Cauze si simptome ale sindromului hemolitic uremic

Actualizat: 17 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sindromul hemolitic uremic ( SHU) este o afectiune care apare in urma distrugerii premature a celulelor rosii din sange.

Boala se caracterizeaza prin insuficienta renala acuta, anemie si o scadere severa, brusca a numarului de trombocite. Trombocitele au un rol esential in coagularea sangelui.

Insuficienta renala apare pentru ca vasele de sange de la nivelul acestora se infunda cu cheaguri.

Cele mai multe cazuri de sindrom hemolitic uremic se dezvolta la copii dupa o perioada cuprinsa intre 2 si 14 zile de diaree – episoade care sunt de multe ori sangeroase - din cauza infectiei cu o anumita tulpina a bacteriei Escherichia coli ( E. coli )

Cauze ale aparitiei sindromului hemolitic

E. coli se refera la un grup de bacterii care se gasesc in mod normal in intestine la oameni sanatosi si animale. Dintre sutele de tipuri de E. coli, majoritatea sunt inofensive.

Unele tulpini de E. coli sunt insa responsabile pentru infectii grave, inclusiv cele care pot duce la sindromul hemolitic uremic. Se pot gasi in carne, bazine de inot sau lacuri contaminate cu fecale.

La majoritatea persoanelor care sunt infectate cu E. coli nu se va dezvolta sindromul hemolitic uremic. Responsabile sunt unele tipuri de E.coli, care produc o toxina puternica denumita Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc aceasta toxina se numesc Shiga toxina E.coli sau STEC sau E.coli enterohemoragica.

Potrivit Ministerului Sanatatii, SHU este o complicatie majora care este un tip de insuficienta renala si apare la circa 10% din cazurile de boala diareica produse de STEC si care apare mai ales la copiii cu varsta intre 0-5 ani si la persoanele in varsta.

Si adultii pot dezvolta sindrom hemolitic uremic dupa o infectie cu E. coli, dar boala poate sa apara si in urma administrarii unor medicamente, cat si in urma unor infectii. Si femeile insarcinate sunt mai predispuse la aceasta afectiune.

Cu toate ca sindromul hemolitic uremic este o afectiune grava, tratamentul adecvat, administrat in timp util, duce la o recuperare completa pentru cele mai multe persoane.

Semnele si simptomele sindromului hemolitic uremic:

- diaree cu sange
- varsaturi
- durere abdominala
- paloare a pielii
- oboseala, iritabilitate
- febra mare
- prezenta sangelui in urina
- icter
- confuzie
- convulsii
- letargie
- mici vanatai, inexplicabile, sangerari la nivelul nasului si al gurii

Este important ca parintele care observa aceste simptome la copilul sau sa mearga de urgenta la medic.
In ceea ce priveste complicatiile care pot aparea, este vorba despre insuficienta renala, accident vascular cerebral, infarct, perforarea intestinelor, pancreatita acuta.

Factori de risc

Cel mai mare grad de risc il au copiii sub varsta de 5 ani, persoanele care au un sistem imunitar slabit, dar si varstnicii.

Metode de diagnostic

Pentru a fi identificata prezenta sindromului hemolitic uremic, este necesara efectuarea unor teste de sange. Este vorba despre hemoleucograma completa, dar si despre ionograma si creatinina. Sumarul de urina este, de asemenea, esential in ceea ce priveste stabilirea diagnosticului. Un alt examen, coprocultura, este important in stabilirea diagnosticului. Poate fi nevoie si de efectuarea unor teste genetice.

Tratamentul

In ceea ce priveste tratamentul, poate fi nevoie de transfuzii de sange si de plasma, dar si de reechilibrare hidroelectrolitica, pentru ca pacientii sufera de deshidratare severa. Se poate impune si efectuarea de dializa, pentru a scoate din organism fluidele pe care rinichii nu le pot elimina.

Cum poate fi prevenit SHU

Este foarte important ca legumele si fructele sa fie foarte bine spalate, inainte de a fi consumate. Carnea si ouale trebuie sa fie foarte bine fierte, la temperaturi de peste 70 de grade Celsius.

Trebuie evitat consumul de lapte nepasteurizat. Se impune spalarea mainilor de fiecare data dupa utilizarea toaletei sau dupa ce schimbarea scutecelor bebelusilor. Schimbarea hainelor este recomandata imediat dupa ce o persoana a intrat in casa.

Parintii nu trebuie sa le adminsitreze copiilor medicamente fara recomandare de la medic.


Citeste si despre:

E. coli si sarcina Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala Trombocitopenia Ce este tromobocitopenia si cum poate fi diagnosticata? Mononucleoza infectioasa cu virus Epstein Barr Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta? Infectia cu Escherichia coli Infectiile bacteriene Enterocolita acuta – semnele care trebuie sa te trimita la medic! Anemia hemolitica