Ecografia Doppler a arterelor cervicale

Actualizat: 19 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Arterele care iriga creierul cu sange trec prin regiunea cervicala (a gatului). La acest nivel ele sunt usor de explorat cu ajutorul ultrasunetelor.

Aceste artere sunt cele doua artere carotide interne (dreapta si stanga) care iriga cea mai mare parte a creierului in portiunea anterioara (din fata) si cele doua artere vertebrale (dreapta si stanga) care iriga portiunea posterioara (din spate) a creierului, cat si cerebelul (creierul mic) si trunchiul cerebral (portiunea sistemului nervos care face legatura dintre maduva spinarii si creier).

Cu ajutorul ultrasunetelor, pot fi vizualizate si explorate in regiunea cervicala si arterele carotide comune, arterele carotide externe si arterele subclavii.

Metoda de exploarare ultrasonica

Metoda de explorare ultrasonica se bazeaza pe receptionarea de catre aparatul ecografic a ecourilor pe care structurile anatomice explorate le emit in urma contactului acestora cu undele pe care le emite sonda aparatului.

Undele folosite de ecograf sunt ultrasunetele, care sunt vibratii cu o frecventa mai mare decat sunetele (ultrasunetele nu pot fi auzite de urechea umana).

Ultrasunetele sunt emise si receptionate de sonda aparatului ecograf, sonda continand cristale piezoelectrice, care vibreaza in contact cu un curent electric slab.

Structurile anatomice spre care sunt trimise ultrasunetele le pot absorbi pe acestea (ex structurile moi, lichidiene sau grasoase), le pot reflecta, trimitand inapoi ecouri, sau le pot dispersa.

Aparatul analizeaza ecourile ultrasunetelor de la structurile anatomice si creeaza o imagine in timp real a acestor structuri.

In cazul nostru, putem vedea vasele de sange (artere sau vene), putem vizualiza peretii acestor vase, putem vedea, de asemenea, depunerile de colesterol de pe peretii arterelor (placile aterosclerotice) si putem vedea daca vasul de sange este ingustat (stenozat) sau astupat prin cheaguri de sange.

De asemenea, se poate vedea daca depunerile de colesterol si grasimi de pe peretii arterelor au caracter de periculozitate, adica au risc mare de a forma la nivelul lor cheaguri de sange care pot bloca arterele si astfel pot determina accidente vasculare. Aceste imagini reprezinta ecografia bidimensionala.

Aparatul poate analiza insa si ecourile emise de coloana de sange in miscare prin artere sau vene.

La baza acestei analize sta efectul fenomenul descris de fizicianul austriac din secolul XIX, Christian Doppler (variatia frecventei unei unde emise sau reflectate de un obiect in miscare fata de un receptor stationar). De aceea, metoda se numeste Doppler.

Cu ajutorul acestei metode se poate evidentia viteza de curgere a sangelui, modul de curgere a sangelui prin artere (curgere lina, laminara sau curgere cu vartejuri, turbioane, adica turbulenta).

Aparatul evidentiaza aceasta curgere a sangelui prin sunete si prin imagini. Imaginile sunt fie sub forma unui grafic al vitezelor, fie sub forma de culori care apar in interiorul imaginii arterei si care arata direct modul in care curge sangele.

Ecografia Doppler

Ecografia Doppler a vaselor cervicale poate arata starea vaselor, gradul de ateroscleroza si de risc de accident vascular cerebral, stenozele (ingustarile) acestor vase sau ocluziile (blocajele) acestor vase, daca exista placi de aterom periculoase, cu risc de accident vascular sau daca exista trombi (cheaguri) in artere sau daca exista o disectie (despicare) a peretelui vasului de singe.

Ecografia Doppler poate sa identifice fie riscul de accident vascular cerebral, fie chiar sursa, cauza arteriala a unui accident vascular cerebral.

Astfel, aceasta metoda permite orientarea tratamentului spre medicamente, sau uneori spre chirurgie (largirea arterei printr-o operatie) sau interventie prin cateterism (se introduce o sonda cu balonas in artera, se umfla balonasul, se largeste artera si apoi acolo se lasa o plasa metalica, adica un stent, care impiedica reastuparea vasului).

Daca se observa ingrosari ale peretelui arterelor de la nivelul gatului, sau daca se evidentiaza placi de aterom (depuneri de grasime si colesterol) in acesti pereti, acest lucru este un semnal de alarma si pentru vasele inimii, arterele coronare, care pot prezenta si ele modificari asemanatoare si atunci exista risc de infarct miocardic.

In concluzie, ecografia Doppler a arterelor cervicale este o metoda simpla, lipsita de pericole pentru pacient, si care poate da foarte multe informatii despre arterele pacientului si despre modul cum circula sangele prin aceste artere, evidentiind riscul de accident vascular cerebral, sau cauza unui accident vascular cerebral, ori tragand un semnal de alarma in privinta riscului de infarct miocardic.

Aceasta metoda este foarte utila pentru stabilirea unui tratament adecvat, medicamentos, si, uneori chirurgical sau interventionist.

Dr. Irina Mirela Protosevici
Medic primar neurologie clinica Medas Professional


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012
Cere sfatul medicului ×