Rolul hormonilor tiroidieni

Actualizat: 21 Februarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este glanda tiroida?


Glanda tiroida este o glanda endocrina, de dimensiuni mici, situata in loja anterioara a gatului, chiar sub laringe. Are forma de fluture, fiind formata dintr-o portiune ingusta centrala si doi lobi laterali, de o parte si de alta a traheei. O glanda tiroida normala, sanatoasa, nu este de regula vizibila si este foarte dificil de palpat din exterior.

Glanda tiroida produce hormonii tiroidieni, esentiali pentru metabolismul fiecarei celule din organism. Prin controlul metabolic, hormonii tiroidieni controleaza functia cardiaca, digestiva, musculara, precum si dezvoltarea sistemului nervos si a celui osos. Pentru ca sinteza acestor hormoni sa se produca, este nevoie de iod. Celulele specializate in sinteza hormonilor tiroidieni au abilitatea de a extrage si a absorbi iodul din circulatia sangvina, incorporandu-l apoi in hormoni.

Controlul sintezei si eliberarii de hormoni tiroidieni

Pentru a fi declansata sinteza si eliberarea hormonilor tiroidieni, este nevoie de un semnal. Semnalul vine de la o alta glanda, numita glanda hipofiza sau glanda pituitara, situata la baza creierului. Glanda hipofiza are principalul rol de a elibera factori stimulatori hormonali, avand influenta asupra numeroase glande din organism, inclusiv glanda tiroida.

Glanda hipofiza produce ceea ce se numeste TSH-hormon stimulator tiroidian. TSH circula prin sange pana la nivelul tiroidei, semnaland daca este nevoie sa elibereze hormoni, si in ce cantitate. Nivelul de TSH din organism creste sau scade, in functie de nivelul de hormoni periferici, Astfel, atunci cand cantitatea de hormoni tiroidieni in circulatia perfierica este mica, creste productia de TSH si astfel de hormoni tiroidieni. In situatia opusa, cand cantitatea de hormoni este mare, scade productia de TSH si astfel de hormoni tiroidieni.

In calea metabolica a hormonilor tiroidieni, exista un al treilea factor. Glanda hipofiza elibereaza TSH in functie de nivelul de hormoni din circulatie, dar poate fi reglata si prin semnale primite de la hipotalamus.

Hipotalamusul este o structura ce face parte din creier si este situata chiar deasupra hipofizei, fiind conectata prin aceasta atat prin fibre nervoase, cat si prin vase de sange. Hipotalamusul elibereaza propriul factor reglator, si anume TRH-hormon eliberator tirotropin. TRH (hipotalamus) odata eliberat, va stimula productia si eliberarea TSH (hipofiza), care va stimula sinteza si eliberarea hormonilor tiroidieni (glanda tiroida). Acest lant format in final reprezinta calea fina de reglare a activitatii glandei tiroide, in functie de necesitatile metabolice, fiind numit si tractul hipotalamo-hipofizo-tiroidian.

Hormonii produsi in glanda tiroida

Glanda tiroida elibereaza 2 tipuri de hormoni tiroidieni: tiroxina sau T4 si triiodotironina sau T3. Dintre acestea, T3 este metabolitul cu adevarat activ, in timp ce T4 este o forma inactiva, numita prohormon. Ambii hormoni, T3 si T4 se formeaza pe baza unui precursor comun, tirozina, care apoi va fi iodata si transformata in hormoni tiroidieni.

Majoritatea cantitatii de T3 din organism este produsa insa in tesuturile periferice, prin conversia T4 la T3. Astfel, glanda tiroida produce 80% din tiroxina din organism si 20% din triiodotironina din organism. Odata ajuns in circulatie, T4 este deiodat, ceea ce inseamna ca pierde o molecula de iod, ajungand la forma activa de T3. Enzimele care fac acest lucru se gasesc preponderent la nivelul ficatului si rinichiului.

In plus fata de acestia, glanda tiroida produce si un hormon numit calcitonina. Calcitonina este produsa in alt tip de celule de la nivelul glandei, numite celule C, nefiind astfel plasata in aceeasi categorie cu T3 si T4. Calcitonina are ca rol principal reglarea nivelului de calciu si fosfat din sange, importante pentru sanatatea si integritatea sistemului osos.

