Conjunctivita reprezinta o afectiune inflamatorie a conjunctivei, membrana subtire, de protectie a globului ocular, care poate avea mai multe cauze.
Declansarea afectiunii are loc din cauza unor virusuri, a unor bacterii sau a unor factori iritanti.
In timpul verii una dintre cele mai intalnite forme este conjunctivita de piscina.
Conjunctivita de piscina, care mai este cunoscuta si drept conjunctivita foliculara acuta afecteaza persoanele care merg la strand si la piscina.
Cel mai adesea copiii si adolescentii sunt cei care contracteaza infectia.
Tipuri de conjunctivita
Conjunctivita de piscina poate sa fie cauzata de clorul in exces din apa, dar poate fi si infectioasa, fiind cauzata de virusuri si bacterii. In cazul in care este cauzata de excesul de clor din apa, boala debuteaza la cateva ore dupa ce te-ai scaldat in piscina sau la strand.
Are drept simptome lacrimarea ochilor, senzatia de usturime, inrosirea ochilor. Cel care pune diagnosticul este medicul oftalmolog. In acest caz, se recomanda cel mai adesea tratamentul cu un unguent care contine antibiotic.
In schimb, la conjunctivita cauzata de un adenovirus sau de o bacterie simptomele se manifesta la cateva zile dupa ce ai fost la piscina.
Cei afectati au pleoapele umflate, simt ca au praf in ochi, pot avea senzatia de mancarime si ii poate deranja lumina. De asemenea, secretia lacrimala este in exces, iar vederea poate sa fie slabita. Pot aparea si simptome specifice unei raceli, precum febra si durerile de cap.
Cum afectiunea se poate transmite foarte usor de la o persoana la alta, bolnavul trebuie sa nu mai mearga la piscina, iar cei din jur sa nu foloseasca obiecte in comun cu acesta.
De obicei, simptomele bolii dispar dupa trei-patru saptamani. Tratamentul este recomandat de catre medicul oftalmolog si poate sa fie vorba despre aplicarea locala de antibiotice, administrarea de medicamente antiinflamatorii, cat si picaturi care sa ajute corneea.
Pe toata durata afectiunii ai grija sa te feresti de vant si sa nu stai in locuri in care aerul conditionat iti bate direct in fata.
O alta cauza a conjunctivitei poate sa fie si infectia cu Chlamydia.
Masuri de preventie a conjunctivitei de piscina
Pentru prevenirea conjunctivitei de piscina este important sa iei mai multe masuri de protectie. Astfel, daca mergi la bazin, la strand ori la piscina, ai grija sa porti de fiecare data ochelari de inot, care iti ofera protectie sporita.
Este important sa te speli pe fata cu apa curata dupa ce iesi din bazin. De asemenea, inainte si dupa baie ai grija sa iti clatesti bine mainile cu apa si cu sapun.
Evita sa te freci la ochi. Nu imprumuta picaturi pentru ochi, nici produse cosmetice, precum rimelul, fardul de ochi sau creionul dermatograf.
De asemenea, o persoana care a suferit de aceasta afectiune trebuie sa inlocuiasca produsele cosmetice, caci pot fi purtatoare de bacterii si adenovirusuri, iar boala poate astfel sa recidiveze. Lentilele de contact nu trebuie purtate pe toata durata bolii.
Este recomandat ca masurile de igiena personala sa fie sporite: fata de perna si prosopul cu care iti stergi fata trebuie schimbate in fiecare zi.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.