Cat de des trebuie spalat parul?

Actualizat: 05 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


La orice persoana glandele sebacee se dezvolta inca din a patra luna a vietii intrauterine. Acestea se gasesc in cea mai mare concentratie de-a lungul scalpului si a fetei, desi ele se afla pe intreaga suprafata a corpului cu exceptia palmelor si a talpilor.

Aceste glande sunt de obicei conectate la un folicul individual de par. Glandele sebacee sunt responsabile de cantitatea de sebum secretata, uleiuri naturale care hidrateaza si ofera pielii si parului rezistenta la apa.

Adanc situate in stratul cutanat, celulele secretoare sunt specializate in absorbtia grasimilor din organism, patrund in glanda sebacee si se dezintegreaza. In acest moment, aceste celule se transforma in sebum. Sebumul este produs de lumenul folicului de par si este excretat pana in stratul exterior al pielii.

Utilitatea samponului

Sebumul este impermeabil si hidrateaza pielea si parul: fara aceste proprietati, pielea se va usca si se va descuama prematur, fiind expusa la intemperii. Dar ce se va face atunci cand sebumul se va acumula pe pielea si parul care devin uleioase? Aici intervine necesitatea samponului.

Specialistii considera ca exista trei aspecte care trebuie luate in calcul atunci cand o persoana decide care ar trebui sa fie frecventa spalarilor parului: gradul de ingrasare al acestuia, impuritatile si produsele de styling utilizate in mod frecvent si textura parului.

Totusi cat de des trebuie spalat parul?

Se pare ca raspunsul la aceasta intrebare tine de alegerea fiecarei persoane. Chiar si medicii dermatologi au pareri diferite despre acest aspect. Unii considera ca samponarea frecventa duce la supraproductia de sebum, intrucat acesta incearca sa compenseze indepartarea lui in mod constant.

Altii afirma ca samponarea este necesara pentru prevenirea colectarii sebumului in pori si foliculii de par, fenomen ce duce la aparitia unor probleme ale pielii, cum ar fi acneea.

Conceptul de sampon de uz frecvent (zilnic) este unul relativ nou. In trecut, era un lucru normal ca femeile sa isi spele o singura data pe saptamana parul, la stilist. Iar samponarea o data la doua saptamani era un obicei acceptabil.

In secolul 20 femeile tind sa viziteze doar o data pe luna coaforul, iar uneori samponarea avea loc la perioade mai lungi. Unele persoane considera ca parul lor este mai curat si mai sanatos prin folosirea in mod regulat a samponului.

Altele folosesc diferite mijloace pentru a-si pastra parul curat. In comert sunt disponibile o serie de substante uscate care au rolul de a absorbi o parte in uleiurile naturale de pe scalp. Resturile vor fi eliminate prin tamponare cu un tifon si perierea parului de mai multe ori.

Parul poate fi mentinut curat si cu ajutorul unor produse naturale pentru curatarea si intretinerea acestuia : bicarbonatul de sodiu amestecat cu un ou crud si urmat de o clatire in care s-a pus zeama de la sucul unei lamai.

Alti specialisti specifica faptul ca ar fi important ca samponarea frecventa sa vizeze mai ales scalpul, fara ca samponul sa fie intins pe toata lungimea firului de par pentru a nu afecta sanatatea acestuia si pentru a nu-l agresa.

De asemenea, foarte importanta este apa cu care se va spala parul: nu trebuie sa fie foarte fierbinte pentru a nu fi favorizata aparitia matretii. Nici cantitatea de sampon de la fiecare spalare nu trebuie sa fie prea mare: sunt suficiente cantitatile reduse de sampon, urmate de masajul scalpului, curatarea parului si clatirea din abundenta cu apa calda.

Cand este necesara folosirea balsamului?

Pentru ca un par sa fie frumos, trebuie sa fie sanatos. In aces scop, se pot utiliza mai multe produse de la balsam la tratament de par, cu mentiunea ca toate acestea trebuie sa fie ecologice. Unul dintre modurile in care parul poate fi stralucitor este folosirea balsamurilor dupa samponare.

Balsamul joaca un rol important in mentinerea parului neted, lucios si sanatos. Cei mai multi dintre profesionisti recomanda utilizarea balsamului, in scopul de a mentine parul sanatos si frumos. Acest lucru nu este complet fals.

Balsamul este folosit mai ales pentru a pastra parul hidratat. Cand parul este hidratat, acesta va fi neted, lucios si sanatos.

Multi oameni au parul hidratat in mod natural, iar pentru acestia balsamul nu este neaparat necesar, intrucat in urma utilizarii acestuia parul se va ingrasa, iar pielea scalpului se va usca.

In cazul persoanelor care au parul foarte uscat sau carliontat, balsamul trebuie aplicat pe par in mod regulat. Acest lucru in inseamna utilizarea sa zilnica, fiind suficienta de cateva ori pe saptamana pentru ca parul sa fie hidratat si stralucitor.

Folosirea excesiva a balsamului poate duce la efectul invers asupra firului de par care va deveni uleios, cu aspect neplacut, imbacsit si dificil de coafat sau pieptanat.

Care ar fi indiciile conform carora se poate decide daca un par are sau nu nevoie de balsam?

Daca dupa samponare parul este inca neted, lucios si umed, se poate evita folosirea balsamului. Daca parul tinde sa fie aspru si uscat, aplicarea in mod constant a balsamului poate fi foarte utila.

Totusi folosirea excesiva a balsamului de par poate avea consecinte nedorite, inclusiv aparitia matretii.

In cazul in care o persoana decide sa foloseasca balsam, ar fi o idee buna sa incerce treptat folosirea acestuia pentru a vedea care este reactia parului: la inceput vor fi suficiente cateva zile pe saptamana in care se va aplica balsam, iar apoi se va adauga o zi in plus, in fiecare saptamana.

Cu toate acestea, pentru ca balsamul sa aibe efect, trebuie lasat sa actioneze cateva minute asupra firului de par, dupa samponare.

Clatirea se va face cu grija, cu apa din abundenta, iar balsamul va fi eliminat si cutatat total, altfel firul de par va fi grasos si parul imbacsit.

Nu conteaza tipul de par, in general, balsamul ajuta foarte mult la mentinerea sanatatii acestuia: parul va avea aspect neted, lucios si sanatos.

Totusi, daca apar fenomene neplacute se va opri folosirea acestuia.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Frecventa radiografiilor - cat de des le putem face? Cat de des ar trebui sa mergi la ginecolog si de ce? Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului Adevarul despre periutele de dinti Screeningul cancerului de col uterin Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Cum sa traiesti pana la adanci batraneti Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Ceapa si usturoiul: aliment sau medicament Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv? Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare