Fistula anala este un termen medical pentru o leziune infectata care se va dezvolta intre piele si anus.
Cele mai multe dintre fistulele anale sunt rezultatul infectiei unei glande anale, care se raspandeste la nivelul pielii. Pentru tratarea fistulei anale este necesara chirurgia.
Infectia bacteriana este deseori principala cauza a unei fistule anale, un canal anormal, care ar putea fi localizat in pielea din jurul anusului sau a unui organ intern. O infectie bacteriana a anusului sau a rectului poate cauza un abces sau o colectie de puroi. In cazul in care abcesul se rupe, din rana de baza se poate forma fistula.
Fistula anala poate provoca durere si iritatie in zona rectului si anusului si poate declansa febra, ca urmare a luptei corpului cu infectia. Persoanele care sufera de boala Crohn, o boala inflamatorie intestinala cronica ce poate deteriora tesuturile tractului digestiv, sunt predispuse la dezvoltarea de fistule anale. Mai pot provoca o fistula anala: cancerul colorectal, diverticulita, un traumatism anal sau rectal, un tratament cu radiatii.
Printre manifestarile fistulei anale se se pot numara:
Se va consulta medicul daca se vor observa oricare dintre aceste simptome.
De obicei, medicul poate diagnostica o fistula anala prin examinarea zonei din jurul anusului. Acesta va cauta o deschidere externa la nivelul pielii. Daca este vizibila, medicul va incerca sa determine adancimea si directia tractului fistulei. Deseori este necesar drenajul.
Unele fistule nu pot fi vizibile la suprafata pielii. In acest caz, ar putea fi necesar sa se efectueze investigatii suplimentare, incepand cu anoscopia (care foloseste un instrument special pentru a se vizualiza interiorul anusului si rectului). Medicul poate solicita bolnavului sa realizeze o ecografie sau un RMN in zona anala pentru a defini mai bine caracteristicile fistulei.
Daca fistula este depistata, medicul ar putea solicita pacientului sa faca teste suplimentare pentru a stabili daca aceasta este asociata cu boala Crohn, boala inflamatorie a intestinului. Aproximativ 25% dintre cei care sufera de boala Crohn dezvolta fistule. Printre testele cerute se numara analize de sange, radiografii si colonoscopie.
Cele mai multe dintre fistulele anale necesita interventii chirurgicale, intrucat acestea se vindeca foarte rar de la sine daca nu sunt tratate. Sunt disponibile mai multe metode chirurgicale, in functie de locul si complexitatea fistulei. Posibil ca pacientul sa poata pleca acasa in ziua interventiei chirurgicale. Totusi, daca fistula este dificil de tratat, posibil sa fie necesara internarea in spital pentru cateva zile.
Dupa operatia de fistula anala exista riscul dezvoltarii catorva complicatii, printre care:
De exemplu, dupa cel mai frecvent tip de interventie chirurgicala pentru o fistula anala (fistolotomia), riscul ca fistula anala sa revina este de aproximativ 21%.