Un nou pacient din Arges suspectat de botulism a fost trimis la Institutul "Matei Bals" din Capitala

Publicat: 05 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Autoritatile Directiei Sanitar Veterinare Arges au intrat din nou in alerta miercuri dupa-amiaza, dupa ce medicii de la Sectia boli infectioase a Spitalului "Nicolae Balcescu" au raportat ca e posibil sa se confrunte cu un nou caz de botulism, informeaza corespondentul NewsIn.

Este vorba despre un baiat in varsta de 14 ani care prezenta aceleasi simptome ca si celelalte persoane diagnosticate deja cu botulism in urma cu o saptamana. Copilul avea dificultati la inghitire, probleme de vedere si o stare generala de rau. Cadrele medicale de la Sectia infectioase a Spitalului Nicolae Balcescu au decis sa-l transfere pe adolescent la Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, unde sa-i fie administrat ser antibotulinic.

Potrivit directorului adjunct de la Directia Sanitara Veterinara (DSV) Arges, Octavian Boboc, baiatul a mancat si o conserva de peste, dar nu se stie, deocamdata, daca aceasta provine din acelasi lot cu cele 11.000 de conserve aflate sub sechestru.

"Oamenii sunt in alerta dupa ce au aflat despre cele sase persoane diagnosticate cu botulism. In cazul copilului prezentat miercuri la spital nu este decat o suspiciune. Dar, chiar si asa, medicii au decis sa fie transferat la spitalul Matei Bals din Bucuresti, urmand sa fie supus mai multor investigatii si analize. Copilul a afirmat ca a mancat pateu, parizer, rosii, carne de pui si o conserva de peste. Deocamdata nu trebuie sa ne alarmam" a declarat Octavian Boboc.

Rezultate primite de autoritatile sanitare veterinare din Arges privind testele efectuate pe lotul de conserve de peste suspectate ca ar contine toxina botulinica infirma prezenta toxinei. Potrivit directorului adjunct de la Directia Sanitar Veterinara (DSV) Arges, Octavian Boboc, sef al Compartimentului siguranta alimentelor, este foarte posibil ca joi sa fie ridicat sechestrul asigurator de pe cele aproape 11.000 de conserve.

"Rezultatul venit marti de la Institutul Cantacuzino arata ca toxina botulinica este de tip B, care de obicei este asociata cu legumele. Asteptam joi rezultatul de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti si cel mai probabil in decursul aceleiasi zile vom ridica sechestrul asigurator. Nu putem tine conservele blocate in depozite. Am mers din nou la Vladesti si am stat de vorba cu vecinii, care ne-au spus ca i-au auzit pe cei sase muncitori vorbind ca au mancat o tocana care nu a fost buna si au aruncat-o. Este posibil ca intoxicatia sa apara dupa ce au consumat tocana respectiva", a declarat Octavian Boboc.

Directia Sanitar Veterinara Arges a dispus sechestru asigurator pe un lot de 900 de conserve dintr-un hypermarket din Pitesti si pe alte 10.000 de conserve dintr-un depozit din judetul Ilfov, dupa ce sase argeseni s-au intoxicat cu botulism, iar unul dintre ei a decedat. Barbatii, care munceau la un punct de lucru in comuna argeseana Vladesti, au mancat pestele in data de 13 februarie. Cel care s-a simtit foarte rau si s-a prezentat primul la spital a fost chiar patronul firmei de constructii, Ion Birleanu (44 de ani), care suferea, potrivit cadrelor medicale, de hepatita cu virus C. Botulismul a fost agravat si de forma severa de hepatita de care suferea, iar duminica, 1 martie, barbatul a facut septicemie si a decedat.


Citeste si despre:

Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Indicatiile anticonvulsivantelor in tratamentul durerii cronice de spate Cancerul de col uterin. Simptome si tratament Globul faringian sau senzatia permanenta de nod in gat Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Matreata Pesarele vaginale Efectele plantelor in functie de forma de administrare Legatura dintre alaptare si cancerul de san Cum putem preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei