RMN-ul de san – recomandat in diagnosticul cancerului mamar

Actualizat: 22 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Cancerul mamar – generalitati


Studiile clinice efectuate pana in prezent demonstreaza o incidenta crescuta a cancerului mamar in randul femeilor trecute de varsta de 40 de ani si este considerata principala cauza de mortalitate in ceea ce priveste sexul feminin. Este de inteles de ce diagnosticul precoce al acestei patologii are un impact major in initierea tratamentului necesar pentru o evolutie favorabila a bolii, cresterea sanselor de vindecare si supravietuirea pacientelor care dezvolta aceasta afectiune.

La nivel global, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat cancerul mamar drept cea mai frecventa neoplazie intalnita in populatia feminina, cu o incidenta in crestere, motiv pentru care sunt disponibile programe de screening pentru depistarea acestei afectiuni, iar femeile trebuie sa stie si sa beneficieze de acestea. Cel mai frecvent se dozeaza markerii tumorali specifici si se efectueaza teste imagistice de tipul ecografiei si al rezonantei magnetice (RMN) pentru depistarea acestei patologii.

Factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de san

Femeile care au trecut de varsta de 40 de ani sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta afectiune. Antecedentele familiale predispun si ele in proportie de aproximativ 5-10% spre aparitia cancerului mamar. Exista si anumite mutatii genetice (BRCA1, BRCA2, NBN, TP53) care cresc susceptibilitatea pentru instalarea acestuia.

De asemenea, menstruatiile atipice din timpul vietii fertile (fie precoce, fie dureroase sau cu alte modificari), fibroadenomul, hiperplaziile mucoasei uterine sau ale glandelor secretorii de la nivelul tesutului mamar, prima sarcina aparuta dupa varsta de 30 de ani sau absenta nasterilor, precum si instalarea tardiva a menopauzei dupa varsta de 55 de ani, reprezinta alti factori de risc care pot predispune la dezvoltarea formatiunilor tumorale ale glandei mamare.

Diagnostic

Autoexaminarea periodica prin palpare a glandei mamare este un prim pas in examinarea acesteia. In acest fel, pacienta poate constata daca prezinta sau nu formatiuni nodulare la nivelul sanilor, modificari de forma, culoare si poate observa daca formatiunea respectiva si-a modificat forma, consistenta si dimensiunile. Mamografia si ecografia glandei mamare, urmata si de o punctie biopsie daca medicul indica acest lucru, este o alta modaliatate de evaluare a acestui tesut.

De asemenea, pentru stabilirea unui diagnostic corect investigatiile imagistice sunt de real folos, aici fiind luata in considerare si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM/RMN) datorita reproducerii cu fidelitate compozitiei tesuturilor de la nivelul organismului, implicit si la nivelul glandei mamare.

Imagistica prin Rezonanta Magnetica -IRM/RMN- in diagnosticul cancerului mamar

Aceasta examinare imagistica are la baza utilizarea unui camp magnetic de intensitate crescuta prin intermediul caruia se obtin imagini de rezolutie inalta. Procedura este una neiradianta, cu o sensibilitate mare in diagnosticul cancerului mamar oferind posibilitatea decelarii unor leziuni de cativa milimetri pe care alte teste imagistice le-ar putea omite.

Cu ajutorul RMN- ului mamar se obtin imagini clare si detaliate atat in ceea ce priveste afectiunile de natura benigna de tipul formatiunilor chistice sau a fibroadenoamelor, precum si a patologiilor maligne.

Indicatiile efectuarii RMN ului de san

Imagistica prin Rezonanta Magnetica este utilizata ca metoda de screening in cazul pacientelor care se afla in categoria de risc crescut pentru a dezvolta aceasta afectiune. In aceasta categorie se incadreaza acele femei care prezinta in istoricul familial rude de gradul I cu acest diagnostic si a caror risc de a suferi de cancer mamar a fost evaluat la peste 20%, femeile care detin mutatii genetice specifice acestei afectiuni sau cele care au beneficiat de radioterapie toracica inainte de varsta de 30 de ani. Pentru ca diseminarea celulelor tumorale se realizeaza preponderent pe cale limfatica, RMN ul se utilizeaza astfel pentru monitorizarea si evaluarea adenopatiilor axilare care reprezinta cele mai frecvente statii de propagare la nivelul tesutului limfatic.

