Stiati ca lipsa dintilor provoaca imbatranire prematura?

Actualizat: 10 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Pierderea unuia sau a mai multor dinti nu este neaparat consecinta unei igiene orale deficitare.

Cariile dentare sau bolile gingivale nu sunt singurele responsabile pentru pierderea dintilor – accidentele, starea de sanatate a intregului organism sau conditiile de munca sunt alte cateva cauze importante.

Sanatatea dintilor este foarte mult influentata insa si de stres, dar si de tutun si alcool, factori care cauzeaza, printre altele, si probleme gingivale, eroziuni dentare sau respiratie neplacuta.

Lipsa dintilor are consecinte serioase asupra intregii cavitati bucale, nu numai asupra dintilor invecinati, asa cum s-ar putea crede, de aceea stomatologii recomanda sa se ia masuri imediate. Daca se asteapta prea mult, intervine pierderea de os, iar dintii invecinati, ramasi fara sprijin, incep sa migreze si masticatia devine foarte dificila in acea zona. Daca nu se iau masuri repede, si acesti dinti pot fi pierduti.

Dintii aflati pe arcada opusa sunt si ei afectati, pentru ca, incercand sa se puna in functiune, incep sa iasa din maxilar. Masticatia dificila antreneaza alte probleme de sanatate – sunt preferate alimentele moi, ceea ce afecteaza alimentatia si poate provoca pe viitor boli gastro-intestinale. In plus, dintii restanti sunt suprasolicitati si supusi migrarii.

Din pacate, atunci cand ne confruntam cu lipsa unuia sau a mai multor dinti, acest lucru nu ne afecteaza doar fizic, ci si psihic, ajungand sa provoace si depresii. Mai ales atunci cand este implicata zona frontala, pierderea dintilor presupune un stres continuu, pentru ca persoana afectata incearca in permanenta sa-si ascunda problema.

Atunci cand sunt pierduti dinti din zonele laterale, persoanele afectate tind sa neglijeze problema, tocmai pentru ca zonele respective sunt mai putin vizibile. Din pacate, multa lume nu este constienta ca, oricare ar fi zona implicata, obrajii nu mai sunt sustinuti, iar acest lucru are consecinte profunde asupra fizionomiei: ridurile existente devin si mai profunde, obrajii cad, buzele sunt impinse in spate, dand senzatia de aspect brusc imbatranit. Uneori, imbatranirea provocata de pierderea dintilor este chiar socanta – exista persoane care arata chiar si cu 10 ani mai in varsta.

Medicii stomatologi recomanda implanturile dentare drept cea mai buna solutie pentru inlocuirea dintilor pierduti. In cazul in care lipsesc multi dinti, se poate apela si la proteza dentara mobila, insa aceasta are si aspecte deficitare: acomodarea greoaie, problemele legate de masticatie si alimentatie, leziunile gingivale sunt doar cateva dintre neajunsurile de care se tem oamenii atunci cand li se recomanda aceasta solutie.

Din fericire, exista acum si posibilitatea de opta pentru o proteza fixa pe implanturi, care rezolva toate problemele legate de protezele mobile: nu se misca, riscul de a provoca leziuni la nivelul gingiei este redus, alimentatia si vorbirea nu sunt afectate, iar aspectul fizic este imediat imbunatatit, intinerit.

Daca, din orice motiv, sunteti afectat de lipsa dintilor, nu trebuie sa lasati aceasta problema sa va afecteze. Exista acum solutii extrem de eficiente pentru inlocuirea dintilor lipsa, nu trebuie decat sa mergeti la stomatolog si sa vedeti care dintre acestea este cea mai potrivita in cazul dvs.!


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Agenezia dentara - cauze, simptome si solutii pentru lipsa dintilor Cauze banale care pot provoca imbatranirea prematura Importanta pastrarii integritatii arcadelor dentare Dieta pentru prevenirea ridurilor Metode de tratament pentru strungareata Emfizemul De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Cat de periculos este zaharul pentru organism? Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii Legea pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun Cancerul: intrebari si raspunsuri Boli cauzate de deficitul de proteine Cum putem recunoaste un accident vascular cerebral ? 6 bariere in calea pierderii in greutate