Candida tropicalis

Publicat: 26 Octombrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Candida tropicalis a fost identificata ca fiind una dintre speciile cu cea mai mare prevalenta de candida, cu exceptia candidei albicans. Candida albicans a fost specia cel mai des responsabila de aparitia candidozei la bolnavii imunocompromisi si imunocompetenti.

Candida tropicalis este un tip de ciuperca ce prolifereaza in mod normal tractul digestiv si pielea omului, dar si a unora dintre animale. De multe ori, candida tropicalis se inmulteste pana in punctul in care poate provoca septicemie, mai ales la persoanele care sufera de diabet zaharat, limfom si leucemie. In ultima perioada, cazurile de candida tropicalis s-au inmultit dramatic pe scara globala, astfel incat a fost clasata in randul fungilor cu patogeneza in curs de dezvoltare.

Motivele pentru pozitia dominanta a acestui organism si rezistenta sa la fluconazol sunt dificil de elucidat. In plus, mecanismul patogen al candidei tropicalis si raspunsul imun inca n-au fost clarificate.

Simptome

- Simptome gastro-intestinate - sistemul gastro-intestinal este zona in care, de cele mai multe ori, apar simptomele. Acestea includ flatulenta, constipatie, diaree, indigestie, dureri abdominale, precum si o varietate de sensibilitati alimentare neobisnuite sau alergii.

- Simptome neurologice - aceste simptome includ pierderea memoriei, modificari severe de dispozitie, depresie, dureri de cap (in unele cazuri, migrene), anxietate, atacuri de panica si iritabilitate inexplicabila.

- Simptome la nivelul sistemului imunitar - multi dintre specialisti sustin ca, atunci cand fluxul sanguin este coplesit de numarul mare de fungi de candida tropicalis, produsele chimice eliberate de acesti fungi pot deveni atat de intense, incat organismul poate deveni suprasolicitat si are dificultati in a functiona corect. Organismul poate reactiona, ca si in cazul unui alergen, prin umflare, eczeme, eruptii cutanate sau urticarie si probleme respiratorii.

Tratament

- Medicamente antifungice - medicamentele antifungice, cum ar fi fluconazolul si nistatina sunt adesea prescrise pentru tratarea candidozei vaginale cu candida tropicalis. O singura doza din aceste medicamente este eficienta in tratarea candidei tropicalis pentru 90% dintre cazuri. Cand candida tropicalis se manifesta si in alte zone ale organismului, mai ales la pacientii spitalizati, tratamentul implica utilizarea de amfotericina B sau caspofungina.


- Tratament local - tratamentul local pentru infectiile fungice vaginale sau infectiile topice ale pielii, implica utilizarea de ovule vaginale, creme, plasturi, solutii care se aplica local. Medicul poate prescrie antifungice topice in functie de severitatea si localizarea infectiei.

- Medicina alternativa - sucul de portocale amare a fost folosit cu succes pentru tratarea candidozei provocata de candida tropicalis. Cercetatorii au demonstrat ca extractul din frunze de portocale amare, native din Australia, Spania, Maroc si Africa de Sud, pot fi eficace in tratamentul tulpinilor de candida tropicalis rezistente la fluconazol.


Email

Citeste si despre:

Candida glabrata Candida De ce transpiri mult? Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator, MedLife – Teste pentru detectarea anticorpilor specifici COVID-19 Ce anticorpi apar in urma infectiei cu SARS-CoV-2 si cand se dezvolta? Explicatiile specialistilor MedLife Cum se trateaza corect candidoza si de ce reapare? Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament