Ce cauzeaza infectia cu virusul Zika?

Actualizat: 30 Ianuarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este virusul Zika?


Focarele de virus Zika in lume sunt rare. Tantarii raspandesc virusul, care provoaca boli usoare la majoritatea oamenilor. Infectia se raspandeste si prin sex de la o persoana infectata. Persoanele insarcinate pot transmite virusul fatului in curs de dezvoltare, ceea ce creste riscul de microcefalie, un defect congenital. Va puteti proteja impotriva muscaturilor de tantari si a infectiei cu Zika.

Virusul Zika este o boala infectioasa care se raspandeste in principal prin muscaturile tantarilor infectati. Pentru majoritatea oamenilor, infectia nu provoaca simptome severe. Cu toate acestea, daca o persoana este infectata in timpul sarcinii, poate creste riscul anumitor malformatii congenitale la un fat in curs de dezvoltare.

Cum se raspandeste virusul Zika?

Este cel mai probabil sa obtineti virusul Zika de la muscatura unui tantar Aedes aegypti. Acesti tantari prospera in climatele tropicale. Tantarul ia virusul cand musca pe cineva infectat cu Zika. Puteti lua virusul daca tantarul infectat va musca si acesta poarta virusul.

Virusul Zika se raspandeste si din:
• Persoana insarcinata infectata pana la fat.
• Sex cu o persoana infectata.
• Transfuzie de sange (extrem de rara)

Puteti lua virusul Zika de mai multe ori?

Persoanele care au virusul Zika par sa dezvolte imunitate. Este putin probabil sa aveti o alta infectie cu Zika, chiar daca sunteti expus din nou la virus.

Cine ar putea lua virusul Zika?

Orice persoana care nu a avut virusul Zika si calatoreste sau locuieste intr-o zona in care este prezent virusul il poate lua.

Ce cauzeaza o infectie cu virusul Zika?

Zika este un virus - in special un flavivirus. Artropodele (insecte cu o coaja exterioara), cum ar fi tantarii si capusele, poarta flavivirusuri. Alte flavivirusuri includ febra dengue si febra galbena.

Care sunt simptomele unei infectii cu virusul Zika?

Multe persoane infectate cu virusul Zika au simptome usoare sau nu prezinta simptome defel. Semnele Zika pot aparea la trei pana la 14 zile dupa infectie si pot dura pana la o saptamana. Este posibil sa experimentati:

• Dureri de ochi si roseata.
Febra.
• Durere de cap.
• Dureri articulare sau dureri musculare.
• Eruptii cutanate.
Acestea sunt cateva semne pe care aceasta infectie le poate da.

Cum este diagnosticata o infectie cu virusul Zika?

Daca prezentati semne de infectie sau ati calatorit intr-un loc cu un focar activ de virus Zika, medicul va poate face un test de sange sau de urina.Testarea ar trebui sa aiba loc cat mai curand posibil, in timp ce aveti simptome.

Cum afecteaza virusul Zika sarcina?

Persoanele insarcinate care iau virusul Zika pot transmite infectia fatului. Virusul creste riscul de microcefalie, un defect congenital care afecteaza dezvoltarea creierului. Bebelusii nascuti cu acest defect congenital au creier si cap de dimensiuni mai mici. CDC recomanda ca femeile insarcinate sa nu calatoreasca in zonele cu focare cunoscute de virus Zika.

Virusul Zika creste si riscul de:
• Greutate mica la nastere (nou-nascuti care cantaresc mai putin de 2 kilograme).
• Avort spontan (pierderea timpurie a sarcinii).
• Travaliu prematur (nasterea inainte de a 37-a saptamana de sarcina).
• Nasterea de bebelusi morti (nasterea unui fat care a murit in uter dupa a 20-a saptamana de sarcina).

Care sunt complicatiile virusului Zika?

Majoritatea oamenilor prezinta simptome usoare. Rareori, o persoana infectata dezvolta sindromul Guillain-Barré. Aceasta conditie face ca sistemul imunitar sa atace sistemul nervos. Simptomele, cum ar fi slabiciunea musculara si paralizia, de obicei dispar in timp.

Cum este gestionata sau tratata o infectie cu virusul Zika?

Nu exista un vaccin sau un medicament specific pentru virusul Zika. Puteti urma acesti pasi pentru a usura simptomele:
• Beti multe lichide.
• Odihniti-va din plin.
• Luati medicamente pentru durere si febra. Nu luati aspirina sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) decat daca testele confirma ca nu aveti febra dengue. Aceste medicamente pot creste riscul de sangerare la persoanele cu febra dengue.

Cum ma pot proteja de tantarii care poarta virusul Zika?

Acesti pasi te pot proteja pe tine si familia ta de muscaturile de tantari:
• Aplicati un agent de respingere a insectelor care este inregistrat la Agentia pentru Protectia Mediului (EPA).
• Scapa de apa statatoare din galeti sau balti din jurul casei tale.
• Stati in casa la amurg si in zori, cand tantarii sunt cei mai activi.
• Tratati imbracamintea si incaltamintea cu permetrina, un insecticid.
• Purtati maneci lungi si pantaloni afara.

Ce altceva pot face pentru a ma proteja impotriva virusului Zika?

Daca tu sau partenerul tau sexual calatoriti intr-o zona cu risc cunoscut de Zika, ar trebui sa folosesti prezervative timp de cel putin trei luni dupa calatorie pentru a preveni sarcina si infectia. O persoana infectata cu virusul Zika poate transmite infectia unui partener prin sex oral, vaginal sau anal. Puteti da virusul cuiva inainte de aparitia simptomelor, in timp ce aveti simptome sau luni mai tarziu. Barbatii sunt infectati mai mult decat femeile. Virusul ramane in sperma unui barbat luni de zile.

Care este prognosticul pentru persoanele care au virusul Zika?

Majoritatea persoanelor care fac virusul Zika se confrunta cu o boala usoara, daca au vreun semn. Cel mai mare risc pentru sanatate este pentru gravide. Fatul poate dezvolta un defect congenital care afecteaza dezvoltarea creierului.
Deoarece virusul se raspandeste si prin actul sexual, ar trebui sa practicati sex in conditii de siguranta timp de cateva luni dupa ce va aflati intr-o zona cu un focar activ de Zika sau in timp ce va recuperati dupa o infectie cu Zika.

Cand ar trebui sa sun doctorul?

Ar trebui sa contactati medicul daca aveti:
• Respiratie dificila.
• Febra mare.
• Slabiciune musculara sau paralizie.
• Probleme de vedere.

Ce intrebari ar trebui sa-i pun medicului meu?

Daca aveti ingrijorari cu privire la virusul Zika, va recomandam sa intrebati medicul:
-Care este cel mai bun mod de a-mi trata simptomele?
-Cum pot preveni raspandirea infectiei la altii?
-Cat timp sunt contagioasa?
-Cum ma pot proteja pe mine si pe cei dragi de tantarii care poarta virusul Zika?
-Sunt in pericol pentru alte probleme?
-Ar trebui sa ma uit la semne de complicatii?

Concluzie

Infectiile cu virusul Zika sunt rare in SUA, dar ocazional apar focare. Daca calatoriti intr-o zona in care virusul este raspandit, ar trebui sa luati masuri pentru a preveni muscaturile de tantari. De asemenea, va trebui sa folositi prezervative pentru a evita raspandirea infectiei la partenerii sexuali cand va intoarceti.

Contactati furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala daca ati fost intr-o zona predispusa la Zika si dezvoltati simptome. Majoritatea oamenilor nu au probleme serioase. Dar gravidele sunt expuse riscului de avort spontan, iar fatul poate dezvolta malformatii congenitale.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16077-zika-virus


Citeste si despre:

Mononucleoza infectioasa cu virus Epstein Barr Infectia cu virusul Norwalk Poliomielita (paralizia infantila) – infectia cu virusul poliomielitic Metode de diagnosticare a infectiilor cu virus hepatitic C Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Virusul herpes simplex Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta? Virusul sincitial respirator Infectia cu streptococ de grup B Virusul ZIKA - simptome, transmitere si diagnostic