Cistita (sau inflamatia mucoasei din interiorul vezicii urinare) este una dintre cele mai intalnite forme de infectie urinara si, contrar opiniei generale, poate afecta si barbatii, cu toate ca incidenta nu este atat de mare precum cea inregistrata in cazul femeilor.
Desi nu este vorba de o inflamatie grava, cistita poate produce un disconfort considerabil si, in unele cazuri (mai ales atunci cand ramane netratata) tinde sa afecteze rinichii, situatie in care poate deveni o problema foarte serioasa de sanatate.
Tocmai de aceea este foarte important sa stim care sunt cauzele aparitiei ei, cum sa o recunoastem atunci cand apare si, cel mai important, cum sa o tratam.
Confundata deseori cu anexita, cistita are simptome asemanatoare si este declansata fie de bacteriile care ajung la mucoasa din interiorul vezicii urinare prin uretra, fie de un dezechilibru al bacteriilor din propriul organism.
Cistita mai poate fi declansata, ocazional, si de anumite tratamente medicamentoase, iar in cazuri rare poate aparea sub forma de complicatie a unor afectiuni precum prostata marita, diabet sau diverse boli ale rinichilor.
Asa cum aminteam undeva mai sus, cistita apare mai ales la femei, insa poate afecta si barbatii, iar simptomele care tradeaza prezenta unei cistite sunt urmatoarele:
- nevoia persistenta de a urina (de cele mai multe ori chiar dupa ce vezica a fost golita in totalitate);
- eliminarea unor cantitati foarte mici de urina;
- prezenta unei senzatii de arsura la urinare;
- un disconfort considerabil in zona abdomenului/zona lombara;
- prezenta sangelui in urina (hematurie);
- urina are un aspect tulbure si un miros puternic;
- senzatia de presiune in abdomenul inferior;
- febra sau frisoane, o stare generala alterata.
Important: daca simptomele sunt asociate cu durere de spate in zona renala si febra mare sau foarte mare, greata, varsaturi ori frisoane, este posibil ca infectia sa fi afectat rinichii, caz in care trebuie tratata ca fiind o urgenta medicala.
Cauza principala a aparitiei cistitei ramane inflamatia provocata de bacterii. Infectia este provocata cel mai frecvent de bacteria Escherichia Coli.
Alte cauze ale aparitiei cistitei sunt urmatoarele:
- o igiena incorecta;
- prezenta unor boli venerice;
- prezenta unui cateter urinar;
- utilizarea spermicidelor sau a diafragmelor;
- existenta unor afectiuni la nivelul rinichilor (blocaje renale, calculi renali etc.);
- prostata marita, menopauza sau sarcina (in toate aceste cazuri vezica tinde sa nu se goleasca in totalitate si astfel este favorizata aparitia cistitei);
- diabetul (nivelul ridicat de glucoza din sange face ca acesta sa devina un mediu favorabil pentru proliferarea bacteriana);
- deteriorarea PH-ului, iritarea uretrei sau a vezicii urinare prin utilizarea unor produse de ingrijire nepotrivite;
- terapii pentru boli neoplazice (cistita poate aparea si in urma radioterapiei la bazin sau a chimioterapiei);
- un sistem imunitar slabit (tocmai de aceea cistita apare mai ales in sezonul rece, atunci cand sistemul imunitar tinde sa fie mai slabit).
De asemenea, cistita poate aparea si in urma unor tratamente medicamentoase, de exemplu cu antibiotice sau ketamina (acestea afecteaza flora bacteriana de la nivelul mucoaselor si astfel favorizeaza aparitia cistitei).
In cazul cistitei acute complicate este recomandata vizita la cabinetul medicului specialist.
In cazurile de cistita acuta fara complicaii sau in cazul cistitei recurente situaia poate fi gestionata cu uurina, cu ajutorul dispozitivului medical Femannose N, disponibil acum, fara prescriptie medicala, si in tara noastra.
Pentru a putea face diferenierea tipurilor de cistita, este important de menionat ca lipsa durerilor acute, lipsa sangelui in urina i lipsa febrei inseamna, in cele mai multe cazuri, cistita fara complciaii, care poate fi tratata cu Femannose N.
Asa cum am aratat in prima parte a articolului, cistita este provocata cel mai frecvent de bacteria Escherichia Coli.
