc. Cand acesti solzi cad, parul se poate usca si eventual separa, ducand la deteriorare, rupere, impreuna cu alte simptome ca incretirea si uscaciunea.

Cauze frecvente ale caderii parului

Aflati mai multe despre unele dintre cele mai frecvente cauze ale ruperii parului si ce puteti face.

1. Dieta

Exista mult adevar in vechea zicala „esti ceea ce mananci”, mai ales cand vine vorba de sanatatea parului si a pielii. Anumiti nutrienti ajuta la cresterea parului si impiedica ruperea prin deteriorare.

Asigurati-va ca aveti un aport suficient de zinc, fier si acid folic in dieta zilnica. Proteinele adecvate si antioxidantii (gasiti in alimentele vegetale) pot, de asemenea, sa va pastreze parul sanatos. Acestea sunt cele mai bune cinci vitamine pentru cresterea parului.

2. Stresul

Exista o multime de dovezi care arata legaturi intre stres si caderea parului, dar este, de asemenea, cunoscut faptul ca stresul poate duce la ruperea parului.

Stresul face ca foliculii sa fie latenti, astfel incat parul care se afla in mijlocul ciclului de crestere se poate rupe. S-ar putea sa observati si par vechi care cade. Gestionarea stresului poate avea deci ca rezultat un par sanatos.

3. Parul uscat

Parul neobisnuit de uscat este unul dintre precursorii deteriorarii si ruperii acestuia. Uscaciunea este, de asemenea, cauzata de o varietate de factori, inclusiv vremea uscata, umiditatea scazuta si prea multa caldura.

Asigurati-va ca utilizati apa calda si nu fierbinte atunci cand va spalati parul – cea din urma putand duce la uscare suplimentara.

In cazul in care varfurile sunt uscate, va recomandam sa concentrati samponul numai pe scalp. Renuntarea la balsam este de asemenea recomandata. Daca sunteti presat de timp, aplicati un balsam spray inainte de a pieptana parul umed.

4. Deteriorarea cauzata de caldura

Pentru a obtine cele mai bune rezultate de la uscatorul de par, atat pentru uscare dreapta, cat si creata, aveti nevoie de multa caldura. Cu toate acestea, atunci cand sunt utilizate incorect sau prea mult, riscati sa deteriorati cuticulele din cauza temperaturilor extreme.

O modalitate de a preveni deteriorarea datorata caldurii este de a oferi firelor dumneavoastra de par o pauza de la toate produsele de styling cel putin o data pe saptamana.

Pentru a reduce efectele nocive, alegeti versiuni ceramice – acestea se incalzesc mai uniform, astfel incat nu este nevoie sa le folositi in mod repetat pe aceleasi sectiuni de par.

Este, de asemenea, important sa va protejati parul inainte de a aplica caldura, folosind un spray de protectie.

5. Supra-prelucrarea

Permanenturile, relax-urile, indreptarea profesionala si vopsirea pot face ca parul sa para mai sanatos dupa prima sau a doua sesiune, insa daca faceti aceste operatiuni prea des, cuticula poate sa se descompuna si sa provoace daune parului.

Academia Americana de Dermatologie (AAD) recomanda extinderea intervalului dintre aceste sesiuni la 8-10 saptamani, daca este posibil. Intre timp, puteti incerca o masca de par.

6. Supra-spalarea

Daca aveti pielea grasa sunteti mult mai predispus sa aparitia excesului de sebum (ulei natural) in scalp. Acest lucru poate duce la tentatia de a va spala parul mai des decat este nevoie.

In timp ce spalarile zilnice sunt binevenite daca aveti un par gras, nu trebuie sa va spalati parul de mai multe ori pe zi. Parul extrem de uscat poate avea nevoie doar de spalare saptamanala. Asigurati-va ca samponati usor scalpul si aplicati balsamul de la capete catre baza firelor.

7. Uscarea improprie cu prosopul

Cand iesiti de la dus simtiti un impuls natural de va freca cu un prosop pe piele si par. Cu toate acestea, aceasta miscare de frecare va deterioreaza parul atunci cand este cel mai vulnerabil (cand este ud). In loc sa va frecati parul, tamponati-l cu un prosop absorbant sau lasati un prosop in par ca o masura temporara pentru absorbirea excesului de apa.