Rolurile hormonilor tiroidieni

Stiind ca acestia sunt implicati in metabolsimul tuturor celulelor din organism, hormonii tiroidieni au roluri asupra mai multor organe si sisteme. Acestea includ:
• Regleaza rata de ardere a kilocaloriilor, influentand cresterea sau scaderea in greutate
• Incetinesc sau cresc frecventa cardiaca
• Rol esential in dezvoltarea sistemului nervos in viata fetala si imediat post-natala. Astfel influenteaza functia cerebrala in viata de adult
• Scad sau cresc temperatura corporala
• Influenteaza rata de golire gastrica si astfel viteza cu care alimentele strabat sistemul digestiv
• Controleaza contractia musculaturii scheletice si netede
• Controleaza rata de apoptoza (moarte celulara) si rata de regenerare celulara

Disfunctii ale producerii de hormoni tiroidieni

In mod normal, glanda tiroida, cu ajutorul tractului reglator, produce o cantitate exacta si optima de hormoni tiroidieni, astfel incat metabolismul sa functioneze bine si echilibrat.
Totusi, sistemul de reglare a producerii poate fi uneori compromis, rezultand hipersecretie sau hiposecretie de hormoni tiroidieni. Atunci cand glanda tiroida produce o cantitate prea mare de T3 si T4, afectiunea poarta numele de hipertiroidism, iar cand produce o cantitate prea mica, hipotiroidism. In aceste situatii, metabolismul este dat peste cap si apar multiple afectiuni organice, in mai multe sisteme.

Valori normale

Pentru a doza nivelul de hormoni tiroidieni, este nevoie de teste din sangele periferic. Se preleveaza o proba de sange din care, in laborator, se vor doza cel mai des nivelul de TSH si de T4 liber. Fiecare laborator are valorile sale de referinta, considerate valori normale, insa in majoritatea cazurilor ele corespund si nu difera foarte mult.

Valoarea normala a TSH este cuprinsa in intervalul 0.5 – 5 mIU/L. Sarcina, varsta inaintata, istoricul de afectiuni tiroidiene pot influenta aceste valori.

Valoarea normala pentru T4 liber este cuprinsa in intervalul 0.7- 1.9 ng/dL. Persoanele ce iau medicamente cu influenta asupra metabolismului tiroidian, precum si cele cu istoric de afectiuni tiroidiene, vor avea alt nivel de T4 si deci un posibil alt interval de referinta.

Nivelul de T4 total si de T3 total indica atat cantitatea de T4 si T3 legati de proteine, cat si cantitatea libera. Aceste valori sun influentate de numerosi factori, precum medicamente, hormoni sexuali, afectiuni hepatice. Valoarea normala a T4 total variaza de la 5 la 12 μg/dL. Valoarea normala a T3 total variaza de la 80 la 220 ng/dL.

Nivelul de T3 liber nu este dozat de rutina, nefiind un indicator fidel al functiei tiroidiene.

Promovarea unei bune functii tiroidiene

Iodul este factorul esential pentru a mentine sanatatea celulelor tiroidiene si astfel formarea hormonilor tiroidieni. In absenta iodului, tirozina, precursorul hormonilor, nu se poate transforma in T3 si T4.

Din fericire, cantitatea de iod de care avem nevoie zilnic nu este deloc mare. Excesul brusc de iod nu are efect benefic, ci dimpotriva, poate altera functia tiroidiana. Aportul de iod trebuie facut in mod constant si in cantitati mici, optime, fiind un micronutrient pe care il putem ingera zilnic. Cele mai bogate alimente in iod sunt produsele lactate si fructele de mare. De altfel, cea mai usoara metoda de a ne asigura necesarul de iod este prin sarea de masa, sarea iodata.

Concluzie

Hormonii tiroidieni sunt sintetizati si eliberati din glanda tiroida, iar acest lucru este fin reglat prin tractul hipotalamo-hipofizar. Hormonii tiroidieni au roluri esentiale in tot ce tine de metabolsimul celular, iar disfunctiile de secretie duc la afectarea metabolismului, cu efecte specifice.

Bibliografie:
https://www.uclahealth.org/endocrine-center/normal-thyroid-hormone-levels
https://www.uofmhealth.org/health-library/ug1836
https://www.yourhormones.info/glands/thyroid-gland/


Citeste si despre:

Clasificarea hormonilor si rolul acestora in organism Esti obosit/a? Ai probleme cu greutatea? Bolile tiroidiene ar putea fi de vina! Factorii care predispun la aparitia nodulilor tiroidieni Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Hipofiza si rolul ei in organism Afectiunile tiroidei - Hipertiroidismul Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Glanda tiroida si preconceptia Aspecte esentiale despre hipotiroidism Conf. dr. Diana Paun: Cand necesita gusa endemica tratament chirurgical Dr. Magda Bajenaru, medic primar endocrinolog ne spune cum ne pot afecta bolile tiroidei sanatatea Glanda tiroida 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida
Cere sfatul medicului ×