Bacteriile sunt organisme inteligente, care, in cursul evolutiei lor, au invatat sa profite de orice punct slab al gazdei, iar in cazul bacteriei Escherichia Coli, obiectivul medicilor urologi a fost timp de ani de zile acela de a gasi o modalitate de a intrerupe modul in care acestea se ataseaza de mucoasa vezicii urinare.
Femannose N, un dispozitiv medical inovcator care face posibil ca bacteria sa fie neutralizata si excretata prin urina, este rezultatul acelei munci intinse pe zeci si zeci de ani si are ca ingredient activ D-manoza, despre care vom povesti mai pe larg in cele ce urmeaza.
Vorbim, de fapt, despre un concept inteligent de tratament care blocheaza aderenta agentilor patogeni la membranele mucoase ale vezicii urinare, putand preveni, astfel, infectia.
Ingredientul activ este, asa cum aminteam anterior, D-manoza, care nu doar ca impiedica bacteriile sa se ataseze de membranele mucoase ale vezicii, ci ajuta si la eliminarea acestora.
Infectiile urinare au fost tratate, decade intregi, preponderent cu antibiotice si, desi acest lucru este justificat in cazul infectiilor acute, in cazul celor infectiilor simple pot fi folosite metode mult mai inteligente de tratament, precum dispozitivul medical Femannose N.
Mai mult, in cazul infectiilor recurente tratate cu antibiotice exista intotdeauna riscul ca agentii patogeni sa dezvolte o toleranta mare la antibiotic si, astfel, tratamentul devine ineficient. in plus, organismul va dezvolta rezistenta la antibiotice, iar rezistenta la antibiotice poate, la randul ei, sa conduca la probleme medicale majore.
In ceea ce priveste suplimentele alimentare pe baza de afine, utilizate si ele frecvent in tratamentul infectiilor urinare, trebuie sa precizam din start ca acestea nu sunt subiectul unor dovezi clinice concrete de eficienta medicala, prin urmare nu pot fi utilizate in scopuri de tratament.
In plus, acest tip de suplimente prezinta si unele restrictii: de exemplu, nu le sunt recomandate persoanelor care au calculi renali sau care se afla sub medicatie anticoagulanta.
Revenind la D-manoza, un studiu recent, in care au fost implicate 308 paciente care sufereau de cistita recurenta2, a demonstrat o eficienta excelenta a terapiei cu D-manoza.
Grupul de studiu a fost impartit in trei sub-grupuri: primul dintre acestea nu a primit niciun fel de tratament, al doilea a primit tratament sub forma de antibotice, iar al treaila a facut terapie cu D-manoza.
Dupa sase luni, 61% dintre femeile din grupul netratat, respectiv 20,4% dintre femeile din grupul tratat cu antibiotice au dezvoltat infectia din nou. in cazul grupului tratat cu D-manoza, procentul recurentei a fost de doar 14,6%.
Naturala, sigura, fara efecte adverse2, terapia cu D-manoza, disponibila acum si in Romania, este in mod clar o veste foarte buna pentru persoanele care se confrunta cu infectii urinare recurente sau in cazul celor care sufera pentru prima data de aceasta afeciune.
Femannose-N este un dispozitiv medical unic, foarte eficient in tratamentul cazurilor de cistita acuta fara complicaii si, de asemenea, foarte eficient si in prevenirea cazurilor recurente.
Cu o eficacitate dovedita clinic, vegan, fara gluten, lactoza, conservanti si cu un mod de administrare simplu (continutul pliculetelor va fi dizolvat in apa), Femannose N este deja prima alegere a femeilor din Europa – femeile din Germania, Elvetia, Belgia, Franta si Austria au aratat ca acesta este tratamentul preferat de ele1, iar acum femeile din Romania au ocazia sa faca acelasi lucru.
Pentru mai multe informatii despre acest dispozitiv medical va invitam sa accesati www.farmacialapretmic.ro.
Femannose N poate fi achizitionat din farmaciile Catena, Farmacia la Pret Mic, Sensiblu si HelpNet.
1IMS IQWIA, Sell Out MAT Dec. 2019, date combinate din 5 tari
2Kranjec B. Et al.; World J Urol (2014); 32: 79-84
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.