8. Folosirea elasticelor de par

Elasticele de par sunt necesare pentru a impiedica parul sa va vina peste ochi in timp ce lucrati. Si, sa recunoastem, sunt la indemana in zilele cu par nearanjat sau cand va grabiti.

Problema cu elasticele de par este ca va trag scalpul si cuticulele de par. S-ar putea chiar sa observati ca unele fire de par cad de fiecare data cand va desfaceti parul din coada.

Puteti rezolva acest inconvenient purtand parul liber din cand in cand sau legandu-l mai relaxat. De asemenea, asigurati-va ca purtati elastice de par adecvate si nu simple benzi de cauciuc care sa va deterioreze parul.

9. Perierea si pieptanare incorecta

Este posibil sa fi auzit ca periatul parului dvs. in 100 de miscari este bun pentru par, dar AAD spune ca este pur si simplu un mit. Aceasta va recomanda sa va spalati si pieptanati atunci cand va stilizati parul.

Folositi piepteni de dimensiuni mari pentru a preveni ruperea. Ar trebui, de asemenea, sa folositi o perie numai cand parul este uscat si sa le evitati pe cele cu peri din plastic. In schimb, incercati o perie cu peri naturali.

10. Lipsa taierii parului

Poate parea ca taierea parului il poate deteriora, insa in mod ironic, aceasta va ajuta sa va pastrati parul sanatos si fara capete divizate. Va puteti gandi la taierea parului ca la exfolierea pielii – in ambele cazuri trebuie sa eliminati unele dintre celulele vechi pentru a le ajuta pe cele noi sa creasca.

Atunci cand aveti capete de par divizate, despicaturile din cuticula pot sa se deplaseze pana la restul lungimii parului si sa duca la rupere.
Consultati stilistul dvs. la cel putin 8 saptamani. Chiar daca va lasati parul lung, taierea capetelor deteriorate poate impiedica ruperea ulterioara.

11. Hipotiroidismul

Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu produce suficient hormoni tiroidieni. Desi tiroida in sine este de dimensiuni mici, joaca un rol important in mentinerea functionarii corpului, incluzand metabolismul, ritmul cardiac si chiar cresterea parului.

Persoanele cu functia tiroidei scazute ar putea observa deteriorarea si pierderea excesiva a parului, in special la dus sau dupa periere. Daca aveti par, uscat, deteriorat, combinat cu energie scazuta, crestere in greutate brusca si depresie, consultati medicul.

12. Tulburarile de alimentatie

Daca aveti o relatie nesanatoasa cu alimentele, deteriorarea parului este un posibil simptom. Acest lucru este valabil mai ales pentru tulburarile care cauzeaza malnutritie, ca anorexia si bulimia.

In aceste cazuri, foliculii de par nu au nutrientii necesari pentru a produce par nou si procesul este blocat. Puteti observa chiar si fire de par noi care se rup in mijlocul ciclului de crestere. Apelati la ajutor adecvat pentru a depasi aceste tulburari.

Sfaturi pentru un par sanatos

Pentru a preveni ruperi ulterioare ale parului, luati in considerare urmatoarele sfaturi de ingrijire:

• Folositi un sampon si balsam pentru inotatori dupa ce mergeti la piscina.
• Incercati sa lasati parul sa se usuce natural cand este posibil.
• Asigurati-va ca toate extensiile sunt usoare, astfel incat sa nu traga de scalp.
• Luati in considerare un nou stil de par care necesita o intretinere mai putin daunatoare din partea dumneavoastra.
• Hraniti-va echilibrat pentru a va asigura ca parul obtine toti nutrientii de care are nevoie.
• Evitati sa purtati palariile stranse – folositi-le doar pentru protectie solara.

Concluzie

Caderea parului poate fi frustranta. Vestea buna este ca cele mai multe dintre cauzele care stau la baza acestui fenomen pot fi corectate prin modificari ale stilului de viata.

Daca totusi va confruntati cu caderea parului dupa ce ati facut modificari in dieta si in rutina de ingrijire, ar putea fi timpul sa vedeti un profesionist in domeniul sanatatii pentru a exclude orice probleme medicale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Tot ce trebuie sa stim despre luxatia degetului Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor Cancerul de vezica urinara Sindromul bebelusului scuturat Informatii inedite despre inima Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ce este amenoreea primara si cea secundara? Indicatiile opiozilor in tratamentul stenozei spinale De ce apar convulsiile la copii? Primul ajutor in caz de inconstienta Remedii naturiste impotriva caderii parului