Ecografia Doppler a arterelor cervicale

Actualizat: 13 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


Ecografia doppler a regiunii cervicale, permite, cu ajutorul ultrasunetelor, vizualizarea si explorarea arterele carotide comune, arterele carotide externe/interne si arterele subclavii.

Cele doua artere carotide interne (dreapta si stanga)  iriga cea mai mare parte a creierului in portiunea anterioara (din fata) si cele doua artere vertebrale (dreapta si stanga)  iriga portiunea posterioara (din spate) a creierului, cat si cerebelul (creierul mic) si trunchiul cerebral (portiunea sistemului nervos care face legatura dintre maduva spinarii si creier).

Metoda de exploarare ultrasonica

In prezent, ultrasonografia, reprezinta investigatia folosita initial pentru evaluarea vaselor, atat din punct de vedere morfologic, cat s hemodinamic. Ecografia doppler este o investigatie neinvaziva, fara riscuri si poate fi efectuata cu usurinta in cabinetul medical.

Din punct de vedere tehnic, ecograful emite ultrasunete care au o anumita frecventa, acestea strabat straturile tesuturilor si se reintorc dar cu o intensitate mai redusa.

Examinarea arterelor carotide se va face pornind de la artera carotida comuna, continuand cu bifurcatia ei, ulterior artera carotida externa, respectiv interna.

Conform ghidurilor in vigoare, principalele indicatii pentru efectuarea ecografiei doppler la nivelul arterelor carotide sunt:

-pacienti cu patologie neurologica(avc);

- afectarea vederii;

-pacienti cu afectiuni cardiovasculare;

-boli arteriale inflamatorii;

Clasificarea actuala, permite incadrara placior de aterom in 5 clase distincte, insa o atentie deosebita trebuie acordata morfologiei placii, intrucat o placa moale, neregulata se asociaza cu un risc crescut de progresie si evenimente cardiovasculare nedorite.

Astfel, aceasta metoda permite orientarea tratamentului spre tratament medicamentos, sau uneori spre chirurgie (largirea arterei printr-o operatie) sau interventie prin cateterism (se introduce o sonda cu balonas in artera, se umfla balonasul, se largeste artera si apoi acolo se plaseaza un stent, care impiedica ocluzia vasului).

Interpretarea rezultatelor si clasificarea stenozelor

Ecografia Doppler a arterelor cervicale permite nu doar vizualizarea morfologiei vasculare, ci si cuantificarea severitatii stenozelor prin masurarea vitezei fluxului sanguin. Stenozarea arteriala este clasificata in functie de procentul de ingustare a lumenului vasului:

Stenoza usoara: Ingustarea vasului sub 50%, cu modificari minime ale vitezei fluxului sanguin.

Stenoza moderata: Ingustare intre 50% si 70%, asociata cu o crestere semnificativa a vitezei de flux sanguin.

Stenoza severa: Ingustarea lumenului vascular peste 70%, ceea ce poate duce la o scadere critica a fluxului sanguin si cresterea riscului de accident vascular cerebral.

Ocluzie completa: Flux sanguin absent, indicand o inchidere totala a vasului.

Evaluarea morfologiei placilor ateromatoase

Este esential sa se identifice tipul de placa ateromatoasa, deoarece caracteristicile morfologice influenteaza riscul de embolizare si aparitia evenimentelor ischemice. Placile pot fi:

Urmarirea si reevaluarea pacientilor

In functie de severitatea leziunilor detectate, pacientii pot necesita reevaluari periodice. De exemplu:

Pacientii cu stenoze usoare-moderate ar putea fi monitorizati la fiecare 6-12 luni pentru a urmari progresia bolii.
Pacientii cu stenoze severe sau placi instabile pot necesita interventii mai frecvente sau tratament chirurgical.

Rolul ecografiei Doppler in managementul bolilor vasculare

Ecografia Doppler a arterelor cervicale este un instrument esential in managementul bolilor vasculare, ajutand la:

Decizia terapeutica intre tratamentul medicamentos si interventia chirurgicala.

Evaluarea eficacitatii tratamentului si ajustarea acestuia in functie de progresia bolii.

Monitorizarea pacientilor post-interventie pentru a detecta eventualele restenozari.

In concluzie, ecografia Doppler a arterelor cervicale este o metoda de diagnosticare si monitorizare vitala, neinvaziva, care ofera informatii esentiale pentru prevenirea si gestionarea afectiunilor cerebrovasculare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Policlinica OCH Constanța
Tel: 0241480400
Constanta, Strada Flămânda Nr. 19, Constanța
Biomedica Servicii Medicale
Tel: 0233231513
Piatra-Neamt, Bulevardul Decebal 4, Piatra Neamț, 610012

Citeste si despre:

Ecografia abdominala - ce patologii se pot depista? Reguli ce trebuie respectate inainte de efectuarea unei ecografii Rolul ecografiei toracice in monitorizarea afectiunilor pulmonare Ecografia tiroidiana: scop, procedura si beneficii Diagnosticul radio-imagistic in infertilitatea feminina Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Ulcerele venoase Sindromul WAGR Analize recomandate in functie de patologii Stenoza subglotica la copii Stenoza aortica