Candida intertrigo

Publicat: 15 Octombrie 2012 | Actualizat: 07 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

GeneralitatiCandidoza intertrigo este infectia cu fungi de tip candida, localizata in pliurile cutanate de la nivelul abdomenului, axilei, sanilor sau gatului. Candidoza intertrigo se poate dezvolta ca o infectie primara sau secundara si este tratata la fel ca orice alta infectie cutanata cu candida, cu medicamente care au rolul de a elimina fungii si unele recomandari de igiena, pentru a preveni infectiile viitoare.

Cei care au mai multe pliuri cutanate si traiesc intr-un mediu cald sau cu umidiate crescuta, sunt mai susceptibili sa dezvolte infectia si ar trebui sa beneficieze de unele ingrijiri preventive proactive, pentru a limita sansele de a dezvolta candida.

Simptome si evolutie


La pacientii cu candida intertrigo, zona dintre cutele pielii devine rosie si iritata. Pacientul experimenteaza mancarime, durere, fisuri sau exfoliere si rani cu lichid. In cazul in care conditia nu este tratata, fungii se pot raspandi, iar pielea poate avea un miros puternic neplacut.

Medicamentele antifungice pot fi administrate local sau oral, pentru a distruge fungii. Este indicat sa va spalati pielea afectata, cu sapunuri ce au pH neutru si apoi sa uscati zona, pentru a limita raspandirea infectiei.


Candidoza intertrigo este o infectie care ar putea persista, indiferent de tratament. Pliurile pielii tind sa fie calde si sa mentina umeazeala, devenind un mediu perfect pentru fungi.

Scarpinatul poate irita pielea si o poate face mai predispusa la iritatii. Cei afectati de intertrigo trebuie sa poarte haine largi, confortabile, din bumbac si alte fibre naturale, pentru ca pielea sa respire in timpul tratamentului. Hainele stramte care limiteaza circulatia aerului catre piele, pot agrava infectia.

Tratament


- Igiena - Unele dintre cele mai bune forme de tratament pentru candida intertrigo este practicarea unei igiene adecvate. Infectia ar putea fi trecuta usor cu vederea, atunci cand se practica igiena zilnica, intrucat ar putea sa apara in portiuni ale pielii mai dificil de observat. Spalarea cu sapun antibacterian a pliurilor pielii si a altor zone in care s-ar putea declansa afectiunea, ar putea ajuta la ameliorarea si prevenirea acestei probleme.


- Imidazol pentru uz topic - Un alt mod de a trata candida intertrigo este utilizarea de imidazol pentru uz topic (medicament antifungic aplicat direct pe zona afectata). In functie de doza, acest medicament poate actiona dupa prima aplicatie sau poate fi necesara aplicarea lui mai multe zile. Fluconazolul administrat pe cale orala si itraconazolul pot fi prescrise la unii bolnavi, dar acestea nu sunt la fel de eficiente ca aplicarea topica.


- Evitarea umiditatii zonei afectate - Zona afectata va fi pastrata uscata. Umiditatea este mediul propice pentru ca fungii de candida sa prospere. Eliminarea umezelii ajuta la distrugerea ciupercii si previne dezvoltarea infectiei. Pentru zonele mici, cum ar fi zona buricului, poate fi eficienta utilizarea de tampoane de bumbac, pentru preintampinarea infectiilor viitoare si vindecarea celor curente. Folosirea de pulberi absorbante poate fi utila pentru indepartarea umezelii din cutele si faldurile pielii.

- Pierderea in greutate - Un tratament de lunga durata sau chiar permanent pentru candida intertrigo este cel compus din dieta si exercitii fizice.


Este foarte important sa faceti tratament pentru vindecarea candidei intertrigo. Infectia s-ar putea raspandi si, daca apare in zona inghinala ar putea ajunge chiar si la organele interne.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Candida

Candidoza cutanata

Importanta Calciului pentru organism

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Cum puteti recunoaste candidoza cutanata si cum se poate trata?

Bolile de piele

Tipuri de candidoze