Alta indicatie de utilizare a RMN ului in cancerului de san este pentru finetea pe care o ofera diagnosticului in cazul unor rezultate mai slab concludente obtinute in urma examenului clinic, a mamografiei sau a efectuarii ecografiei mamare. Stadializarea preoperatorie a formatiunilor maligne sau care necesita interventie chirurgicala se realizeaza tot cu ajutorul rezonantei magnetice.

De asemenea, RMN ul de san se poate utiliza si pentru monitorizarea chimioterapiei neoadjuvante, pentru diagnosticul recidivelor tumorale la nivel local, precum si pentru evaluarea periodica a protezelor mamare in cazul femeilor care au beneficiat de aceasta intervantie chirurgicala.

Cum se realizeaza RMN ul de san?

Este util de stiut faptul ca modificarile hormonale intervin atat la nivelul uterului, cat si in cazul tesutului mamar, prin urmare se recomanda ca efectuarea RMN ului de san sa fie efectuata intre zilele 6 si 14 ale ciclului menstrual pentru a evita rezultatele fals pozitive sau fals negative. Acest lucru se ia in calcul in ceea ce priveste femeile aflate la varsta fertila, pentru pacientele aflate la menopauza aceasta investigatie se poate efectua oricand.

Pacientei trebuie sa i se comunice ca trebuie sa stea nemiscata in timpul investigatiei pentru a limita imaginile artefactate care ar ingreuna stabilirea diagnosticului. Examinarea presupune initial administrarea de substanta de contrast pe baza de gadoliniu, intravenos, iar fara aceasta se pot examina doar implanturile protetice.

Procedura nu prezinta disconfort pentru pacienta si nu este dureroasa. Pacientelor care alapteaza li se recomanda intreruperea alaptarii timp de 24 de ore dupa administrarea substantei de constrast, iar daca amanarea este posibila, se poate efectua la trei luni dupa stoparea alaptarii. Daca leziunile decelate la nivelul glandei mamare au beneficiat de radioterapie, se va astepta aproximativ 12-18 luni pentru a afectua un RMN de san pentru controlul recidivelor.

Rezultatele obtinute se coreleaza cu tabloul clinic si cu celelalte date obtinute in urma mamografiei, a ecografiei mamare si/sau a punctiei biopsie. De mentionat este faptul ca aceasta investigatie imagistica nu inlocuieste efectuarea punctiei biopsie in cazul leziunilor incadrate ca fiind suspecte sau incerte la celelalte examinari imagistice efectuate.

Ce contraindicatii prezinta RM ul de san?

Tinand cont de faptul ca se utilizeaza substanta de contrast, iar unii pacienti pot fi alergici la aceasta, femeile cu teren alergic, precum si cele cu functie renala afectata trebuie mai atent monitorizate.

Utilizarea campului magnetic pentru aceasta procedura diagnostica face ca pacientele cu proteze valvulare metalice, pacemaker cardiac, stenturi, clipsuri, stimulator neuronal sau orice alt tip de implant metalic, sa prezinte contraindicatie pentru acest tip de investigatie. Nu in ultimul rand, tinand cont de aparatul care efectueaza aceasta examinare, persoanele care sufera de claustrofobie pot avea oarecare dificultati in a fi supuse acestei proceduri de diagnostic.

Concluzii

RMN ul de san este o investigatie imagistica utilizata alaturi de mamografie, ecografie si punctie biopsie, in diagnosticul cancerului de san. Aceasta procedura utilizeaza campul magnetic pentru obtinerea unor imagini clare si detaliate ale tesuturilor corpului si face posibila depistarea unor formatiuni mai mici care ar putea trece neobservate in cazul altor investigatii imagistice. De asemenea, este o investigatie nedureroasa, nu iradiaza pacienta si ofera detalii importante in depistarea afectiunii in stadiile precoce, fapt care permite initierea terapiei si posibilitatea vindecarii.

Bibliografie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30659696/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/diagnosis-treatment/drc-20352475


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța

Citeste si despre:

Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani? Cancer de san - factori de risc, analize, diagnostic si tratament Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Cancerul ovarian 15 simptome de cancer ignorate de barbati Cancerul pulmonar Ghid despre cancerul la san Cancerul mamar la barbat
Cere sfatul medicului ×